Zdravlje Simptomi i pomoć 10. lipnja 2022.

Mariupolju prijeti kolera. Kako se bolest širi, koji su simptomi i prevencija

Foto: shutterstock Test na koleru
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mariupolju prijeti epidemija kolerom, izvijestilo je Ministarstvo obrane Velike Britanije. BBC je objasnio kako je došlo do toga, a mi donosimo što je kolera, koji su uzroci i simptomi kolere, tko je podložniji zarazi i kako se zaštiti ako putuješ u zemlje gdje ta bolest još uvijek hara.

"Prošlog mjeseca šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck rekao je da je 60 % zgrada u Mariupolju uništeno, od kojih 20 % nije moguće obnoviti. No zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov kaže da tamo još uvijek živi 100.000 stanovnika. Razgovori o mogućem izbijanju kolere u gradu proširili su se posljednjih dana, a rizik od zaraze predstavlja činjenica da su mnoga tijela još uvijek zakopana pod ruševinama, dok je kanalizacija navodno kontaminirala glavne vodoopskrbne lance", piše Index.

Što je kolera?

Kolera je bakterijska bolest koja se obično širi kontaminiranom vodom. Uzrokuje jak proljev i dehidraciju. Ako se ne liječi, kolera može biti smrtonosna u roku od nekoliko sati, čak i kod prethodno zdravih ljudi. Moderna kanalizacija i pročišćavanje vode praktički su eliminirali koleru u industrijaliziranim zemljama. Ali kolera se pojavljuje u dijelovima Azije, Srednjeg Istoka, Afrike i Latinske Amerike. Rizik od epidemije kolere najveći je kada siromaštvo, rat ili prirodne katastrofe prisile ljude da žive u većim skupinama bez odgovarajućih sanitarnih uvjeta. Srećom kolera se lako liječi, a smrt od teške dehidracije može se spriječiti jednostavnom i jeftinom otopinom za rehidraciju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Moderna kanalizacija i pročišćavanje vode praktički su eliminirali koleru u industrijaliziranim zemljama. Ali kolera još uvijek postoji u Africi, jugoistočnoj Aziji i Haitiju. Rizik od epidemije kolere najveći je kada siromaštvo, rat ili prirodne katastrofe

Simptomi kolere

Većina ljudi koji su izloženi bakteriji kolere (Vibrio cholerae) ne obolijevaju i ne znaju da su zaraženi. Ali budući da izbacuju bakterije kolere u stolici tijekom sedam do 14 dana, još uvijek mogu zaraziti druge kroz kontaminiranu vodu. Većina slučajeva kolere uzrokuje blagi ili umjereni proljev koji je često teško razlikovati od proljeva uzrokovanog drugim razlozima. Drugi razviju ozbiljnije znakove i simptome kolere, obično unutar nekoliko dana od infekcije. Simptomi infekcije kolerom mogu uključivati:

  • Proljev. Proljev povezan s kolerom dolazi iznenada i može brzo uzrokovati opasan gubitak tekućine - čak do litre (oko 1 litre) na sat. Proljev zbog kolere često ima blijed, mliječan izgled koji podsjeća na vodu u kojoj je isprana riža.
  • Mučnina i povraćanje. Povraćanje se javlja osobito u ranim fazama kolere i može trajati satima.
  • Dehidracija. Dehidracija se može razviti u roku od nekoliko sati nakon početka simptoma kolere i može varirati od blagih do teških. Gubitak od 10 % ili više tjelesne težine ukazuje na ozbiljnu dehidraciju.

Znakovi i simptomi dehidracije kolere uključuju razdražljivost, umor, upale očiju, suha usta, ekstremnu žeđ, suhu i smežuranu kožu koja se sporo vraća kada se stisne u nabor, malo ili nimalo mokrenja, nizak krvni tlak i nepravilan rad srca. Dehidracija može dovesti do brzog gubitka minerala u krvi koji održavaju ravnotežu tekućine u tijelu. To se naziva neravnoteža elektrolita.

Neravnoteža elektrolita može dovesti do ozbiljnih znakova i simptoma kao što su:

  • Grčevi u mišićima. Oni su rezultat brzog gubitka soli kao što su natrij, klorid i kalij.
  • Šok. Ovo je jedna od najozbiljnijih komplikacija dehidracije. Javlja se kada nizak volumen krvi uzrokuje pad krvnog tlaka i pad količine kisika u tijelu. Ako se ne liječi, teški hipovolemijski šok može uzrokovati smrt za nekoliko minuta.

Rizik od kolere je mali u industrijaliziranim zemljama. Čak i u područjima gdje postoji, nije velika vjerojatnost za zarazu, ako se slijedite preporuke o sigurnosti hrane. Ipak, slučajevi kolere javljaju se diljem svijeta. Ako nakon posjete području s aktivnom kolerom razviješ teški proljev, posjeti liječnika.

Uzroci kolere

Bakterija zvana Vibrio cholerae uzrokuje infekciju kolerom. Smrtonosni učinci bolesti rezultat su toksina koji bakterije proizvode u tankom crijevu. Toksin uzrokuje da tijelo luči ogromne količine vode, što dovodi do proljeva i brzog gubitka tekućine i soli (elektrolita). Bakterije kolere možda neće uzrokovati bolest kod svih ljudi koji su im izloženi, ali i dalje prenose bakterije u stolici, koje mogu kontaminirati zalihe hrane i vode. Zalihe kontaminirane vode glavni su izvor zaraze kolerom. Bakterija se može naći u:

  • Površinskoj ili bunarskoj vodi. Kontaminirani javni bunari česti su izvori velikih izbijanja kolere. Osobito su ugroženi ljudi koji žive u napučenim uvjetima bez odgovarajućih sanitarnih uvjeta.
  • Plodovima mora. Zbog konzumiranje sirovih ili nedovoljno kuhanih morskih plodova, posebno školjki, koje dolaze s određenih mjesta može doći do zaraze bakterijama kolere. 
  • Sirovom voću i povrću. Sirovo, neoguljeno voće i povrće čest je izvor zaraze kolerom u područjima gdje ona postoji. U zemljama u razvoju, nekompostirana gnojiva ili voda za navodnjavanje koja sadrži sirove otpadne vode mogu kontaminirati proizvode na polju.
  • Žitaricama. U regijama gdje je kolera raširena, u žitaricama poput riže i prosa koje su kontaminirane nakon kuhanja i držane na sobnoj temperaturi nekoliko sati mogu rasti bakterije kolere.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Do zaraze kolerom dolazi preko kontaminirane vode

Tko je podložniji zarazi kolerom?

Svi su osjetljivi na koleru, osim dojenčadi koja su dobila imunitet od dojilja koje su prethodno imale koleru. Ipak, određeni čimbenici mogu utjecati na bolest ili vjerojatnost da će zaražena osoba imati ozbiljne znakove i simptome. Čimbenici rizika za koleru su:

  • Loši sanitarni uvjeti. Vjerojatnije je da će kolera procvjetati u situacijama u kojima je teško održavati sanitarno okruženje - uključujući sigurnu opskrbu vodom. Takvi su uvjeti uobičajeni za izbjegličke kampove, siromašne zemlje i područja pogođena glađu, ratom ili prirodnim katastrofama.
  • Smanjena ili nepostojeća želučana kiselina. Bakterije kolere ne mogu preživjeti u kiseloj sredini, a obična želučana kiselina često služi kao obrana od infekcije. Ali ljudi s niskom razinom želučane kiseline - poput djece, starijih odraslih i ljudi koji uzimaju antacide, H-2 blokatore ili inhibitore protonske pumpe - nemaju ovu zaštitu, pa su u većem riziku od kolere.
  • Boravak u istom kućanstvu sa zaraženom osobom
  • Krvna grupa O. Iz razloga koji nisu sasvim jasni, ljudi s krvnom grupom O imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti koleru u usporedbi s osobama s drugim krvnim grupama.
  • Sirove ili nedovoljno kuhane školjke. Iako industrijalizirane zemlje više nemaju velike epidemije kolere, jedenje školjki iz voda za koje se zna da sadrže bakterije uvelike povećava rizik.

Komplikacije zbog zaraze kolerom

Kolera brzo može postati fatalna. U najtežim slučajevima, brzi gubitak velikih količina tekućine i elektrolita može dovesti do smrti u roku od nekoliko sati. U manje ekstremnim situacijama, ljudi koji se ne liječe mogu umrijeti od dehidracije i šoka satima do danima nakon što se prvi put pojave simptomi kolere. Iako su šok i teška dehidracija najgore komplikacije kolere, mogu se pojaviti i drugi problemi, kao što su: Nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Djeca su u najvećem riziku od ove komplikacije, koja može uzrokovati napadaje, nesvijest pa čak i smrt. Zatim niska razina kalija, ometa rad srca i živaca i opasne po život. Jedna od komplikacija je i zatajenja bubrega. Kada bubrezi izgube sposobnost filtriranja, u tijelu se nakuplja višak tekućine, nekih elektrolita i otpada – što je potencijalno opasno po život. Kod ljudi s kolerom, zatajenje bubrega često prati šok.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cjepivo protiv kolere

Kako se zaštiti od zaraze kolerom?

Na prevenciju od zaraze kolerom uglavnom treba misliti u slučaju putovanja u područja za koja se zna da ima oboljelih od kolere. Rizik od zaraze je izuzetno nizak ako se poštuju ove mjere opreza:

  • Često peri ruke sapunom i vodom, osobito nakon korištenja WC-a i prije rukovanja hranom, ruke peri najmanje 15 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, upotrijebi sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Pij samo ispravnu vodu, uključujući flaširanu vodu ili vodu koju si sama prokuhala ili dezinficirala. Koristi flaširanu vodu čak i za pranje zuba.
  • Topli napitci su općenito sigurni, kao i pića u limenkama ili flaširana pića, ali obriši vanjsku stranu prije nego što ih otvoriš. Nemoj dodavati led u pića osim ako ga nisi sama napravila od sigurne vode.
  • Jedi hranu koja je potpuno kuhana i vruća i izbjegavaj hranu uličnih prodavača, ako je moguće. Ako ipak kupiš obrok od uličnog prodavača, neka bude skuhan u tvojoj prisutnosti i poslužen vruć.
  • Izbjegavaj sushi, kao i sirovu ili nepravilno kuhanu ribu i morske plodove bilo koje vrste.
  • Drži se voća i povrća koje možeš sama oguliti, kao što su banane, naranče i avokado. Izbjegavaj salate i voće koje se ne može oguliti, poput grožđa i bobičastog voća.

Postoji i cjepivo protiv kolere.

Izvor za članak: Mayo Clinic

 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.