Zdravlje Zdravlje žena 23. siječnja 2017.

Krvarim usred ciklusa, što to može signalizirati?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene primijećuju blago krvarenje i osjećaju bolove u donjem dijelu trbuha u sredini ciklusa. Što znači takvo krvarenje i može li biti opasno, saznaj u članku.

Krvarenje unutar plodnih dana ili tzv. spotting, više manje je normalna pojava koja je prisutna kod velikog broja djevojaka i žena. Pad estrogena je u ovom slučaju normalna pojava, no za neki organizam je možda malo preveliki pad pa osjetljiviji organizam može odreagirati blagim točkastim krvarenjem u sredini ciklusa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Menstruacija otkriva koliko ćeš dugo živjeti!

'Do ovulacijskog krvarenja dolazi zbog naglog pada hormona razine estrogena koji doseže svoju najvišu vrijednost u očekivano vrijeme ovulacije i time uzrokuje blagu nestabilnost sluznice maternice. Krvarenje je obično kratko, u trajanju od nekoliko sati do najviše 3 dana, oskudnijeg intenziteta i smećkaste boje i ne sprečava zanošenje. Ako ono poprimi svoju konstantu u ponavljanju i traje duže od 3 dana savjetuje se opsežnija obrada koja uključuje papa test, ciljano uzimanje bakteriološki briseva, ginekološki i ultrazvučni pregled s ciljem isključivanja mogućih drugih organskih poremećaja (miom, endometrioza, funkcionalne ciste jajnika) i naravno određivanje razine hormona iz krvi.', rekla je doktorica Ulla Marton.

Lijek iz prirode: Konopljika - biljka koja tijekom mjesečnog ciklusa estrogenske i progesteronske hormone dovodi u balans. Preporučuje se i kod krvarenja prije menstruacije zbog manjka progesterona.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.