Zdravlje Simptomi i pomoć 23. svibnja 2017.

"Kako mi je moj doslovno preveliki jezik gotovo uništio život"

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nikad nisam mislila da će me mučiti veličina vlastitog jezika. Ali moj veliki jezik koštao me je tisuće dolara i gotovo upropastio moj život, priča Lauren Meeks koja dugo nije bila svjesna da je njezin veliki jezik uzrok mnogih teškoća.

Otkad se sjećam oduvijek patim od kroničnog umora zbog kojeg sam mogla zaspati bilo kad i bilo gdje. Dok sam išla u školu to i nije bio veliki problem jer bih odspavala popodne nakon škole i mogla nastaviti s aktivnostima. Ali nakon što sam diplomirala i zaposlila se, situacija se pogoršala, a moj privatni život je prestao postojati. Bila sam kronično iscrpljenja, jedva bih se digla iz kreveta i otišla na posao, vratila se kući, pojela večeru i legla u krevet već oko 19:30 ili 20 sati.

Kronični umor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kronični umor je često suptilan znak da nešto nije u redu i nikako se ne smije zanemariti.

Iako sam spavala 11 do 12 sati svaku noć i dalje sam bila "mrtva umorna". I očito mi je popodnevno spavanje puno pomagalo u otklanjanju umora dok sam išla u školu. Nakon što su me moji bližnji dugo nagovarali, pristala sam i zakazala si pregled u bolnici koji se sastojao od toga da spavam dok me liječnici promatraju. Rezultati me nisu previše iznenadili, ali su bili poražavajući.

Dijagnosticirana mi je srčana aritmija i apneja u snu, zbog koje sam se budila u prosjeku oko 49 puta na sat i to je remetilo REM fazu sna  i nije ni čudo da sam bila toliko umorna. Bila je to čudna dijagnoza budući da sam imala samo 20 godina, a apneja se obično javlja kod pretilih, starijih muškaraca.

Što boja jezika otkriva o tvom zdravlju?

Ali uskoro je otkriven uzrok, a to je bio moj jezik koji je veći od prosječnog - dok bih spavala (bila u opuštenom stanju) jezik bi mi pao i pokrio jednjak, blokirajući dišne putove. Dijagnoza bi bila komična da ja nisam bila "mrtva umorna" pa sam uslijed toga izgubila i svaki smisao za humor.

Spavanje_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Nakon što je otkriven uzrok mog umora razgovarala sam s liječnikom o mogućim rješenjima. Imala sam dvije mogućnosti ili da stavljam masku na lice koja bi mi držala otvorene dišne putove tijekom noći ili nešto poput udlage/pričvršćivača koji povlači donju vilicu prema naprijed kako bi se proširili dišni putovi.

Ideja o maski mi se nikako nije sviđala pa sam se odlučila za ovu drugu varijantu, ali kad bih se probudila nakon osam sati sna imala sam osjećaj da mi je vilica dislocirana tijekom noći. Osim stavljanja i nošenje te udlage je zaista bolno. Imala sam dva izbora ili biti silno umorna ili cijeli dan živjeti s bolnom čeljusti. Kad ne bih nosila udlagu onda sam pauzu za ručak koristila da odrijemam, a kad bih nosila udlagu onda sam češće imala glavobolje pa sam izostajala s posla.

Zašto je važno čistiti jezik?

Frustrirajuća je činjenica koliko veliki jezik utječe na moj život, a osobito sam se osjećala poraženom kad bih sa svojih dvadeset i nešto godina kupovala specijalne udlage ili odlazila sa zabava već u 22 sata. Često se moram podsjećati da se svi bore s nekom zaprekom u životu, ali kad me preplave negativne emocije teško mi je imati to na umu. Svjesna sam i da me kronični manjak sna ne čini najracionalnijom osobom na svijetu, ali na kraju dana ipak sam zahvalna prijateljima i obitelji što me i dalje vole unatoč mome velikom jeziku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.