Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 13. studenoga 2017.

Navike koje će ojačati imunitet djeci u vrtiću

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S jesenskim danima i nižim temperaturama, svakog roditelja prođe lagana jeza od početka takozvane „sezone bolesti“ koju mali vrtićanci ili školarci jednostavno moraju proći. Nauči kako ih pripremiti na zimu i očuvati im imunitet.

Najviše su na udaru djeca koja tek kreću u vrtić i do sada nisu bila izložena kolektivu jer su bili u sigurnoj kućnoj zoni. Kao što svi znamo, u vrtiću ili školi dijete je u kontaktu s velikim brojem djece koja su ili prehlađena ili u inkubaciji infektivnih bolesti ili su pak zdravi kliconoše, što sve povećava mogućnost zaraze virusom ili bakterijom. Iako većina djece ima normalan imunitet, on nije dovoljno „iskusan“ jer je imunološki sistem u razvoju te su djeca češće i teže bolesna.

Respiratorne infekcije

Najveća je učestalost akutnih respiratornih infekcija (virusnih i bakterijskih), a u pojedinim sredinama i u određenim razdobljima poteškoće stvaraju i crijevne infektivne bolesti, kožne infekcije te parazitarne bolesti. PR Rani polazak u jaslice povezan je sa znatno češćim obolijevanjem djece, što u prosjeku iznosi od dva do tri puta na mjesec.

Možda te zanima... Znaš li kako pravilno zaštititi kožu svog djeteta od ugriza insekata? Zdravlje

Tek nakon treće godine boravka u kolektivu učestalost obolijevanja pada na razinu obolijevanja djece koja ne idu u vrtić.

Zdrave navike

S druge strane, obolijevanje je sastavni dio odrastanja i nitko ga ne može preskočiti, no postoje mnogi načini kako pomoći imunološkom sustavu da ojača i da funkcionira kada je to potrebno.

Upravo zbog toga, vrlo je važno od najranije dobi usaditi zdrave navike kod djece kao što su: pranje ruku, zdrava i raznolika prehrana (mnogo voća i povrća), boravak na svježem zraku i ono što će se roditeljima naviše svidjeti - dovoljno sna. Što prije naučite svoje dijete da stavi ruku na usta kada kiše ili kašlje, da ispuše nosić kako bi i na taj način zaštitili drugu djecu te bili pozitivan primjer drugima.

Dodaci prehrani

U održavanju zdravlja djece mogu pomoći i brojni dodaci prehrani poput vitamina i sličnih proizvoda. Treba se samo paziti da su prirodni i da se ne pretjeruje s dozom.
Dijete-Hrana Možda te zanima... 7 grešaka zbog kojih se djeca debljaju Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.