Zdravlje Simptomi i pomoć 13. srpnja 2017.

Kako spriječiti neugodno znojenje stopala ljeti?

Stopala_9
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeti su stopala izložena pogledima više nego zimi, pa nije ni čudno da tada počinjemo više o njima misliti. Jedan od neugodnijih problema specifičan za stopala u ljetnim mjesecima je pojačano znojenje. Dr. sc. Ivana Nola objašnjava učinkovite metode protiv znojnih stopala, a aromaterapeutkinja Petra Brzović donosi recepte za blagotvorne kupke.

"Kako bi se ove neugodne promjene spriječile, uv većini slučajeva je dovoljno održavati kožu stopala medicinski urednom, korištenjem šampona za stopala koji održavaju ravnotežu flore naše kože, kao i osvježavajućih sprejeva i pudera. Prilikom pranje stopala dobro je koristiti kamen za pete koji uklanja deblji sloj rožnatih stanica. Kožu između prstiju treba svaki puta nakon pranja dobro isfrotirati, a tabane i pete namazati kremama koje sadrže preparate poput salicilne kiseline, biljne sterola i ureu", objasnila je dr. sc. Ivana Nola. 

Prepoznaj znakove koje ti šalju stopala

Stopala_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nokte nogu također se savjetuje prati šamponima za održavanje flore, uz četkanje tijekom pranja, a nakon pranja, treba ih pravilno odrezati i rašpicom pravilno oblikovati nokte. Kod pojačanog znojenja stopala, koriste se antiperspiranti, ali često oni nisu dovoljni. "Kod nekih osoba regulacija znojenja se može postići injekcijama botoxa, čiji učinak traje 6 mjeseci. No, kako je taj zahvat neugodan i bolan, za regulaciju znojenja nogu više se koristi hidrex terapija, odnosno terapija iontoforezom. Ova vrsta terapije je potpunoma bezbolna, vrši se tri puta tjedno i traje 15 minuta, a najbolje bi bilo napraviti deset tretmana", kaže dr. Nola i objašnjava da se hidrex terapijom znojenje nogu znatno reducirano: "Ipak, ova terapija ne pruža trajan rezultat, već se mora ponoviti za par mjeseci. No, iako nije trajan učinak, za vrijeme trajanja postignutog rezultata, pruža veliko zadovoljstvo."

Savjeti za održavanje zdravih stopala ljeti:

  • Stopala treba prati najmanje jednom dnevno
  • Temeljito posušiti noge nakon pranja
  • Ne hodati bos na bazenu
  • Ne posuđivati tuđu obuću ili čarape
  • Češće mijenjati cipele kako bi se osušile i oslobodile bakterija
  • Nositi čarape od prirodnih materijala i svakodnevno ih mijenjati
  • Izbjegavati tijesnu i neudobnu obuću

Pročitaj kako japanke mogu naštetiti tvojim stopalima Stopala-Japanke | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kupka protiv znojenja nogu

Aromaterapeutkinja Petra Brzović preporučila je tri recepta na bazi soli i esencijalnih ulja pomoću kojih za samo petnaestak minuta možeš relaksirati umorna i natečena stopala, spriječiti bakterijsku infekciju i znojenje. "Za sve tri kupke potrebne su iste stvari, a to su posuda u kojoj ćeš namakati stopala, topla voda te šaka ili dvije morske kuhinjske soli. Ako ti je koža suha, u kupku stavi pola žlice maslinova ulja. Prije kupke možeš napraviti i piling i tako se riješiti odumrlih stanica kože te pripremiti stopala da bolje upiju dragocjena eterična ulja u koja ćeš ih uroniti".
 
Stopala-Urasli-Nokat | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock
  • lavor s toplom vodom
  • šaka ili dvije kuhinjske morske soli
  • tri do četiri kapi eteričnog ulja citronele i limunske trave djeluju protiv znojenja
  • tri do četiri kapi eteričnog ulja čajevca i lavande imaju antibakterijska svojstva
  • od tri do četiri kapi eteričnog ulja metvice i eukaliptusa rashladit će umorna stopala

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.