Zdravlje 07. lipnja 2016.

Ljetne bolesti grla liječi homeopatijom

Home-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grlobolja se najčešće povezuje s hladnim mjesecima u godini, ali nije rijetka ni ljeti kada je najčešće uzrokuju konzumacija ledenih napitaka i boravak u pretjerano rashlađenim prostorijama. Osim uobičajenim metodama, može se liječiti i homeopatskim pripravcima Za viroze praćene glavoboljom, visokom temperaturom, jakom boli u grlu indicirana je Belladonna. Ona je i jedan od najučinkovitijih lijekova kod sunčanice i glavobolje

Homeopatija je grana komplementarne medicine koja spada u područje cjelovitog (holističkog) pristupa životu i zdravlju. U holističkom homeopatskom pristupu čovjeka se promatra kao fizičku, emocionalnu i mentalnu cjelinu. Nastala prije nešto manje od dva stoljeća, homeopatija je terapeutska metoda koja se temelji na načelu sličnosti. "Slično se liječi sličnim" (lat. Similia similibus curentur), a temelj joj je postavio njemački liječnik Samuel Hahnemann u 18. Stoljeću. Nastoji liječiti maksimalno razblaženim tvarima koje bi, da su dane u čistom obliku, izazivale simptome bolesti. Prema podacima WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) homeopatija je po broju svojih korisnika druga metoda liječenja u svijetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine, treća je fitoterapija, a četvrta alopatska medicina.

Homeopatski pripravci dostupni su u ljekarnama

Zbog pretjerane uporabe antibiotika u liječenju grlobolje 2007. godine donesene su „Hrvatske nacionalne smjernice za liječenje grlobolje“, gdje se zagovara smanjena uporaba antibiotika. "Tu se otvorio prostor za liječenje virusnih upala grla homeopatskim lijekovima koji se odnedavno mogu nabaviti i u našim ljekarnama. Iskustva mnogih pacijenata diljem svijeta u liječenju grlobolje i drugih virusnih infekcija, vinuli su homeopatiju među najpopularnije grane medicine. U početku su zbog složenosti izrade homeopatske lijekove radili samo liječnici, dok ih danas rade i ljekarnici", objašnjava dr. med. Sanja Žamić specijalistica za homeopatiju i akupunkturu.

Aktiviraju organizam na samoiscjeljenje

I mnoge poznate osobe koriste homeopatiju za očuvanje zdravlja, među njima su Bill Clinton, Paul Mc Cartney, Mel Gibson,Tina Turner. "Homeopatski lijekovi djeluju tako da aktiviraju obrambeni sustav organizma što potiče tijelo na samoiscjeljenje. U ljekarnama možete kupiti već gotove pripravke koji pomažu u iscjeljenju sinusitisa, rhinitisa, gripe. Radi se o malim dozama lijekova koji su često mješavine više sastojaka i uzimaju se 3 x 3 granulice pod jezik. Već nakon par sati uslijedi olakšanje, a za par dana čovjek se potpuno oporavi", objašnjava Sanja Žamić i savjetuje:

"Kod monopripravaka najbolje je da lijek odabere homeopat. Primjerice za virozu koju prate glavobolja,visoka temperatura, hladni ekstremiteti, sjajne oči i proširene zjenice, jaka bol u grlu, povećani limfni čvorovi, indicirana je Belladonna u dozi od 3 do 5 puta na dan. Ona je i jedan od najučinkovitijih lijekova kod sunčanice i glavobolje." Kad su simptomi jaki tupi bolovi u mišićima, žeđ i želja za potpunim mirom i mirovanjem te osjećaj pritiska u prsima propisuje se Bryonia. "Bryonia je indicirana, ako simptomi viroze nastupe sporo, često radi oslabljenog imuniteta uslijed stresa. Kod grlobolja nastalih zbog izloženosti hladnom i suhom zraku, kada pacijent osjeća intenzivnu bol u grlu , blijed je i pomalo osjeća tjeskobu i strah od bolesti koristi se Aconitumom, pojašnjava Sanja Žamić.

Za razdražljive sklone kihanju i glavobolji

Nux vomica, homeopatski lijek pomaže jako zaposlenim osobama koje su preosjetljive na svjetlo, zvuk i druge podražaje, iritabilne su i pate od zimice. Često kišu, imaju glavobolju i lako se naljute.

Za sjetne osobe začepljenih nosnica

Ako osoba sjetnog raspoloženja počne naglo kihati i ima iscjedak iz nosa koji sliči na bjelanjak jajeta, a nosnice su povremeno začepljene, te joj je bolje od boravka na svježem zraku ili hladnih obloga, potreban joj je lijek koji se radi od kuhinjske soli i zove se Natrium muriaticum.

Grlobolja praćena bolovima u uhu

Pulsatilla je lijek koji se daje kod grlobolje koju prati obilni žuti iscjedak u grlu, a često i bolovi u uhu. Postoji još oko četiri tisuće homeopatskih lijekova.

Fitoterapija za prevenciju

Za prevenciju i jačanje organizma često izvrsne rezultate daje i fitoterapija - čaj od kadulje i majčine dušice. Limunada s medom je izuzetno korisna u otklanjanu otrova iz tijela. Cvijet bazge ima jako dobre učinke kod grlobolje u kombinaciji s hajdučkom travom i metvicom.

Vrste grlobolje

Pharingitis je bol u stražnjoj stijenci ždrijela (pharynks). Bol se pojačava gutanjem pa mnogi bolesnici zbog toga odbijaju uzimati hranu. Često je popraćena promuklošću i kašljem, a nerijetko je prate i simptomi poput curenja nosa ili začepljenosti. Javlja se zimi,ali i ljeti primjerice kod izloženosti propuhu, boravku u vlažnim područjima, kao posljedica boravka u prostorijama s neodržavanim klima uređajima. Kada se govori o grlobolji liječnici razlikuju :

  • upalu ždrijela tj. grla (pharingitis)
  • upalu krajnika (tonzilitis)
  • upalu grkljana i glasnica (laringitis)

Iziritirane glasnice

Grlo ili ždrijelo osim što sudjeluje u procesu gutanja omogućuje i artikulaciju govora.U grlu je smješteno i limfno tkivo – tonzile koje služe za obranu od infekcija.Kod upale postaju otečene,crvene i mogu imati gnojne naslage. Postoji još jedan neugodan simptom –promuklost kada se infekcija spusti i zahvati glasnice. Glasnice mogu biti iziritirane i pretjeranom upotrebom ili boravkom na hladnoći ili u zadimljenom prostoru.

Bakterijska upala grla

Uzročnici upala gornjih dišnih puteva su najčešće virusi (adenovirusi, rhinovirusi), ali često su to i razne bakterije primjerice stafilokoki ili streptokoki. Klinička slika bakterijske upale je povišena temperatura iznad 38 stupnjeva Celzijevih, povećanje limfnih čvorova, tonzile obložene bijelo -žutim eksudatom, ali bez kašlja te često i sekrecije iz nosa. Uzimanjem brisa i mikrobiološkom pretragom liječnik jednostavno može utvrditi radi li se o bakterijskoj upali.

Pročitaj još odgovora dr. Sanje Žamić o homeopatskim metodama liječenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.