Zdravlje 02. kolovoza 2013.

Lijekovi koji uzrokuju fotoosjetljivost

Foto-O
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mali broj ljudi zna da lijekovi koje uzimaju na recept ili neki biljni pripravci pa čak i proizvodi koji se stavljaju na kožu poput parfema mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivost i reakciju kože na sunčeve zrake odnosno fotoosjetljivost. Reakcija se očituje kao upalni proces na koži sličan sunčevim opeklinama i osim što je vrlo neugodna može povisiti rizik od karcinoma kože

Stoga je edukacija o ovom problemu ključna za prevenciju fotoosjetljivosti.

Simptomi fotoosjetljivosti

Neće svaki pojedinac koji uzima problematične lijekove ili biljne pripravke razviti reakciju, no oni koji jesu 'osjetljiviji' mogu očekivati jednu od dviju vrsta reakcija

 1. Fototoksična reakcija je znatno češća i nastaje kada UV zrake aktiviraju fotosenzitivni lijek ili pripravak uzrokujući oštećenja na koži. Osoba prvo osjeća peckanje, nakon koje slijedi crvenilo na izloženim dijelovima kože poput čela, nosa, ruku. Reakcija se javlja nekoliko minuta ili najviše par sati nakon uzimanja prve doze lijeka. Nakon smirivanja reakcije moguća je pojava hiperpigmentacije na zahvaćenom području.
 2. Fotoalergijske reakcije su znatno rjeđe i nastaju kada izlaganje UV zrakama promijeni unesenu supstancu na što reagira naš imunitet. Posljedica je nastanak ekcema 24-72 sata nakon izlaganja suncu. Reakcija se može proširiti na područje kože koje nije bilo izloženo suncu.

Lijekovi koju mogu uzrokovati fotoosjetljivost

Cijeli niz lijekova može izazvati fotoosjetljivost, a najčešći su popisani u tablici:

 • Antibiotici Tetraciklini-doksiciklin 
 • Fluorokinoloni-ciprofloksacin, ofloksacin
 • Sulfonamidi - sulfametoksazol/trimetoprim
 • Antihistamini cetirizin, loratadin (Claritine)
 • Nestereoidni protuupalni lijekovi Ibuprofen
 • Diklofenak
 • Naproksen
 • Antidepresivi Triciklički antidepresivi - imipramin, amitriptilin
 • Selektivni inhibitori povrata serotonina – sertralin (Zoloft), citalopram, escitalopram
 • Kardiovaskularni lijekovi Diuretici – furosemid, hidroklotiazid
 • Antihipertenzivi – diltiazem, enalapril
 • Statini – fluvastatin (Lescol), pravastatin
 • Hipoglikemici Derivati sulfonilureje - glibenklamid

Mogu li dodaci prehrani uzrokovati fotoosjetljivost?

Fotoosjetljivost nije rezervirana samo za lijekove budući da se pokazalo da i pripravci imaju potencijal reagiranja na sunce. Među njima je najpoznatija gospina trava koja se često koristi za liječenje lakših slučajeva anksioznosti i depresije.

Zanimljivo je da su slučajevi reakcije na gospinu travu najčešće zabilježeni u svjetloputih pojedinaca. Ljekovita biljka Gotu kola, čest sastojak kineske medicine gdje se koristi za sniženje povišene temperature, poticanje izlučivanja tekućine iz tijela i detoksikaciju organizma može također izazvati fotoosjetljivost. Postoje zabilježeni i slučajevi reagiranja na algu Chlorella, a prema prijavljenim slučajevima neki pojedinci znaju reagirati i na vitamin A te vitamin B6.

Budući da se lista za fotoosjetljivost na dodatke prehrani temelji tek na prijavljenim slučajevima vjeruje se da je broj 'problematičnih' pripravaka u realnosti znatno veći.

Prva linija obrane

U osjetljivih pojedinaca prvi korak je poduzimanje preventivnih mjera poput izbjegavanja direktnog izlaganja suncu ( i odlazak u solarij) kao i nošenje duge, prozračne odjeće, sunčanih naočala i pokrivala za glavu uz obavezno korištenje krema sa UV-A i UV-B zaštitom od minimalno SPF 15.

Jedna od metoda pristupanja problemu je, ukoliko je moguće, uzimanje lijeka prije spavanja kako bi se aktivne supstance apsorbirale tijekom noći. Ukoliko koža ipak nepoželjno reagira na sunce liječenje se sastoji od hladnih kompresa (može i gelovi koji hlade) i topičkih kortikosteroida. Teški slučajevi fotoosjetljivosti gdje se reakcija unatoč terapiji ne smiruje zahtijeva odlazak k liječniku.

Ako te zanima zašto trebaš biti oprezna s novim madežima pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.