Zdravlje 02. veljače 2011.

Kada je implantat bolje rješenje?

Zubi1
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedostaje ti jedan ili više zubi i pitaš se je li bolje rješenje implantat, most, ili proteza? Neke od prednosti implantata su da sprečavaju povlačenje čeljusne kosti, a prilikom njihovog postavljanja nema ni potrebe za brušenjem susjednih zubi, kao kada se stavlja most

Doktor dentalne medicine Dean Cekić, koji je završio jednogodišnji Master program iz implantologije na kalifornijskom sveučilištu UCLA i već nekoliko godina primjenjuje najmodernije metode nadomještanja zubi implantatima, objasnio nam je što su točno i od čega se izrađuju implantati:

Zubni korijen od titana

"Implantat je umjetni korijen zuba, koji se ugrađuje na mjesto na kojemu zub nedostaje. Najčešće je napravljen od titana, biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti, jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. U novije vrijeme rade se i implantati od cirkonija, no njihova se primjena još uvijek istražuje.

Na implantat, to jest umijetni korijen, stavlja se nastavak, isto izrađen od titana ili cirkonija, koji ima ulogu izbrušenog zuba, a na njega se na kraju postavlja keramička zubna kruna."

Dr. Cekić opisao nam je kako se implantatima može zamijeniti pojedinačni zub koji nedostaje, nekoliko zuba u nizu, ili čak i rehabilitirati potpuno bezuba čeljust.

Novi zubi mogu biti gotovi već u jednom posjetu ordinaciji

Postoje dva koncepta u implantologiji, a o specifičnosti situacije ovisi koji će od ta dva pristupa implantolog odabrati.

Klasična metoda bazira se na odgođenom opterećenju implantata, to jest postavljanju zubne krune nekoliko mjeseci nakon ugradnje implantata, to jest nakon što implantat sraste s kosti.

Relativna novost je imedijatno opterećenje, odnosno postavljanje privremene krunice ili mosta unutar 36 sati od ugradnje implantata, a ponekad i neposredno nakon operacije. U slučaju imedijatnog opterećenja implantata jednog zuba, radi se o tzv. imedijatnoj temporizaciji. Privremena krunica je tu samo kako bi ispunila estetsku i fonetsku funkciju, nikako žvačnu. Žvačna funkcija se uspostavlja kod izrade definitivne krunice.

Situacija je suprotna kod imedijatnog opterećenja više implantata kojima se opskrbljuje cijela čeljust. Tada privremeni rad ima i žvačnu funkciju.

Nadomještanje više zubi

Ako nekome nedostaju tri zuba u nizu u donjoj čeljusti moguće je na dva implantata staviti most koji će nadomjestiti sva tri zuba. U gornjoj se čeljusti pak svaki pojedini zub mora nadomjestiti posebnim implantatom, osim kada je riječ o sasvim bezuboj čeljusti, za koju suvremena implantologija isto ima "elegantna" rješenja. Implantati mogu poslužiti za bolje učvršćivanje proteze, koja se još uvijek svaku večer treba skidati.

No ipak je misao oca moderne implantologije prof. Ingmara Branemarka kako "nijedan čovjek ne zaslužuje umrijeti sa zubima u čaši", nedavno dobila realizaciju u konceptu "All on 4", koji podrazumijeva nadomještanje svih zuba u čeljusti fiksnim mostom koji se postavlja na samo četiri implantata.

"All on 4 je tehnika koja je za razliku od većine drugih pristupa rehabilitaciji cijele čeljusti fiksnim radom, moguća u večini slučajeva, što se tiče količine kosti kod pacijenta. Posebnost ove tehnike je izrada fiksnog privremenog mosta isti dan kada su postavljeni implantati  te je cjenovno najčešće bitno prihvatljivija od alteranativnih pristupa", kaže dr. Dean Cekić.

Kompjutersko planiranje operacije

All on 4 se ponekad kombinira s novim konceptom kompjuterski vođene implantološke terapije, kojom se inače može nadoknaditi od jednog zuba do cijele čeljusti. U slučaju Nobel Biocara ta se tehnika zove Nobel Guide.

"Kod ove metode, koja se može primijeniti samo u idealnim uvjetima po pitanju očuvanosti kosti, cijela se operacija unaprijed kompjuterski planira na CT snimci čeljusti. Kompjuterski se oblikuje, a onda se u švedskoj tvornici Procera izradi šablona kroz koju se implantati postave na određeno mjesto i pod određenim kutom. Na taj način, operacija može biti gotova već za sat vremena, a odmah se na implantate postavlja i privremni protetski rad, koji je također oblikovan uz pomoć moderne kompjutorske tehnologije", opisao nam je dr.Cekić.

Cijena rehabilitacije cijele gornje ili donje čeljusti pomoću proteze učvršćene implantatima kreće se od 15.000 do nekoliko stotina tisuća kuna, a nadomještanje svih zuba u čeljusti pomoću tehnike "All on 4" stoji između 50.000 i 110.000 kuna.

Ako nemaš jedan zub...

Dr. Cekić ističe kako nadomještavanje jednog zuba implantatom ima značajnu prednost u odnosu na most, koji se postavlja na susjedne zube, a njih je radi toga potrebno brusiti iako su možda zdravi. Kod postavljanja implantata nema potrebe za takvim oštećivanjem zdravog zubnog tkiva. Uz to implantati, za razliku od mostova ili proteza, sprečavaju resorpciju to jest povlačenje čeljusne kosti, s kojom se povlači i zubno meso

Da bi se implantat uopće mogao ugraditi, potrebna je dovoljna količina kosti u čeljusti. Ako se kost već povukla, primjerice zbog dužeg nedostatka zuba ili zbog upale, danas postoji mogućnost "nadogradnje" kosti tehnikom vođene augmentacije, koja onda omogućuje i postavljanje implantata. Kako bi se spriječio problem povlačenja kosti, ako postoji takva mogućnost, odmah nakon vađenja zuba postavlja se implantat i to s imedijalnim opterećenjem, to jest s privremenom krunicom.

Za to je vezan i problem tzv. crvene estetike, odnosno izgleda zubnog mesa. Zbog nedostatka kosti i posljedičnog nedostatka zubnog mesa na mjestu na kojem već duže nema zubi, teško se može staviti protetski nadomjestak koji će izgledati prirodno i biti usklađen s ostalim zubima. To se ipak može riješiti nadogradnjom kosti prije postavljanja implantata ili pak krunicom ili mostom koji iznad bijele ima i crvenu keramiku pa osim zuba vizualno nadomješta i dio zubnog mesa.

Cijene implantata

Cijene implantata i implantoloških zahvata ovise o razlici u cijenama od ordinacije do ordinacije, o kvaliteti usluge te o cijenama proizvođača implantata. Među 200-tinjak proizvođača vodeći su Nobel Biocare, AstraTech i Straumann pa njihovi implantati imaju i najviše cijene.

Nadoknada jednog zuba implantatom, uključujući i protetski rad, može koštati od 7.000 do 20.000 kuna, ovisno o situaciji. Primjerice, ako se jedan kutnjak, šestica, nadomješta Nobel Biocare implantatom, to će koštati 9.200 kuna, dok bi izrada mosta na tom mjestu bila 4 ili 5.000 kuna.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.