Zdravlje 04. travnja 2011.

Lujza uživa u trećoj trudnoći

Trudnica_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upoznaj Lujzu Toth Kozina, 37-godišnju arhitekticu, čiju ćemo trudnoću pratiti na Zdravoj Kravi. Lujza već ima dva sina, a sada je na početku drugog tromjesečja. Saznaj kako se nosila s umorom i mučnimama, ali i strahom od komplikacija u prvom tromjesečju

Lujza Toth Kozina, arhitektica i sudska vještakinja za arhitekturu i graditeljstvo, živi u Zagrebu sa suprugom Slavenom i sinovima 8-godišnjim Janom i 6-godišnjim Lukasom. Sada je, s 37 godina, opet trudna pa se na početku drugog tromjesečja osvrnula na proteklo razdoblje:

Popodnevne mučnine i želja za zelenom salatom

"Nisam baš uživala u prvom tromjesečju, jer sam imala mučnine, i to ne jutarnje, nego popodnevne, opstipaciju i cijelo vrijeme sam bila umorna. S obzirom da sam imala komplikacije u prvoj trudnoći, bilo me strah i spontanog pobačaja pa sam jedva čekala da prođu ta prva tri rizična mjeseca. Dodatne strahove imala sam i zbog svojih godina, jer su kod rodilja starijih od 35 povećani rizici od raznih komplikacija, uključujući i rizik od Downovog sindroma. Napravila sam test ranog probira koji je pokazao da je taj rizik malen pa me to smirilo."

Što se tiče prehrane, Lujza kaže da sve jede umjereno. Doručkuje najčešće jogurt i žitne pahuljice, na poslu svaki dan ima kuhani ručak koji se sastoji uglavnom od juhe, glavnog jela i salate, a obično poslije podne još nešto pojede i kod kuće. Kao međuobroke kroz dan obavezno pojede i nekoliko voćki.

"Od kad sam trudna povećala mi se želja za zelenom salatom i sirom, jogurtom i drugim mliječnim proizvodima", dodaje.

'Napokon sam se naspavala'

Dok nije saznala da je trudna, Lujza je redovito dva puta tjedno išla ne treninge koji su bili kombinacija aerobika, pilatesa, joge i vježbi snage, no tijekom prva tri mjeseca trudnoće se nije htjela izlagati takvom opterećenju, a uz to se osjećala kao da nema ni dovoljno energije za vježbanje.

"Zapravo me ova trudnoća natjerala da usporim. Prije sam uvijek bila u akciji, prije 10 navečer gotovo da ne bih sjela, a sada sam se više odmarala, ranije išla na spavanje, pa sam se napokon i naspavala. Stariji sin, primjetivši kako češće ležim, pitao me jesam li bolesna."

Zadnjih dana joj se, kaže, energija vratila i sada počinje zaista uživati u svojoj trudnoći. Za drugo tromjesečje se kaže da je najljepše i Lujza to potvrđuje svojim iskustvom sada, kao i iz prošlih trudnoća. Tako sada namjerava i ponovno krenuti na neku rekreaciju pa razmišlja o posebnim vježbama za trudnice.

Do tada će, kao i do sada, svaki dan hodati od kuće do posla i natrag po 20-ak minuta, što joj je, kaže lagana vježba za održavanje kondicije, a istovremeno i prilika za opuštanje i smirivanje misli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.