Zdravlje 05. travnja 2022.

Kod novog podsoja omikrona izostaju tipični simptomi

Podsoj XE
Foto: shutterstock Preliminarna istraživanja su pokazala kako bi se podsoj XE mogao širiti najbrže dosada, a trenutna istraživanja pokušavaju utvrditi koliko je zarazan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Podsoj omikrona pod nazivom XE ima karakterisitke prijašnjih sojeva omikrona BA.1 i BA.2, ali stručnjaci zasada ne znaju hoće li biti zarazniji ili teži od prijašnjih varijanti.

Podsoj omikrona XE prvi put je otkriven sredinom siječnja u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je od tada, prema podacima britanskog ministarstva zdravstva, prijavljeno više od 630 slučajeva. Preliminarna istraživanja su pokazala kako bi se podsoj XE mogao širiti najbrže dosada, a trenutna istraživanja pokušavaju utvrditi koliko je zarazan. 

Podsoj XE zasada nije otkriven u Hrvatskoj, ali s obzirom da se brzo širi, treba pratiti stanje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo tjedno u Europski laboratorij šalje od 500 do 700 uzoraka na sekvenciranje kako bi se otkrilo koji soj prevladava u Hrvatskoj prenosi Jutarnji. Rezultati zadnjeg sekvenciranja, koji su prikupljeni 15. ožujka, pokazali su da u Hrvatskoj trenutno dominira BA.1 varijanta. "U sekvenciranju uzoraka iz polovice ožujka također smo imali i 40 % BA.2 podsoja omikrona, što znači da bi on uskoro mogao postati prevladavajući", rekla je dr. Irena Tabain za Jutarnji, voditeljica Odjela za virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Podsoj XE više se prenosi

Rane stope rasta ove varijante nisu se značajno razlikovale od BA.2, prema britanskoj zdravstvenoj agenciji. Međutim, u novom izvješću od 25. ožujka, zdravstvene vlasti otkrile su da podsoj XE ima stopu rasta od 9,8 % višu od BA.2.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je slične informacije, pozivajući se na procjene koje pokazuju da je podsoj XE 10 % više prenosiv od BA.2. Međutim, ta otkrića zahtijevaju daljnju potvrdu, istaknuli su iz organizacije. 

"Podsoj XE je pokazao promjenjivu stopu rasta i još ne možemo potvrditi ima li istinsku prednost rasta. Zasad nema dovoljno dokaza za donošenje zaključaka o prenosivosti, ozbiljnosti ili učinkovitosti cjepiva.” rekla je Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost. 

Umor i vrtoglavica neki su od početnih simptoma podsoja XE, praćenih glavoboljom, grloboljom, upalom mišića i groznicom. No, najčešći simptomi koronavirusa, poput gubitka mirisa i okusa, rijetko su prijavljeni kod ljudi pogođenih novom varijantom omikrona. Neki drugi mogući gastrointestinalni znakovi kao što su proljev, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i drugi su prilično česti. 

Možda te zanima... Imaš omikron? Liječnik odgovara što poduzeti i kako se ponašati za vrijeme infekcije Zdravlje

Rekombinantna varijanta

U ožujku su istraživači također izvijestili o slučajevima nove varijante koja je kombinacija sojeva delta i omikron. Iz Svjetske zdravstvene organizacije rekli su da nema novih dokaza koji ukazuju na to da ova rekombinantna varijanta predstavlja rizik za javno zdravlje.

Rekombinantne varijante virusa nastaju kada dva ili više sojeva zamjene dio svog genetskog materijala te nastane novi hibridni virus, koji obično sadrži neke karakteristike svakog postojećeg soja. Taj se proces događa prirodno kod koronavirusa i nekih drugih virusa. 

“Rekombinantne varijante nisu neobična pojava, osobito kada postoji nekoliko varijanti u optjecaju, a nekoliko ih je identificirano od početka pandemije do danas. Kao i kod drugih varijanti, većina će umrijeti relativno brzo”, rekla je Hopkins. Podsoj XE neće se smatrati varijantom omikrona osim, ako ne pokaže značajno različite karakteristike bolesti.

Možda te zanima... Kolika je vjerojatnost da se više puta zaraziš koronavirusom? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.