Zdravlje 09. rujna 2011.

Kralježnica pati zbog školske torbe

Dijete-Torba
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog dugotrajnog i nepravilnog sjedenja u školskim klupama i kod kuće, te teških, loše odabranih torbi djeca se često drže pogrbljeno, a prijeti im i razvoj skolioze. Povodom istraživanja koje je nedavno objavio centar za rehabilitaciju ReAktiva istražili smo kako se na vrijeme pobrinuti za pravilno držanje djece

Slabiji mišići onemogućavaju dugo sjedenje

Koliko su roditelji svjesni učestalosti skolioze te što sve utječe na loše držanje najmlađih objasnila je Mirjana Ožegović, bacc. physio i voditeljica terapijskog centra ReAktiva.

Najčešći razlog pogrbljenosti djeteta u školskoj dobi je slabost mišića, pa dijete ne može dugo održavati jedan položaj tijela, odnosno sjediti.

‘Zbog pogrbljenosti nastaju nepravilnosti kralježnice koje kasnije utječu na daljnji razvoj mišićno – koštanih struktura', objašnjava Mirjana Ožegović, voditeljica terapijskog centra ReAktiva koji se bavi neurološkom i ortopedskom rehabilitacijom te dodaje kako je važno istaknuti razliku između skolioze i pogrbljenog držanja.

'Dok skolioza predstavlja odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice, pogrbljenost je način održanja gornjeg dijela tijela i u fazi razvoja djeteta često je vezana uz nesigurnost, strah i nedostatak samopouzdanja', govori Mirjana Ožegović.

Aktivan ili neaktivan način života mlade osobe može utjecati na eventualni razvoj skolioze iz lošeg držanja tijela, a istraživanja upućuju na to da se skolioza dva puta češće javlja kod djevojčica nego kod dječaka. Štoviše, slučajevi skolioze kod ženske su djece lošiji nego kod muške. 

Bolovi u stopalima ukazuju na skoliozu

S obzirom na iskustvo i učestalost rada s problematikom skolioze kod mladih, tim centra ReAktiva proveo je istraživanje kako bi doznao stav roditelja o skoliozi i vezanim simptomima i poteškoćama.

U istraživanju je sudjelovalo 130 roditelja koji su anketu ispunjavali preko web servisa.

Oko 60 posto roditelja skoliozu je odredilo kao postranično krivljenje prilikom sjedenja, odnosno formiranje slova S, 20 posto roditelja reklo je kako se radi o stanju pogrbljenog držanja, a isto toliko ih smatra kako je skolioza i pogrbljeno držanje i krivljenje u stranu prilikom sjedenja.

Najčešći simptomi skolioze, prema tom su istraživanju bolovi u stopalima, a javljaju se i problemi poput otežanog disanja i poremećaja koncentracije.

Većina roditelja u istraživanju( 3/4) ocijenila je ozbiljnost nepravilnog držanja svog djeteta od umjereno prema jako izraženo, a samo 1/4 ocijenila je loše držanje skoro neprimjetnim do blagim.

Računalo je glavni “krivac”

Osim što sjede u školi, djeca i kod kuće provode određeno vrijeme u sjedećem položaju, i to najčešće za računalom. Istraživanje ReAktiva centra potvrdilo je kako po 29 posto djece nakon škole provede 2 odnosno 3 sata u sjedećem položaju, a njih 24 posto sjedi više od 4 sata.

Zato nije neuobičajeno da dijete uslijed dugotrajnog sjedenja počne osjećati bolove u leđima. Djeca koja se ponekad žale na bolove u leđima u prosjeku provedu 3 sata i više u sjedećem položaju, dok djeca sa stalnim bolovima u leđima (4 posto ispitanika), oko 4 sata dnevno provedu sjedeći.

Nakon što su uočili nepravilnost u držanju tijela većina roditelja je poduzela korake prema rješavanju problema - dijete su odveli liječniku ili uključili u neki oblik sporta. No, istraživanje je pokazalo i kako petina roditelja nije poduzimala nikakve aktivnosti.

Sportom do zdravlja

Pohvalno je da većina djece školske dobi - oko 60 posto, sudjeluje u nekom obliku školske ili izvanškolske sportske aktivnosti - bave se košarkom, nogometom, trčanjem ili plivanje. Unatoč tome, ukupna količina vremena koju djeca provode u sjedećem položaju ne ide u prilog općem zdravlju kralježnice.

‘Važno je da se aktivnosti prilagode motivaciji, tjelesnoj građi i sposobnostima djece. Često roditelji upisuju djecu na aktivnosti za koje djeca nemaju interesa i predispozicija što onda ima negativne poslijedice za tijelo i sportski duh’, govori Mirjana Ožegović.

Iako se sportske aktivnosti ne mogu se dijeliti na one koje su manje ili više zdrave, važno je da aktivnost djeluje na cijelo tijelo.

Odabir ispravne školske torbe

Raspoređenost težine i način nošenja torbe sa školskim priborom također utječe na svaku mladu osobu u razvoju, pogotovo ako je prisutna zakrivljenost kralježnice. Tjelesne strukture u različitim položajima prate kralježnicu i stoga se prilagođavaju tim pravilnim ili nepravilnim položajima.

'Kvalitetna torba koja formom podržava ispravna leđa i pravilnu raspoređenost tereta olakšat će kretanje školarca.

Torbe koje nisu namijenjene nošenju knjiga i koje se nose na jednom ramenu mogu prouzročiti neželjene promjene u načinu držanja, a time i tjelesnim strukturama u razvoju jer će se dijete rotirati prema opterećenju torbe', kaže Mirjana Ožegović.

Radna okolina u školi i kod kuće treba biti prilagođena djetetu. To se posebno tiče radnog stola i stolice koji su često neprilagođeni s obzirom na građu i visinu djeteta koje zbog toga pati i teško održava koncentraciju.

‘Ako roditelj primjeti pogrbljeno držanje kod djeteta trebao bi ocijeniti je li to njegova izraženija trajna navika ili povremeno stanje te sukladno tome potražiti stručnu pomoć ili potaknuti dijete na aktivnost’, zaključuje Mirjana Ožegović.

Više info na: www.reaktiva.hr

  • Avatar drunk_rat
    drunk_rat

    znaci, nije stvar u tezini torbe, nego u gotovo atrofiranim misicima zbog nedostatka kretanja? O_o

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.