Zdravlje Prirodno liječenje 07. veljače 2019.

Masaža od 60 sekundi za koju neurolozi tvrde da će otkloniti migrenu

Anemija
Foto: Guliver/Shutterstock Glavobolje i umor neki su od simptoma anemije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada migrena udari, sve što želiš je da ta bol prestane što prije. Bolno lupanje na jednoj ili obje strane glave, osjetljivost na svjetlo, mučnina i povraćanje simptomi su na čiju se i samu pomisao naježiš.

Dr. Sara Crystal, neurologinja i specijalistica za glavobolje kaže da su najčešći uzroci migrene stres, promjene u ciklusu spavanja, hormonska neravnoteža i prekomjerna upotreba kofeina. Jedenje čokolade, zrelog sira i hrane s nitratima i aditivima također može uzrokovati migrenu. Ali ljudi razvijaju migrene zbog različitih razloga. "Uzroci migrene su u velikoj mjeri genetski. Svaka osoba ima osobni okidač. Zbog toga ne postoji jednoobrazan tretman za migrene", kaže Crystal.

Možda te zanima... Ove namirnice mogu biti okidač tvojih migrena Zdravlje
Možda te zanima... Recepti iz samostana za liječenje migrena biljem Zdravlje

Budući da jedan lijek ne pomože svima, liječnici preporučuju lijekove bez recepta, lijekove na recept ili prirodne lijekove za liječenje migrene. A jedan od tih prirodnih lijekova uključuje i masažu glave s eteričnim uljem paprene metvice. Dr. Crystal kaže da mentol, koji je aktivni sastojak eteričnog ulja paprene metvice, dokazano pomaže u ublažavanju glavobolje. Zapravo, studija iz 2015. godine iz "Frontiers in Neurology" sugerira da topikalna primjena gela na bazi mentola, poput onoga s eteričnim uljem paprene metvice, može značajno smanjiti intenzitet glavobolje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Masaža za otklanjanje migrene

  • Razrijedi nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice s nekim drugi uljem, primjerice s kokosovim. 
  • Umasiraj ulje u čelo i sljepoočnice, radeći kružne pokrete s kažiprstom i srednjim prstom.
  • Masiraj jednu minutu

Ako je masaža previše bolna, Dr. Crystal preporučuje da nakapaš par kapi eteričnog ulja paprene metvice na maramicu i duboko udišeš miris. Preporučuje i stavljanje nekoliko kapi eteričnog ulja mentola na hladni oblog koji se potom stavi na čelo.