Zdravlje Simptomi i pomoć 28. lipnja 2016.

Kada treba ukloniti madež i zašto je dobra samo kirurška metoda?

Madež
1/0
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odstranjivanje madeža trebalo bi se obavljati isključivo kirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen i da nije došlo do malignih promjena.

U kojim slučajevima je opravdano ukloniti madež?

Uklanjanje madeža se savjetuje ako se on povrijedi mehaničkim ili nekim drugim putem, te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, kada krvari ili je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto zbiva i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično. Ako se pregledom pokaže da je došlo do ovih promjena tada treba ukloniti madež.

Treba li madež ukloniti kirurškim putem ili laserom?

Odstranjivanje madeža bi se trebalo obavljati isključivo kirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen i da se nije došlo do malignih promijena. Indikaciju za uklanjanje madeža postavlja liječnik na osnovu pregleda, te eventualne dermatoskopije – dijagnostičke metode kojom se putem uvećanja promatra madež, te se preciznije mogu primijetiti sve promjene na njemu. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje laserski tretman je nemogućnost precizne potvrde je li madež u potpunosti odstranjen. Sama intervencija je jednostavna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje u prosjeku oko 15 minuta, pri kojoj se madež ukloni u potpunosti, a konci se vade nakon sedam dana.

Koliko traje period oporavka?

Tijekom jednog tretmana moguće je odstranjivanje većeg broja madeža, a maksimalan broj je pet. Ako se zahvat stručno obavi, ožiljci su gotovo neprimjetni. Postoperativni tretman nakon intervencije traje oko sedam dana, a prvih dana nakon odstranjivanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih tjedana kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom periodu ne treba se izlagati suncu i drugim iritirajućim sredstvima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.