Zdravlje 09. rujna 2015.

Žene traže izbjeljivanje vulve

Gac-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Labioplastika je najčešći estetski ginekološki zahvat u svijetu, koji postaje sve traženiji i u Hrvatskoj. U kojoj mjeri je ovaj zahvat postao popularan svjedoči i činjenica da će se u Rimu u travnju sljedeće godine održati 1. Svjetski kongres iz estetske ginekologije. Najčešći razlozi za zahvat su povećane, izduljene ili asimetrične stidne usne te uklanjanje viška nabora i hiperpigmentacije

"Poliklinika Harni je prva ginekološka poliklinika koja je započela s estetskom ginekologijom, koja je inače 'u povojima' i u svijetu. O tome svjedoči i održavanje 1. Svjetskog kongresa iz estetske ginekologije najavljeno za travnju iduće godine, u Rimu. Ovi zahvati su do sada bila isključivo u domeni estetskih kirurga i klasičnog kirurškog noža. Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija", objašnjava dr. Vesna Harni iz Ginekološka poliklinike Harni.

I dalje se koristi metoda nakon koje se smanjuje osjetljivost i prirodni izgled vulve

Labioplastikom se korigiraju velike i male stidne usne na ženskom spolnom organu. Koje se sve metode koriste objašnjava Vesna Harni: "Labioplastika je postupak koji podrazumijeva korekciju ili promjenu oblika stidnih usana. Postoje brojne metode, a svi postupci imaju svoje prednosti i nedostatke.
Marginalna (bočna) resekcija malih usana je prvi postupak koji se koristio u labioplastici, jer je primarni cilj operacije bio smanjiti veličinu malih labija i ukloniti hiperpigmentirana i naborana područja. Ova metoda ima ozbiljne nedostatke povezane s gubitkom osjetljivosti i prirodnog izgleda vulve. U mnogim klinikama, međutim, ova metoda se i dalje koristi jer je jednostavna za izvođenje."

Metoda V-resekcije i deepitelizacije

Labioplastika V-resekcijom provodi se u skladu s kanonima plastične kirurgije, pomoću W-, Y- i Z- elemenata plastične kirurgije. Za zatvaranje rubova koristite se samoapsorbirajući kirurški šavovi. "Kod ove metode praktički ne postoji opasnost od komplikacija, a nedostatak je mogućnost pojave različite pigmentacije u novospojenim dijelovima malih labija. Labioplastika deepitelizacijom podrazumijeva stvaranje eliptičnog deepidermiziranog područja na površini malih labija, zadržavajući integritet temeljnog tkiva. To je najmanje destruktivna metoda, ali još uvijek ima niz nedostataka, od kojih je temeljni nedostatak nemogućnost uporabe metode kod hipertrofije malih labija za više od 4 centimetra, jer je u tom slučaju njihova debljina također znatno povećana. U trenutnoj fazi razvoja labioplastika, najčešće se koriste kombinirane metode, obično labioplastika V-resekcijom uz elemente deepitelizacije. Laserska labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti", govori Vesna Harni.

Tko su žene koje traže labioplastiku?

Pored smanjenja i remodeliranja oblika stidnih usana, labioplastika se koristi kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije. Najčešći razlozi za zahvat su povećane, izduljene ili asimetrične stidne usne. Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu stidnih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom, pri čemu se uvijek vodi računa o što prirodnijem izgledu stidnih usana nakon kirurškog zahvata, što sve spada u labioplastiku.

Vesna Harni kaže da se za sada ne radi o posebnom profilu žena koje traže labioplastiku, već o djevojkama i ženama s određenim i za njih neprihvatljivim anatomskim obilježjima ženskog spolovila, bilo što su tako rođene ili se radi o ožiljcima i povredama nakon porođaja ili operacija u ovom području.

Najčešće se traži izbjeljivanje analnog područja

"Laserska fototerapija, kod koje se primjenjuje određena energija i gustoća laserskih snopića uz točno određenu dubinu deponiranja laserske energije - na kojoj se nalaze melanociti, stanice koje sadrže pigment melanin koji daje boju koži; ima tu osobinu da razara melanocite i tako izbjeljuje kožu. Ovaj postupak se naziva 'izbjeljivanje vulve' (vulva whitening), a uobičajeni zahtjev je izbjeljivanje kože analnog područja. Postupak se ponavlja nekoliko puta, sve do postizanja zadovoljavajućeg rezultata. Broj postupaka ovisi o boji kože i struktura koje se žele izbijeliti. Uz uporabu lokalnog anestetika, postupak je gotovo bezbolan", objašnjava Vesna Harni.

Labioplastikom, osobito ako se radi V-resekcija, mogu se pojaviti promjene u boji novospojenih dijelova. U ovom slučaju se radi o neželjenim pojavama, koje se nastoje izbjeći tako da se uvijek spajaju samo strukture istog vulvarnog prstena. "Vulva ima tri prstena, vanjski prsten obuhvaća velike stidne usne, stidni brežuljak sprijeda i perineum (međicu) straga, a ova koža je građena slično koži svih drugih područja tijela: izvana postoji orožnjavanje, koža sadrži kožne adnekse – lojnice, znojnice i dlake, te je prisutan manje-više zadebljan sloj potkožnog masnog tkiva.

Srednji prsten vulve obuhvaća male usne, prepucij klitorisa i stražnju komisuru. Ovaj prsten je također građen od kože, ali ova koža ne sadrži folikule dlake i nema potkožnog masnog tkiva, pa je ova koža nešto tanja i svjetlija od kože vanjskog prstena. I konačno unutrašnji prsten vulve čini mukoza, ovdje sasvim nedostaje sloj kože koji orožnjava, pa je boja ovog dijela vulve nježno ružičasta. Unutrašnji prsten vulve čine klitoris, subklitoralni romb, vaginalno predvorje, vanjsko ušće uretre i himenalni ostaci. Ako se pri kirurškom zahvatu šivaju uvijek samo strukture jednog vulvarnog prstena, onda nema neprirodnog izgleda vulve niti neprirodne pojave otoka tkiva druge boje u jednom prstenu vulve", govori Vesna Harni.

Najbolje vrijeme za zahvat po završetku mjesečnog ciklusa

Prije operacije potrebno je napraviti pregled i plan operacije. Pri pregledu se koristi kolposkop, tako da je spolovilo vidljivo na ekranu, te se svaka pojedinost zahvata može unaprijed planirati i pribilježiti. Operacija se može raditi neposredno iza pregleda ili u odvojenom terminu. Najbolje vrijeme za operativni zahvat je prvi tjedan po završetku menstrualnog krvarenja, kako nošenje uložaka ne bi utjecalo na tijek oporavka. "Nema kontraindikacija za lasersku labioplastiku, jedini problem može predstavljati prethodno utvrđena alergija na lokalni anestetik obzirom da se zahvat radi u lokalnoj anesteziji", kaže Vesna Harni i nastavlja:

"Za pacijenticu je zahvat bezbolan i nakon zahvata sama odlazi kući. Prije odlaska dodatno se injicira dugodjelujući lokalni anestetik, kako bi pacijentica mogla biti što dulje mirna i bez većih bolova. Prednosti 'laserskog skalpela' nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija. Vrijeme operacije i razdoblje oporavka značajno je kraće."

Tri tjedna zabrane spolnog odnosa

Laserska tehnologija omogućila je izvođenje zahvata praktički u beskrvnom okruženju, te tijekom zahvata nije potrebna hemostaza, dok dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka. Sam operativni zahvat traje oko pola sata, zajedno s rekonstrukcijom malih usana i postavljanjem samoapsorbirajućih kirurških šavova.

"Ako se radi laserska perineoplastika – laserska korekcija u izgledu međice i vaginalnog predvorja, tada treba tijekom narednih tjedan dana izbjegavati sjedenje, kako ne bi došlo do pucanja šavova (kao nakon porođaja). Kod labioplastike nema ovakvih ograničenja, i već drugi, treći dan nakon operacije moguće je vratiti se svim normalnim aktivnostima. I kod jedne i kod druge operacije tijekom tri tjedna, koliko traje proces cijeljenja, zabranjen je spolni odnos", objašnjava Vesna Harni.

Je li tvoja vagina dovoljno kisela?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.