Zdravlje 02. rujna 2011.

Kako pomoći nesigurnom djetetu?

Dijete-Sramezljivo1
1/3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nesigurnost, hiperaktivnost i strahovi neke su od poteškoća s kojima se suočavaju djeca školske dobi, a time i njihovi roditelji. Kako prirodnim metodama – vježbama, refleksologijom i opuštanjem – ukloniti takve probleme i poboljšati zdravlje najmlađih objasnila je Štefica Čižmek-Ivanić, predsjednica Međunarodnog instituta prirodnog zdravlja i voditelj programa "Prirodno zdravlje naše djece"

Međunarodni institut prirodnog zdravlja (MIPZ) je organizacija usmjerena na unapređenje i poboljšanje kvalitete života i zdravlja građana, djece i mladih te osoba s invaliditetom. S početkom školske godine, točnije od 06. rujna MIPZ organizira besplatni 30-dnevni program "Prirodno zdravlje naše djece" putem kojega se pomaže djeci s psiho-fizičkim poteškoćama u razvoju. 

Razgovarali smo sa Šteficom Čižmek-Ivanić, predsjednicom Međunarodnog instituta prirodnog zdravlja, koja je objasnila od čega se sastoji program "Prirodno zdravlje naše djece" te kako se prirodnim metodama može pomoći djeci školske dobi u prevladavanju psiho-fizičkih problema u razvoju. 

Prirodne metode pomažu

‘Psiho-fizičke poteškoće, kao što su zatvorenost, slaba koncentracija, hiperaktivnost, problemi motoričkih kretnji, noćno mokrenje, strahovi i nesigurnost nisu rijetka pojava u razvoju djece. Mnogi roditelji ne znaju gdje se obratiti za pomoć i kako se nositi s potrebama takvog djeteta‘, govori Štefica Čižmek-Ivanić.

Program "Prirodno zdravlje naše djece" namijenjen je upravo djeci s takvim poteškoćama. 

Putem prirodnih metoda odnosno kroz specifične vježbe, akupresuru, refleksologiju, edukaciju i vođeno opuštanje djeca se, u ugodnoj i opuštenoj okolini, rješavanju takvih problema. Ponekad i sam razgovor s djecom i podjela iskustva donose dobre rezultate.

Dovedi organizam u ravnotežu

'Kako bi se djeca opustila, smirila i dovela svoj organizam u ravnotežu, primjenjuju se specifične vježbe. Primjerice, skakuće se u bržem ritmu sa stopalima položenima na tlo. Disanje je pritom sporije i usmjereno u donji dio trbuha. Trbuh je opušten i na taj način organizam prima više kisika. 

Druge vježbe koje koristimo tijekom programa "Prirodno zdravlje naše djece", a doprinose opuštanju uključuju istezanja ruku i nogu, vratnog dijela i istezanje kralježnice, odnosno položaj mačke ili položaj u kojemu se leži na trbuhu i podigne gornji dio kralježnice', govori Štefica Čižmek-Ivanić.

U kombinaciji s ovim vježbama koriste se masaža stopala i refleksologija, jer su u dlanovima, rukama i stopalima završeci meridijana koji se spajaju s unutarnjim organima. 

‘Prema tradicionalnoj kineskoj medicini tretiranjem određenih meridijana na tijelu stimulira se rad unutar pet glavnih organa - srce, pluća, jetra, slezena, bubrezi - te se na taj način oslobađaju blokade koje su uzrokovale problem. Nakon toga organizam dolazi u ravnotežu, što se odražava na kvalitetno zdravlje i život djeteta’, priča Štefica Čižmek-Ivanić.

Holistički pristup problemu

'Djeca su otvorena i s njima je lakše raditi nego s odraslima, a rezultati su brzo vidljivi', kaže Štefica Čižmek-Ivanić.

'Primjerice, povučena djeca s kojom smo radili već su se tijekom programa počela mijenjati, otvorenija su i veselija, više komuniciraju i imaju više energije, bolje rezultate u školi, te se ne boje otvoreno reći što im je na umu. 

I mokrenje je problem na psihičkoj bazi -javlja se kao posljedica nečega, ali kada se dijete nauči pravilno opuštati i taj problem nestaje. Hiperaktivna djeca mogu biti malo zahtjevnija, agresivna i nemirna i potrebno im je više pažnje', dodaje.

Iako program "Prirodno zdravlje naše djece" traje 30 dana, i nakon završetka programa dijete može nastaviti s opuštanjem u vlastitom domu. 15 do 20 minuta relaksacije i usmjerenog disanja ujutro, prije doručka, pomoći će mu da se opskrbi energijom i lakše obavlja svakodnevne obveze. 

'Holistički pristup koji koristimo ne tretira samo fizički uzrok problema, već kroz razgovor, relaksaciju i vježbe pomažemo djetetu da se iznutra osjeća mirnije i opuštenije. Metode koje koristimo su potpuno prirodne, jednostavne i, najvažnije, daju dobre rezultate, a svi roditelji čija djeca imaju poteškoće mogu nam se otvoreno javiti ', kaže Štefica Čižmić-Ivanić.

Program "Prirodno zdravlje naše djece" počinje 06. rujna, a održavat će se u novootvorenom centru u Radničkoj 20A u Zagrebu u trajanju od 30 dana.

Više informacija potraži na stranici www.mipz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.