Zdravlje 23. ožujka 2015.

Što znači kvržica na testisu?

Gace-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zadebljanje ili kvržica na testisu može biti posljedica varikokele, odnosno proširenja vena koje odvode krv iz sjemenika. Dr. Marina Knežević, specijalistica urologije iz Poliklinike Sunce savjetuje spermiogram te objašnjava posljedice proširenja vena te kako je najuspješnije liječiti

Zadebljana vena

Čitateljica Anamarija postavila je pitanje doktorici Knežević: ''Javljam vam se jer moj dečko ima problem i htjela bih saznati nešto više o tome. Nikako ga ne mogu nagovoriti da ode na daljnje pretrage. Naime, prije otprilike 2 godine je na desnom testisu napipao nekakvu kvržicu. Otišao je kod doktora opće prakse te je upućen kod urologa. Išao je na pretragu kontrastom te mu je na nalazu pisalo incipijentna varikokela.

Koliko znamo, to je zadebljanje vene koje ako se ne liječi može imati posljedice. Nakon pregleda, trebao je otići i dati uzorak sjemena, valjda da se to još detaljnije provjeri, no to nikako da obavi. Međutim jako me strah, dugo smo zajedno i planiramo zajednički život, a čula sam da zbog varikokele možeš ostati neplodan, što nikako ne bi voljeli. Možete li reći što je to zapravo i treba li pod hitno ići to riješiti?''

Jednostavno izračunaj plodne dane.

Varikocela i smanjena fertilnost

Varikokela je proširenje vena koje odvode krv iz sjemenika.Varikokela je bezbolna i ne ugrožava život, no uglavnom izaziva neplodnost (u 30-40 posto slučajeva). Smatra se da nastaje zbog nefunkcionalnih venskih zalistaka u venama spermatičkog pleksusa koji omogućavaju optok krvi iz donjih dijelova tijela u srce. Ti venski zalisci su najčešće prirođeno slabijeg djelovanja i zbog toga dolazi do vraćanja krvi i njenog nakupljanja u testisu.

Iako precizna povezanost varikokele i smanjene fertilnosti nije utvrđena, studije varikokelu ipak dovode u usku vezu s abnormalnostima spermiograma. Dijagnoza varikocele se postavlja kliničkim pregledom i može se potvrditi analizom kontrastom (CD). Prema jačini proširenosti vena dijeli se u tri klinička stupnja, gradus I-III, a postoji još i takozvani subklinički stupanj, kada se povrat venske krvi uočava samo CD-om, ne i kliničkim pregledom.

Tvoj dečko bi svakako trebao učiniti spermiogram, jer nije isključeno da nalaz bude uredan. Ako se ipak pokažu abnormalnosti spermiograma, potrebno je dogovoriti se s urologom za daljnji postupak (ili daljnja obrada ili procjena svrhovitosti operacije). Ako se radi samo o subkliničkoj varikoceli potrebitost operacije vrlo je upitna, jer većina studija nije pokazala poboljšanje fertilnosti nakon operacije.

Doznaj može li penis biti prevelik.

 • Default avatar -
  denisb

  Postovanje.Na desnom testisu prilikom opipavanja ne osjeti se nista ali bas nista, a prilikom same ejakulacije u donjem djelu testisa se osjeti amo reci kvrzica ili naka malo tvrda tvorevina promjera zrna graska bezbolna na opip, koja se u potpunosti puvuce nestane nakon zavrsene ejakulacije.Molim strucno misljenje.

 • Avatar Zdrava__Krava
  Zdrava__Krava

  Dragi jasa99, najbolje bi bilo da što prije posjetiš urologa kako bi doznao o čemu je riječ. Pozdrav od Zdrave Krave

 • Default avatar -
  jasa99

  Pozdrav, nisam znao gdje da pitam za ovaj moj problem pa sam Vas pronašao.Zanima me što je ova čudna bijela izraslina koja povezuje glavić i kožicu penisa i je li to nešto opasno? Hvala na odgovoru http://i.imgur.com/m1EPfrJ.jpg http://i.imgur.com/0zaJEfs.jpg

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.