Zdravlje 15. ožujka 2010.

Mala škola pranja zubi

Pranje_Zubi_
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pogledaj video i nauči pravilnu tehniku četkanja zubi te saznaj zašto dok pereš zube ne smiješ četkicom radili horizontalne pokrete. Poslušaj savjete stomatologinje Ivane Cekić kako se služiti međuzubnom četkicom i uvijek imati čiste, zdrave i lijepe zube

Pranje zubi je automatizirana radnja i jako je teško promijeniti tehniku četkanja, ali je to važno jer ćeš samo pravilnim četkanjem dobro očistiti zube, a pritom nećeš prouzročiti traumu, odnosno nanijeti štetu zubima i zubnom mesu.

A kakva bi tehnika četkanja trebala biti?

Najprije bi se trebala prati jedna, pa druga čeljust, savjetuje dr. stom. Ivana Cekić, instruktorica iTOP-a, individualnog pristupa oralnoj higijeni. Upozorava da se nikako ne smiju raditi horizontalni pokreti četkicom, jer se tako mogu oštetiti i tvrdo zubno tkivo i zubno meso. Četkicu bismo trebali prisloniti pola na  zub, a pola preko zubnog mesa i laganim kružnim pokretima, bez pritiskanja, prelaziti sa zuba na zub.

Kako ne bi preskočili ni jedan zub niti jednu plohu zuba, prijedlog je da se najprije operu sve vanjske plohe zuba u jednoj čeljusti pa da se prijeđe na unutarnje i na kraju na grizne plohe. Unutarnje plohe zuba peru se, kao i vanjske, malim kružnim pokretima, a za grizne plohe to nije imperativ, jer nisu toliko osjetljive.

Čak i nakon ovako detaljnog pranja, jedan dio zuba ostane neočišćen. To su međuzubni prostori, gdje se najčešće pojavljuje karijes i gdje počinje upala zubnog mesa. Da bismo ih očistili kako treba, potrebna nam je interdentalna, odnosno međuzubna četkica. Nju je dovoljno koristiti jedanput dnevno - jednom proći kroz svaki međuzubni prostor, bez paste za zube.

Znaš li kako izgleda idealna četkica za zube i koliko je tvrda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.