Zdravlje 04. listopada 2010.

Kako pobijediti dječji strah od doktora?

Bolnica1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Dječjem sajmu u PLIVINOJ "Vikend bolnici za medvjediće" mnoga djeca su se kroz igru sa studentima medicine koji su "liječili" njihove plišane igračke oslobodila straha od bijelih kuta 

Jedan od najpopularnijih sadržaja Dječjeg sajma, koji se od 1. do 3. listopada održao u Areni Zagreb, bila je "Vikend bolnica za medvjediće", otvorena na štandu PLIVE, generalnog sponzora Sajma. U nju su djeca donosila svoje "bolesne" plišane igračke pa ih uz pomoć studenata medicine pokušavala izliječiti.

PLIVA je ovaj projekt organizirala u suradnji sa Studentskom selekcijom Hrvatskog liječničkog zbora i Europskom medicinskom studentskom asocijacijom, a cilj mu je pripremanje najmlađih za susret s liječnicima i suzbijanje straha od odlaska liječniku.

U bolnici za medvjediće djeca glume roditelje svojim igračkama, a studenti liječnike u bijelim kutama. Ponekad prije ulaska u improviziranu ordinaciju moraju malo pričekati u čekaonici, gdje mogu crtati drvenim bojicama. Kada dijete sa svojom igračkom dođe u ordinaciju, student ili studentica medicine pita ga što muči njegovog plišanog ljubimca.

Voditeljica projekta, koji u Hrvatskoj postoji već 10 godina, Aiša Abo Saleh, studentica 6. godine medicine, kaže da djeca uvijek imaju spreman odgovor.
Neki kažu da medvjedića boli trbuh ili glava, da ima gripu ili da je slomio nogu. Studenti na to postavljaju dijagnozu i započinju "liječenje": nekad
uz pomoć djeteta igračku zamotaju zavojem, daju injekciju ili infuziju, a nekad ju čak i "operiraju".

Sva djeca jako dobro reagiraju, kaže voditeljica projekta, pa se i oni sramežljiviji kroz igru opuste i ohrabre, a na kraju dobiju Diplomu za hrabrost i PLIVINE frizbije i balone.

Savjete o zdravlju za razdoblje od trudnoće majke do adolescentne dobi djeteta možete potražiti i na PLIVINOJ web stranici www.PLIVAzdravlje.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.