Zdravlje 25. listopada 2013.

Koksaki virus - bolest prljavih ruku

Ruke2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom hladne sezone više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama te smo u češćem doticaju s bolesnim ljudima.Virusolozi upozoravaju kako su Koksaki virusi, uzročnici infekcija dišnog sustava, prisutni diljem svijeta te da gotovo nema osobe koja nije došla u kontakt s njima

Prirodni imunološki protokol

Koksaki (Coxsackie) virusi karakteristični su predstavnici uzročnika infekcija dišnog sustava koji izazivaju bolesti slične običnoj prehladi, samo što je obično visoka temperatura izraženija. Makrobiotički zdravstveni savjetnik Zlatko Pejić tvrdi kako je unutar koncepta prirodne imunizacije ipak važno znati 'hodati po rubu' kako bismo tijelu dali prostora da odradi svoj imunološki protokol i izrazi vlastite snage iscjeljenja.

''Tako je i povišena tjelesna temperatura dio prirodnog imunološkog protokola, način na koji tijelo sagorijeva toksine i nepoželjne mikroorganizme pa njezino spuštanje zapravo djeluje kontraproduktivno. Jedino je temperaturu iznad 39 ili 40 stupnjeva, koja predstavlja rizik za normalno funkcioniranje organa, dobro spustiti do 38 stupnjeva. Inače, ako samo uklonimo simptome bez da smo riješili stvarni problem, on se i dalje razvija, ali to više ne možemo pratiti", napominje.

Velika otpornost virusa

Koksaki virus najčešće napada prilikom pada imuniteta i manifestira se lupanjem srca, brzim zamaranjem, malaksalošću, gubitkom snage, otežanim disanjem i preznojavanjem. Najčešći znakovi ove virusne infekcije počinju groznicom, bolovima u grlu, umorom, malaksalošću i gubitkom apetita, a razdoblje inkubacije traje od jednog do dva dana. Veliki broj infekcija ponekad prolazi bez i ikakvih simptoma ili sa simptomima blage prehlade, koja prođe za dva ili tri dana. Veliki je problem to što se virus ponekad teško može prepoznati, ali veoma je otporan i dugo se može održati u organizmu.

Ovo je prije svega i bolest prljavih ruku, što znači da se virus u organizam unosi hranom i vodom. Imunolog dr. Alojz Ihan tvrdi kako smo u doticaju s bolesnim ljudima najviše preko ruku. ''Naprimjer, nos obrisan rukom, nakon čega ruka dolazi u doticaj s rukohvatom u autobusu i preda mikrobe desetinama ili stotinama drugih ruku'', tvrdi te dodaje da pokušaš stoga redovito prati ruke i razviti naviku da ih ne guraš u usta.

Važnost higijene i zdrave prehrane

Virusolozi upozoravaju da su Koksaki virusi prisutni diljem svijeta te se mogu izolirati iz briseva grla te da gotovo nema osobe koja nije došla u kontakt s ovim virusom. Nosioc infekcije je čovjek, najčešće s asimptomatskom infekcijom, a izvor zaraze su izlučevine iz nosa, ždrijela i stolica.

Ne postoji specifično liječenje virusne infekcije, a zbog pravilne prevencije kod Koksaki virusa treba obratiti pažnju na higijenu, često prati ruke, prati i čistiti predmete koji su u doticaju s bolesnikom. Za dobar imunitet uvijek su važni zdrava prehrana, higijena, umjerena fizička aktivnost i maksimalno izbjegavanje prekomjernog stresa.

Saznaj kako se možeš zaštititi i izbjeći virus gripe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.