Zdravlje 26. srpnja 2013.

Leće na moru - da ili ne?

Lece2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ljetnim mjesecima povećana je izloženost djelovanju sunčevih zraka i ultraljubičastom zračenju. Iako sunčane naočale čine osnovu zaštite od sunca, ne preporučuje se kupovati jeftine naočale neprovjerene kvalitete. Saznaj kakve bi kontaktne leće trebala odabrati ljeti te kako se dječji vid može zaštititi od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Ultraljubičasto zračenje (UV) dijeli se na UVA, UVB i UVC, a svaka od tih kategorija ima različito djelovanje na oko. UVA i UVB zrake koje prodiru kroz Zemljinu atmosferu, reflektiraju se od predmeta, ceste, vodenih površina, stakala i slično te ulaze u oko. UVB zračenje izrazito loše djeluje na očnu leću, dok UVA zračenje dodatno oštećuje i očnu pozadinu – retinu. Degeneracija žute pjege također je jedan od vodećih uzroka gubitka vida čiji napredak može biti ubrzan prekomjernim izlaganjem ultraljubičastom zračenju. Moguće su i pojave solarnog ekcema na vjeđama te alergijska solarna upala spojnice oka (konjunktivitis) koje izazivaju svrbež, iritaciju i suzenje.

Refleksija UV zraka od površine mora je jaka

Ozonski atmosferski sloj u cijelosti apsorbira sve posebno opasne UVC zrake, a ostale samo dijelom. U slučaju da je ozonski sloj tanji  ili pak postoji 'ozonska rupa', to veća količina UV zračenja dopire do površine zemlje. Uz to, poznato je da količina UV svjetla raste s nadmorskom visinom, kao i u visokorefleksivnom okolišu. Izuzetno je jaka refleksija UV zraka od površine mora te je izloženost očiju sunčevom utjecaju najveća u jutarnjim i kasnopopodnevnim satima (obrve štite oči dok je sunce visoko na nebu, a to ne mogu činiti ako sunce sja iz nižeg kuta). 

Kod starije populacije prisutne su već različite bolesti oka pa je zaštita od štetnog djelovanja sunčanih zraka time važnija. Navedeno je štetno djelovanje sunca na pojavu sive mrene i senilne makularne degeneracije. Za osobe koje boluju od povišenog očnog tlaka u Poliklinici Bilić Vision preporučuje se nošenje sunčanih naočala svjetlijih nijansi.

Sunčane naočale trebaju sadržavati filter za ultraljubičaste zrake

Sunčane naočale čine osnovu zaštite od sunca, ali se ne preporučuje kupovati jeftine naočale neprovjerene kvalitete. Iznimno je važno da sunčane naočale imaju filter za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UVA i UVB zrake mogu samo povećati opasnost zato što se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja. Osim upitne UV zaštite, često imaju slabiju optičku čistoću naočalne leće, što dovodi do naprezanja očiju i zamora.

Izbor sunčanih naočala je zaista velik, ali osim na dizajn, treba paziti i na kvalitetu. Oftalmolozi iz Poliklinike Bilić Vision preporučuju modele s većim staklima ili poluzaobljene koje i sa strane štite od reflektiranih zraka. Obavezno potraži na naočalama certifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV zračenja od kojega štite oči, npr. 'blokira 99 posto ultraljubičastih zraka' ili 'blokira 95 posto UVB i 60 posto UVA'. Za ljude koji nose naočale tijekom cijele godine preporučuju se dioptrijske sunčane naočale koje će im uvelike smanjiti mogućnost oštećenja oka štetnim UV zračenjima.

Na sljedećoj stranici pročitaj kakve kontaktne leće je najbolje nositi ljeti.

Kontaktne leće s UV filterom

Zbog svoje praktičnosti, kontaktne leće su danas vrlo čest oblik korekcije očnih grešaka, a sve više se koriste tzv. mekane leće koje pružaju i izuzetnu udobnost. No, mekane leće sadrže određenu količinu vode pa se u ljetnim mjesecima kod visokih temperatura lako isušuju i počinju biti neudobne.

Osobama koje nose kontaktne leće tijekom godine preporučuju se jednodnevne kontaktne leće te kontaktne leće s UV filterom. Dnevne leće su praktične, imaju UV filter te su manje podložne isušivanju, a nakon cjelodnevnog nošenja se bacaju u smeće. Iako su one dobra zaštita za rožnicu i dublje dijelove oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluznice, kao ni zaštitu od zablješćivanja. Tako se uz nošenje bilo koje vrste kontaktnih leća preporučuje nošenje sunčanih naočala.

Kapi za oči stabiliziraju suzni film

Visoke temperature i jaka sunčeva svjetlost pospješuju isparavanje zaštitnoga suznog filma, pa tako dolazi do isušivanja površine oka. Tijekom boravka na moru, jedrilici ili brodu zbog vjetra se isušivanje dodatno povećava. To se manifestira osjećajem peckanja, grebanja, pa sve do osjećaja stranog tijela u oku.

Nedovoljno suha površina oka može dovesti do infekcije i ozbiljnijih problema pa je stoga preporučljiva upotreba kapi za oči (umjetne suze) koje stabiliziraju suzni film i ovlažuju površinu oka. Nošenje kape ili šešira šireg oboda dodatno zaštićuje područje oko očiju.

Djecu odmalena treba naviknuti na nošenje naočala

Često u šetnji vidimo roditelje sa sunčanim naočalama, a dijete bez njih. Zaboravlja se da i djecu treba zaštititi od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Danas na tržištu postoje kvalitetne dječje sunčane naočale prihvatljivih cijena pa se ne preporučuje nošenje plastičnih, nekvalitetnih i jeftinih naočala kupljenih na plaži ili tržnici. Djeca koja nose dioptrijske naočale imaju mogućnost zaštite jednako kao i odrasli.

Djeca imaju posebno osjetljive oči te im je potrebna jednako kvalitetna zaštita kao i odraslima. Odmalena djecu treba naviknuti na to da nose naočale, ali nikako one neprovjerene kvalitete. Dakle, tijekom cijele godine i pogotovo za vrijeme sunčanih dana, kvalitetne sunčane naočale pružaju zaštitu i smanjuju štetan utjecaj UV zračenja na osjetljivo područje oka bez obzira na dob.

Više informacija o zdravlju očiju pronađi u Poliklinici Bilić Vision.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.