Zdravlje Simptomi i pomoć 31. svibnja 2021.

Brza i učinkovita metoda umirivanja intenzivne boli

Foto: shutterstock Jaka glavobolja

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S glavoboljom, zuboboljom, menstrualnim bolovima i mnogim drugim oblicima akutne boli gotovo svi su se susreli barem jednom u životu. Ako se pitate kako si što brže pomoći u rješavanju boli, na pravom ste mjestu.

Prema „Međunarodnom udruženju za istraživanje boli“, bol je neugodno osjetno i emocionalno iskustvo udruženo s oštećenjem tkiva, a s obzirom na duljinu trajanja možemo je podijeliti na akutnu i kroničnu bol. Akutna bol se najčešće smiruje unutar tri do šest mjeseci dok kronična bol traje dulje od šest mjeseci.

Također, akutna bol normalan je fiziološki odgovor na mehanički, kemijski ili temperaturni podražaj izazvan ozljedom, akutnom bolesti ili kirurškim postupkom. Intenzivna je, iznenadna, najčešće jasno lokalizirana, a smiruje se u relativno kratkom vremenu. Ne liječimo li akutnu bol ili ju liječimo neučinkovito, nastaju brojni poremećaji, daljnje oštećenje organa ili kronična bol. No, iako je za svaku osobu vrlo neugodan osjećaj, može biti i vrlo korisna. Zaštitnim učinkom upozorava nas na pravovremeno izbjegavanje opasnih situacija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Koje metode vam mogu pomoći kada se pojavi akutna bol?

Akutna bol zahtijeva što brže liječenje kako bi se spriječio njezin prelazak u kroničnu bol. Kako bismo iznašli optimalno rješenje svakako treba potražiti liječničku pomoć i mišljenje. Često se zna, osim korištenja analgetika, posezati i za nekim "prirodnim" metodama kojima možemo pokušati doskočiti problemu. Tako nam iskusni ljudi znaju reći: lezi, odmori, pokušaj se smiriti, stavi obloge na bolno mjesto. Naravno, mnogi od nas imaju dane kada ne možemo obavljati normalne dnevne zadatke jer nas uhvati glavobolja. Neki odmah piju lijekove, a drugi si pokušavaju pomoći različitim aktivnostima poput tjelovježbe, šetnje, aromaterapije, uravnoteženog sna i slično.

  • Redovitom tjelovježbom luči se hormon endorfin koji utječe na dobro raspoloženje, ali također ublažava i umjerenu glavobolju i potiče cirkulaciju. 
  • Lagana šetnja može znatno pomoći s intenzitetom glavobolje. Svjež zrak i hodanje će pomoći kod boli, a možda i potpuno otkloniti glavobolju. 
  • Aromaterapija jednako tako može pomoći kod glavobolje. Biljke to jest njihova eterična ulja koje pomažu u borbi protiv glavobolje su lavanda, kamilica, pepermint i eukaliptus.
  • Također, ono što pomaže je izbalansiran ritam buđenja i odlaska na spavanje i redovita prehrana.Važno je svaki dan dizati se i ići spavati u isto vrijeme.

Zubobolja - jedna od najgorih boli na svijetu

Zubobolja je definitivno jedna od najgorih boli na svijetu, a sama pomisao na zubara momentalno zadaje i glavobolje. Nismo uvijek u prilici otići zubaru ili iz nekog razloga to odlažemo, no moramo znati da je to zasigurno jedino i najbolje rješenje kod ove vrste boli, i odlazak stručnoj osobi po savjet ili na pregled mora biti prvi izbor. Postoje razne "kućne" metode otklanjanja zubobolje no korištenje raznih "domaćih lijekova" i recepata uglavnom nije efikasno i često zna biti upravo opasno. Prilikom posjete stomatologu dobivamo konkretnu pomoć i često preporuku da se za suzbijanje boli, koja se može javljati i nakon stručnog zahvata, može koristiti neki od analgetika."

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Migrene češće pogađaju žene

Statistike pokazuju kako se migrene tri puta češće javljaju kod žena. Obično počinju u vrijeme puberteta i traju sve do menopauze što se dovodi u vezu s hormonima, prvenstveno estrogenima. Paracetamol i ibuprofen ističu se kao glavni spas u borbi protiv boli. Vrste boli za koje se koriste gotovo su iste. Zbog ove sličnosti, mnogi imaju tendenciju misliti da se radi o istom lijeku, što nije slučaj. 

Paracetamol je u farmaceutskoj terminologiji također poznat i kao acetaminofen, a propisuje se u mnogim slučajevima protiv bolova, kao što su: glavobolja, bolovi u leđima, zubobolja, prehlada i vrućica. Paracetamol djeluje na način da zaustavlja prijenos bolnih podražaja do mozga.

Antibiotici | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kod većine antibiotika određena vrsta hrane je zabranjena zbog ozbiljnih nuspojava koje može izazvati alkohol, kalcij, magnezij i grejp

S druge strane, ibuprofen je protuupalni lijek, ali mehanizam djelovanja razlikuje se od paracetamola. Propisan je za ista stanja, kao i paracetamol. Ibuprofen spada u skupinu lijekova, pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi (eng. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). *Ublažava bol i smanjuje upalu (oticanje, crvenilo i bolnu osjetljivost).

Ako tražite savršenu kombinaciju ibuprofena i paracetamola, na tržištu se pojavio novi lijek Combogesic koji pomaže u rješavanju boliCombogesic je fiksna kombinacija paracetamola i ibuprofena u omjeru 500 mg/150 mg.** Ova kombinacija djelatnih tvari zajedničkim djelovanjem postiže brži i jači analgetski učinak u odnosu na iste doze paracetamola ili ibuprofena pojedinačno, uz napomenu kako je potpuno sigurna za ljudsku uporabu.

*Combogesic uputa o lijeku: Informacije za bolesnika: Combogesic se koristi za kratkotrajno simptomatsko liječenje blage do umjerene boli. U slučaju boli uzmite 1 do 2 tablete svakih 6 sati, do najviše 6 tableta u 24 sata. U slučaju da su simptomi ustrajni ili se pogoršavaju ili ako je lijek potreban dulje od 3 dana, potražite savjet liječnika.

** 14 August 2017 EMA/517697/2017 EMEA/H/A-29/001447 Questions and answers on Paracetamol/ibuprofen 500mg/150mg film-coated tablets and associated names (tablets containing 500 mg paracetamol and 150 mg ibuprofen). Outcome of a procedure under 29(4) of Directive 2001/83/EC

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte liječnika ili ljekarnika. Za više informacija pročitajte "Uputu o lijeku". PM-HR-2021-4-828

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.