Zdravlje Neke stvari treba otkriti na vrijeme 09. studenoga 2020.

12 promjena na dojci radi kojih se odmah ide liječniku, ne čekaj da prođe korona

Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kampanja #pinkypromiss o podizanju svijesti o važnosti samopregleda za rano otkrivanje raka dojke ulazi u drugu godinu uspješnog projekta koji se provodio i na našim portalima 24sata – miss7, missZDRAVA i missMAMA. Danas je 600 žena dobilo e-mail kojim ih pozivamo u drugu godinu #pinkypromiss-a.

Pjevačica i voditeljica Ida Prester prošle godine bila je zaštitno lice javno-zdravstvena kampanje #pinkypromiss provedene u suradnji Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga NISMO SAME, EUROPA DONNA¸HRVATSKA i SVE ZA NJU uz podršku lifestyle portala miss7, missZdrava i missMama s ciljem podizanja svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki. Ida se odvažno skinula pred kamerama i na videu pokazala kako se vrši samopregled grudi. Video s Idom Prester snimljen je u organizaciji udruge Nismo same.

Možda te zanima... Ida Prester: Golim grudima spasila osam života i demistificirala jedan tabu Zdravlje

Rezultat kampanje kakvim se malo tko može pohvaliti - devet spašenih života

"Dobila sam na tisuće poruka pohvale za projekt #pinkypromiss. Najviše su me se dojmile žene kojima je moj video spasio život, a takvih poruka sam dobila devet. Hrpa mi ih je javila da su se prvi put pregledale nakon mog videa. Nakon toga otišle su kod liječnika i pronađene su im maligne promiene i sada se liječe. Pozdravljam ih i držim im palčeve da sve prođe ok", izjavila je Ida.

Grupa Nipplepeople prvi put pristala otkriti više zbog hvalevrijedne kampanje

Ove godine u ostvarenju našeg cilja, podršku nam je dala elektropop grupa Nipplepeople. Misteriozni bend koji već 10 godina skriva svoj identitet kako bi dao naglasak na važne stvari, poput svog stvaralaštva, spreman je o sebi otkriti ipak malo više, a sve kako bi podržao projekt. U bendu su naglasili kako je ovo prva medijska suradnja na koju je Nipplepeople pristao te se odlučio uključiti u ovu kampanju jer temu prevencije raka dojke smatra važnom. Istaknuli su da im je žao što zbog situacije s koronavirusom kampanju nije mogao pratiti veliki humanitarni koncert te da se nadaju da će to ispraviti sljedeće godine.

Simptomi raka dojke radi kojih je potrebno napraviti samopregled i javiti se liječniku

Postoji nekoliko različitih promjena na dojci koje mogu upućivati na rak dojke, kao što su kvržice, zadebljanja u dojci, promjene na koži dojke i nesimetrično povećanje dojke. Ako radiš samopregled dojki obrati pozornost na sljedeće simptome i ako ih uočiš obrati se liječniku što prije kako bi otklonila sumnju:

  • tvrdo tkivo na jednom mjestu
  • jedan dio grudi je uvučen
  • erozija kože ili oštećenje
  • crvenilo/vrućina
  • istjecanje tekućine ili iscjedak
  • iznenadna pojava brazda
  • kvržica
  • istaknuta vena
  • uvučena bradavica
  • vidljiva izraslina ili naglo povećanje dojke
  • narančina kora
  • nevidljiva kvržica koja se osjeća pod prstima.

Dojke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Javi se liječniku ako pronađeš novu kvržicu ili zadebljanje dojke koje osjećaš drugačije od okolnog tkiva!

Pozivamo te da se i ti uključiš u ovu kampanju

Sve što trebaš napraviti je sklopiti s prijateljicom #pinkypromiss na stranici pinkypromiss.24sata.hr, a prijateljica i ti tijekom cijele godine primat ćete newsletter podsjetnike za redoviti samopregled. Koliko je redoviti i konturirani samopregled važan govori i činjenica da 90 posto oboljelih preživi ako se rak dojke otkrije dovoljno rano. Na ovaj važan korak u sklopu našeg projekta do sada se odlučilo 600 hrabrih i osviještenih žena, a upravo su one postale naše ambasadorice kojima i povjeravamo plemenitu ideju širenja kampanje i svih njih 600 dobile su danas e-mail kojim ih pozivamo u drugu godinu kampanje #pinkypromis. Naravno, ako pronađeš kvržicu ili uočiš bilo kakvu promjenu gore navedenu, obavezno se odmah javi svom liječniku, Kampanja je lansirana pod pokroviteljstvom Merkur osiguranja i u suradnji s udrugama Sve za nju, Europa Donna i Nismo same.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.