Zdravlje 21. ožujka 2023.

Manekenka Ellie Goldstein: "Kako sam s Downovim sindrom izgradila karijeru"

ellie goldstein
Foto: Instagram Ellie Goldstein britanska manekenka s s Downovim sindromom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ona je 21-godišnja manekeknka koja je unatoč višku kromosoma osvojila svijet mode. Osobe s Downovim sindromom umjesto 46 kromosoma imaju 47. Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, a u Republici Hrvatskoj po nekim podacima ima preko 1500 osoba s Downovim sindromom. Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).

"Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a postoji u preko pedeset karakterističnih obilježja čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama. Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, no većini njih je čitav život potrebna podrška, njega i pomoć. Osim kroz javne institucije, integriranje redovnu nastavu odgojno-obrazovnih ustanova uz podršku pomoćnika u nastavi, podršku im pružaju i brojne udruge s područja naše županije. Podržimo ih noseći na njihov dan simbolične šarene čarape koje oni sami ne mogu upariti", navode o Downovom sindromu na stranicama Krapinsko zagorske županije.

Ellie Goldstein je pri rođenju dijagnosticiran Downov sindrom,a zvijezda je već nekoliko svjetskih kampanja za razne brendove uključujući Primark, Lauru Mercier i Nike, a također je krasila naslovnice najprodavanijih časopisa o ljepoti poput Vogue Italia. 

Također je prva manekenka s Downovim sindromom koja predstavlja brend Gucci i reklamira njihove kozmetičke proizvode, a časopis Fabulous joj je prije dvije godine dodijelio titulu Žena godine. “Prezadovoljna sam. Sretan sam i tako sam zahvalan Gucciju što je pokrenuo moju karijeru. Inspiracija sam drugima u industriji i fantastična sam", rekla je Ellie u gostovanju emisije Loose Women početkom siječnja. 

Ellie Goldstein | Author: Instagram Foto: Instagram Ellie Goldstein britanska manekenka s s Downovim sindromom u prosincu je proslavila 21 rođendan

Prihvaćanje različitosti

U studenom 2019. Gucci i Vogue Italia otkrili su Ellie tijekom Photo Vogue Festivala u sklopu svog digitalnog editorijala o “Nekonvencionalnoj ljepoti. Od tada predstavlja brend kao jedno od njihovih najpoznatijih lica, što ukazuje na to da modna industrija čini značajne korake prema prihvaćanju različitosti i individualnosti.

Za Ellie je manekenstvo bilo suđeno jer je još kao dijete vježbala hodanje modnom pistom u svojoj kući. "Nekoć sam se dotjerivala i šminkala i hodala bih modnom pistom misleći da sam superzvijezda", rekla je Ellie u emisiji. 

Liječnici su bili skeptični

Liječnici su bili skeptični još od njezinog rođenja i smatrali su da Ellie nikada neće moći živjeti samostalno. Ipak, Ellie je svima dokazala da može uspjeti unatoč svom Downovom sindromu. “Liječnici su rekli da neću pričati, hodati ili studirati. Ali dokazala sam da su pogriješili jer sam uvijek bila samouvjerena osoba, otvorena i šaljiva cijelo vrijeme. Trebam određenu pomoć oko nekih stvari, ali dokazala sam da su pogriješili i sada imam uspješnu karijeru", rekla je Ellie.

Ellie je pohvalila svoju sestru Amy što ju je uključila u svijet mode tako što ju je stalno odvodila u kupovinu, a majku je navela kao svoju najveću podršku. "Majka me uvijek podržava, vozi me na fakultet i sa mnom je na snimanjima. Bliska smo obitelj i to jako volim", rekla je Ellie.

Ellie svim mladima koji se boje da bi ih njihove razlike mogle spriječiti u tome da budu uspješni je da nikada ne odustanu. "Sa svojim nadama, snovima i ambicijama, nemojte se plašiti industrije. Vjerujte u sebe i nikada se ne mijenjajte." 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.