Zdravlje 06. kolovoza 2017.

Povećava li sunčanje u toplesu opasnost od dobivanja raka dojke?

Suncanje-Topless1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tijekom ljeta želiš ravnomjerno potamniti po cijelom tijelu i često se sunčaš u toplesu, pripazi! Koža na grudima osjetljivija je od drugih dijelova tijela jer nije izložena suncu tijekom cijele godine, a sunčanje u toplesu također može pridonijeti ostarjelom izgledu kože na grudima, ali i uzrokovati druge komplikacije.

Preplanuli ten postao je modni imperativ početkom šezdesetih godina, a modne ikone tog vremena počele su se sunčati u toplesu. Prvi monokini, za koji je zaslužan Austrijanac rođen u SAD-u, Rudi Gernreich, dizajniran je 1964. godine, a od tada sa većim ili manjim interesom žene cijelog svijeta otkrivaju svoje grudi na plažama. No kako se tada nije vodilo računa o štetnom djelovanju sunca na kožu, tako se nije pričalo ni o mogućim posljedicama sunčanja te vrlo osjetljive regije. Zahvaljujući učestalim upozorenjima dermatologa i brojnim kampanjama u borbi protiv melanoma, danas se znaju sve negative strane prekomjernog izlaganja suncu bilo da se radi o zdravlju ili ljepoti. No, što se događa sa prsima ukoliko se izlažu suncu?

Možda te zanima... Utječe li trčanje na veličinu grudi i trebaš li ignorirati bol? Fitness

Koža na grudima je osjetljivija

Koža na tom dijelu tijela jednako je građena kao i drugdje - od epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Razliku čini bradavica oko koje se otvara 10-20 izvodnih kanala mliječnih žlijezda. Između žljezdanih dijelova smješteno je vezivno i masno tkivo. Upravo količina masnog i glandularnog tkiva određuje i veličinu prsiju.

Iz ovoga se može zaključiti da se prilikom sunčanja u toplesu treba bojati svih štetnih posljedica te treba obratiti pažnju na dodatne činjenice. Prije svega, koža koja se nikada ne izlaže suncu je značajno osjetljivija od drugih dijelova tijela izloženih tijekom cijele godine, a posebno su osjetljive bradavice i areole.

Zbog toga je važna svakodnevna hidratantna njega kože prsiju, a bradavica i areola sa masnijim preparatima. Tijekom sunčanja preporučljiva je primjena visokih zaštitnih faktora i ispod grudnjaka.

To znači da se toples ne savjetuje, a ako se ipak tako sunčaš, tada mjere opreza moraju biti veće. Nemoj se izlagati suncu između 12 i 16 sati, a dojke izlaži samo kratko vrijeme uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.

Grudi-Velike450X300_1 Možda te zanima... Pet svakodnevnih navika zbog kojih grudi postaju sve opuštenije Ljepota i relax
  • DNA mutacije, hiperpigmentacije, bore, prekanceroze i u konačnici karcinomi kože neće zaobići ni ovu regiju. Odmah iza donjih ekstremiteta i leđa, prema učestalosti pojavljivanja melanoma kod žena, slijedi prsni koš.
  • Također, preuranjeni znakovi starosti će se uz lice i vrat pojaviti i na dekolte regiji, a sunčanje u toplesu će pridonijeti ostarjeloj koži dojki.
  • Ukoliko postoji sklonost solarnom dermatitisu, tada će izloženost prsiju suncu biti pogubna, pa to trebaš izbjegavati, a liječenje se provodi uobičajenim mjerama kao i za druge dijelove kože.
  • Žene sa implantatima moraju obavezno izbjegavati sunčanje najmanje godinu dana od operativnog zahvata.
  • Iako sunčanje u toplesu ne utječe na razvoj karcinoma dojke, ipak postoje studije koje govore kako pacijentice oboljele od karcinoma kože imaju veći rizik i za razvoj karcinoma dojke. Ovo posebice vrijedi ako je žena oboljela u mlađoj dobi.
  • Na kraju treba istaknuti kako postoji više argumenata koji govore protiv sunčanja u toplesu. Umjesto toga, umjereno sunčanje sa manjim bikinijem i bez naramenica rezultirati će lijepom i ne pretamnom kožom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.