Zdravlje 12. listopada 2022.

Kako se koriste tablete joda i kome mogu pomoći

Foto: shutterstock Kalijev jodid koristi se samo u slučaju nuklearne katastrofe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Finske ljekarne u samo nekoliko sati ostale su bez zaliha tableta joda od trenutka kada je Ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva pozvalo ljude mlađe od 40 godina da kupe tablete kao preventivnu metodu u slučaju nuklearnog zračenja zbog rata u Ukrajini, pišu finski mediji.

Sličan scenarij dogodio se i kod nas u ožujku kad su građani pohrlili po jod i zaštitne folije u strahu od nuklearnog rata povezanog s ratom u Ukrajini. Tom prilikom je Ana Soldo, šefica Hrvatske ljekarničke komore rekla da svaka zemlja ima protokole ponašanja u slučaju opasnosti. Tom prilikom je rekla i kako se lijek upotrebljava: "Koristi se za mlađe od 40 godina po posebnim protokolima, ovisno o tome koliko je osoba stara i koliko ima kilograma. Tablete kalijevog jodida izdaju se na liječnički recept i opasno je da ih ljudi sami sebi doziraju. Lijek nem drugu indikaciju i koristi se samo u slučaju nuklearne katastrofe".

Hrvatska liječnička komora na svojoj službenoj stranici tom prilikom dala je priopćenje zbog povećanog interesa građana za jod i njegove pripravke:

  • Kritičan organ za jod je štitnjača. U slučaju izlaganja radioaktivnim izotopima joda, oni se nakupljaju u štitnjači. Nakupljanje radioaktivnih izotopa joda u štitnjači povezano je s povećanom mogućnošću razvoja tumora štitne žlijezde, bolesti koja je izlječiva.
  • Nakupljanje radioaktivnih izotopa joda u štitnjači može se spriječiti blokiranjem rada štitnjače primjenom ne-radioaktivnog joda. Međutim, ta mjera je povezana s rizicima od razvoja nuspojava – od utjecaja na rad štitnjače do poremećaja srčanog ritma, poremećaja u probavnom sustavu i drugih.
  • Potencijalna korist prevencije jodom najveća je u mlađoj populaciji (novorođenčadi, djece i osoba mlađih od 40 godina), no kod primjene joda potrebno je pozorno praćenje funkcije štitnjače kako bi se izbjeglo trovanje i poremećaji rada drugih organa.
  • U slučaju potrebe za primjenom bilo kakvih mjera zaštite, na snagu stupaju protokoli koje svaka zemlja ima u pripremi, u svrhu pravovremenog reagiranja i zaštite stanovništva.
nuklearna eksplozija Možda te zanima... Kako se zaštititi u slučaju nuklearne eksplozije? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.