Zdravlje Slobodno ih pokaži! 03. lipnja 2022.

7 zlatnih savjeta za zdravlje i ljepotu tvojih noktiju

Foto: shutterstock Nokte treba pravilno njegovati kako bi se izbjegle infekcije

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plan njege noktiju ne mora biti zahtjevan i skup jer pretjerana agresivnost u čišćenju i održavanju noktiju može zdrave nokte izložiti povećanom riziku od gljivičnih ili bakterijskih infekcija.

Osnovna stvar vezana za njegu, ljepotu i zdravlje noktiju je opće stanje organizma. Narušena ravnoteža organizma kako na koži i kosi odražava se i na noktima. Zato je briga o zdravlju na prvom mjestu što podrazumijeva kvalitetnu prehranu bogatu hranjivim tvarima, redovitu i adekvatnu hidrataciju, dovoljno sna i kretanja. Kada je zadovoljen ovaj bazni uvjet pobrini se i za sljedeće:

Pravilna njega zanoktica

Tanka kožica oko korijena nokta štiti od infekcije. Kada ta nježna kožica popuca i dobije ranice govorimo o zanokticama. Osim zbog suhoće kože, zanoktice mogu nastati i uslijed nepravilnog i nestručnog manikiranja, učestalog korištenja agresivnih lakova za nokte i acetona koji dodatno isušuje kožu ili čak nedostatka vitamina i minerala u tijelu, primjerice željeza i kalcija. Važno je znati  da što više "trgamo" kožicu, to je veća vjerojatnost da će se ona ponovno stvoriti. Tijekom cijele godine ruke i nokte treba njegovati  hidratantnim kremama i uljima. Kada se zanoktice pojave, najbolje ih je omekšati u mlakoj vodi i nježno potisnuti prema korijenu nokta. Ako, ipak dođe do jače upale ili krvarenja svakako posjeti kozmetičara. Kozmetičar će pravilno očistiti i dezinficirati područje oko nokta, a dobro je napraviti i parafinsku kupku.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Potiskivanje zanoktica

Put do čvršćih noktiju

Slabi nokti koji se listaju problem su brojnih žena koje se zato odlučuju za gel ili trajne nokte. No, ako ne želiš takvo rješenje ovo su koraci koje možeš poduzeti kako bi nokti bili čvršći. 

  • U prehranu unesi dovoljno vitamina i minerala, posebno sumpora (luk, češnjak, mahunarke), biotina (gljive, mrkva, banane) i kalcija (grah, sir, suhe smokve) ili koristi dodatke prehrani za jačanje noktiju. Prilikom obavljanja kućanskih poslova zaštiti ruke. Ne zaboravi staviti gumene rukavice kako ti kemikalije ne bi oštetile kožu i nokte.
  • Njeguj kožicu oko noktiju bademovim uljem.
  • Zamijeni odstranjivače laka za nokte na bazi formaldehida, toluena i acetona uljnim odstranjivačima laka za nokte.
  • Koristi kvalitetan učvršćivač za nokte, ako prva tri savjeta nisu dala željene rezultate. Nanesi sloj laka za nokte prvi dan. Drugi dan nanesi još jedan sloj i tako iz dana u dan. Nakon četiri dana, odstrani lak i ponovi proceduru. Učinkovitost ćeš zajamčeno vidjeti već nakon deset dana, ako ga redovito i ispravno koristiš. Nakon toga možeš ga nastaviti koristiti kao bazni lak i preko njega lak u boji.

Dodatna njega ruku i noktiju kod kuće

Pravilna njega ruku i noktiju sprječava pojavu neurednih zanoktica te suhe i ispucale kože ruku.

  • Piling. Istrljaj ruke pilingom koji koristiš za lice i tako odstrani mrtve stanice kože.
  • Opuštajuća kupka. Napravi kupku za nokte tako da u dvije posudice (za svaku ruku) dodaš po dva decilitra tople vode i nekoliko kapi limuna. Uroni prste na pet minuta da ti omekša koža.
  • Njega. Ruke i nokte namaži hranjivom kremom ili maslacem ili uljem, stavi pamučne rukavice i pusti dvadesetak minuta da se njegujući sastojci iz kreme upiju duboko u kožu. Potom isperi ruke mlakom vodom i ne zaboravi ih svaki dan mazati kremom.

Pravilan odabir seta za održavanje noktiju

Pretjerana pedantnost kao primjerice čišćenje nečistoća ispod noktiju vrhom rašpice može dovesti do razvoja bakterijske gljivične infekcije. Umjesto toga koristi četkicu za čišćenje noktiju. Kako bi tvoji nokti bili lijepi i bez oštećenja razmisli kakve proizvode za održavanje upotrebljavaš. Skraćivanje noktiju škaricama ili grickalicom može ozlijediti intermedijalni dio nokta čime se otvara put za razvoj gljivica što u konačnici, ako se ne liječi može dovesti i do odumiranja nokta. Za skraćivanje noktiju bolje je koristiti turpiju (rašpicu), ali ne bilo kakvu. Umjesto rašpica nalik brusnom papiru koje stvaraju mikroskopske pukotine u noktu što dovodi do listanja i pucanja nokta, isprobaj staklenu ili kristalnu rašpicu za nokte.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zdravi nokti su njegovani nokti

Pravilno rezanje noktiju

Iako smo sugerirali da bi nokte trebalo skraćivati rašpanjem, a ne rezanjem za one koji nisu spremni za to donosimo kako pravilno rezati nokte na rukama i nogama i spriječiti pucanje ili infekcije.

  • Nokte je potrebno omekšati prije rezanja jer se tako izbjegavaju mikrooštećenja, stoga je idealno vrijeme za rezanje nakon kupanja.
  • Škarice za nokte i grickalice, ovisno što koristiš, trebaju biti oštre kako bi se izbjeglo "žvakanje" nokta.
  • Nokte na rukama i na nogama treba rezati ravno i oblikovati ih rašpicom na rubovima kako bi se izbjeglo urastanje.  
  • Izbjegavaj rezanje kožice jer ona štiti nokat od infekcije.
  • Nakon rezanja noktiju, ruke, noge i nokte treba namazati hidratantnom kremom.

Izbjegni tri najčešća problema s noktima na nogama

Gljivične infekcije, urasli nokat i trauma nokta tri su najčešća problema s noktima na nogama. Svaki od njih može imati različite uzroke. Kako bi se izbjegla sva tri problema s noktima na nogama bilo bi uputno držati se sljedećih savjeta:

  • Ne zanemaruj promjene na koži i noktima jer rani početak liječenja uvijek daje bolje rezultate
  • Nokte na nogama treba rezati ravno i paziti da ne budu prekratki
  • Nosi odgovarajuće cipele i čarape tako da prsti i nokti imaju dovoljno mjesta  
  • Izbjegavaj nošenje cipela s uskim prostorom za prste kao i nošenje visokih potpetica
  • Ako imaš problem s uraslim noktom najbolje potraži pomoć pedikera kako bi izbjegla dodatne komplikacije u vidu infekcije
  • Održavaj redovnu higijenu stopala što znači da ih pereš vodom i sapunom i potom dobro osušiš ručnikom
  • Biraj čarape od prirodnih materijala i mijenjaj ih redovito
  • Ako ti se jako znoje stopala, probaj koristiti sredstva u obliku praha ili spreja namijenjena za tu svrhu
  • Na bazenu, u svlačionici ili u sauni uvijek nosi japanke kako bi izbjegla infekcije
  • Pribor za pedikuru uvijek treba biti čist i dezinficiran.

Njeguj nokte u skladu s vremenskim prilikama

Zima može biti teško vrijeme za kožu, kosu i nokte. Ne samo da hladno i suho vrijeme može uzrokovati da nokti postanu dodatno lomljivi, nego i ekstremne promjene temperature mogu uzrokovati dodatnu štetu. Prijelaz iz grijane kuće ili ureda na hladni zrak može uzrokovati da se stanice noktiju skupljaju i šire, što rezultira međustaničnim slabljenjem, a posljedica su lomljivi nokti. Zimi stoga uvijek treba nositi rukavice, a ruke i nokte mazati hidratantnim kremama kako bi ruke i nokti bili zaštićeni.

Za gljivične infekcije noktiju (tzv. onihomikoze), potreban je drugačiji pristup liječenju od infekcija kože zbog građe noktiju i njihovog sporijeg rasta. Čest je slučaj da se preparati za liječenje moraju koristiti svaki dan, zbog čega se često od terapije i odustaje. Odustati od liječenja (ili ga uopće ni ne započeti!) nije dobro jer nokat dalje propada, a može doći i do komplikacija. FungilacSET ljekoviti lak za nokte kupuje se u ljekarnama bez recepta. FungilacSET nakon primjene stvara „zalihu” lijeka u noktu, koja se u njemu duže zadržava, zbog toga je FungilacSET moguće koristiti samo jednom tjedno umjesto svakodnevno. Nakon što se Fungilac osuši može se koristiti kozmetički lak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.