Zdravlje 23. srpnja 2016.

Nimalo bezazlene posljedice neliječene klamidije

Klamidija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od osobite je važnosti da testiranje na klamidiju provedu partneri koji planiraju trudnoću, kao i trudnice. Kod žena zaraženih klamidijom veće su šanse za izvanmaterničnu trudnoću i prijevremeni porod, a postoji i vjerojatnost da se zarazi i dijete.

Jedna od najčešće prenosivih spolnih bolesti

Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Dok C. trachomatis može i u žena i u muškaraca izazvati upale urogenitalnog trakta, komplikacije tih upala u žena mogu dovesti i do neplodnosti. Simptomi infekcije mogu biti diskretni. Ako postoji sumnja na infekciju, izravno testiranje je najpouzdaniji način da se riješi dilema.

Spolne infekcije C. trachomatis se prenose analnim i genitalnim spolnim odnosom. Korištenje kondoma smanjuje rizik od infekcije, dok ostali oblici kontracepcije, poput kontracepcijskih pilula, ne pružaju zaštitu od spolno prenosivih infekcija bilo koje vrste.

Pročitaj postoji li sigurna kontracepcija.

Pogledaj video!

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.