Zdravlje 30. studenoga 2021.

'Karcinom dojke otkrili su mi na sistematskom, zato potičem žene da ne propuštaju preglede'

Foto: Privatni album Anita Putrić

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

59-godišnja Anita Putrić liječi se od jednog od najčešćih raka među ženama u Hrvatskoj i svijetu, a dijagnosticiran joj je ove godine u ožujku, prošla je operaciju i liječenje (kemoterapije i zračenje) i sada čeka kontrolne preglede

"Nikad neću zaboraviti taj trenutak, zujanje u ušima, ruke su mi se tresle i nevjerica. Prvo sam nazvala supruga i sestru, naravno svi u šoku, zatim sam nazvala prijateljicu koja je plastični kirurg i bavi se karcinomom dojke, koja me također u nevjerici odmah smirila i rekla da ne paničarim i da je sreća da sam na vrijeme saznala dijagnozu i da mi sada slijedi sigurno godina dana liječenja, a odmah mi je rekla da ću trebati ići i na kemoterapiju zbog tipa karcinoma koji sam imala", ispričala nam je Anita Putrić koja je ove godine u ožujku dobila dijagnozu karcinoma dojke, jednog od najčešćih vrsta raka među ženama u Hrvatskoj i svijetu.

Rodom Dalmatinka i politologinja po struci, 59-godišnja Anita radi na zagrebačkom Medicinskom fakultetu gdje svake godine ima organiziran sistematski pregled. Budući da ima dosta cista na dojkama, redovito ide na sistematski, a obično je obavljala ultrazvuk jer joj na mamografiji ništa nije vidljivo zbog mastopatije.

"Tako sam i ove godine u siječnju obavila sistematski, gdje mi je radiolog uočio promjenu na desnoj dojki i uputio kod mog onkologa, koja me je uputila da obavim magnet dojke. Nakon magneta su mi rekli da uočavaju fibrom i da pod UZV obavim punkciju", objasnila je Anita koja je tada mislila da će nakon tih pretraga biti potvrđen samo fibrom i nije ni u snu očekivala ovakvu dijagnozu.

Bila je na poslu kad ju je nakon tjedan dana liječnik koji joj je radio punkciju telefonski obavijestio da ima karcinom i rekao da će je zvati s onkologije i dati termin za onkologa.

"Isti dan su me zvali s onkologije i za pet dana dali termin kod onkologa. Dobila sam jednu predivnu doktoricu koja mi je dala iscrpne upute i odgovore na moja pitanja, zatim me je nakon konzilija obavijestila o terminu za operaciju", kaže i dodaje da se doista sve događalo brzo, ali ističe da su na KBC Zagreb - Rebro svi jako ljubazni od operatera do onkologa.

Najgore je bilo čekati što će mi reći nakon operacije, a karcinom je ispao manji nego na UZV i magnetu

"Možda je meni pomoglo i to što kroz posao poznajem puno liječnika pa sam se mogla informirati, ali poručujem ženama da budu uporne, da traže pretrage i preglede i da nikako ne propuštaju sistematski ako imaju prilike otići", kaže Anita koja je imala tzv. poštednu operaciju, izvađen joj je samo karcinom, dakle nije joj odstranjena cijela dojka i priznaje da joj je bilo najgore to očekivanje što će joj reći nakon operacije.

"Karcinom je nakon operacije ispao manji nego što se procijenilo na snimkama. Kad su ga izvadili bio je veličine jedan centimetar dok je po mjerama UZV-a i magneta bio jedan i pol centimetar", objašnjava. Važno je znati i da se kod manjih tumora prvo ide na operaciju, a zatim se kreće na liječenje kroz kemoterapije i zračenje, dok kod većih tumora se prvo kreće s liječenjem, a onda na operaciju.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album S liječenjem, odnosno kemoterapijom i zračenjem, potrebno je započeti u roku od mjesec dana nakon operacije, a Anita kaže da je prije kemoterapije uspjela dobiti dvije doze cjepiva protiv Covid-19.

"Po meni je kemoterapija najgori period u liječenju, iako ja nisam imala puno nuspojava koje su posljedice terapije. Dosta sam se dobro pripremila, čitala i razgovarala, od informacija od žena koje su preboljele karcinom dojke, mojih poznanica, do proučavanja alternativnih pripravaka, koji povećavaju imunitet organizma, što smatram jako važnim", rekla je Anita čiji karcinom nije bio hormonski uvjetovan, već nespecifičan, a obavila je i pretrage na nasljedni gen za rak dojke, koje su joj bile negativne. 

Treba biti uporan, inzistirati na pretragama, ali i biti strpljiv, pozitivan i pronaći mir u sebi

"Kad prolazite kroz sve to, provodite puno vremena po bolnicama, upoznajete i imate priliku razgovarati s puno oboljelih ljudi. Šokiralo me da postoje osobe koje odbijaju liječenje, prvenstveno kemoterapije", ispričala je i dodala što bi poručila svima koji se suočavaju s dijagnozom karcinoma.

"Kad se odlučiš na liječenje, važno je informirati se i pitati liječnika sve što te zanima, inzistirati na pretragama, a više od svega je važna strpljivost. Često terapije traju i po pet, šest, sedam sati dnevno, i sama sam imala trenutke kad nisam vidjela kraj svemu tome. Svi smo nervozni kad smo bolesni, pogotovo u ovo vrijeme pandemije kad je rizik i hodanje po bolnicama, ali treba naći strpljenje i mir u sebi", kaže Anita koja je završila sa svim terapijama i čeka termin za kontrolu, a uobičajeno je ići na na kontrolni pregled dva mjeseca nakon terapija.

"Pozitivan stav i pozitivno razmišljanje je najvažnije. Priznajem da sama nisam uvijek u životu imala pozitivan stav, ali kad sam dobila ovu dijagnozu odlučila sam boriti se, a to je važno i općenito u životu, ne odustati i biti pozitivan", poručuje hrabra žena kojoj od srca želimo sve najbolje u njezinoj borbi s ovom bolesti.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.