Zdravlje Prirodno liječenje 06. prosinca 2016.

Još jedna dobra vijest za kavoljupce - kava čuva jetru

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici iz Italije su otkrili kako unos kave smanjuje rizik od karcinoma jetre za oko 40 posto. Procjenjuje se kako je karcinom jetre na devetom mjestu po učestalosti svih karcinoma u svijetu.

Najučestaliji oblik karcinoma jetre je hepatocelularni karcinom, a muškarci imaju trostruko viši rizik od oboljenja u usporedbi sa ženama.

Cijepljenje i manji unos alkohola

Talijanski znanstvenici su proveli meta-analizu u kojoj su sakupili rezultate ukupno 16 kvalitetnih studija. Iako nisu uspjeli dokazati direktnu vezu između unosa kave i prevencije karcinoma jetre, znanstvenici su zaključili kako je moguće da unos kave, kroz ranije otkriveno smanjenje rizika od dijabetesa, indirektno djeluje blagotvorno na zdravlje jetre jer je dijabetes poznati čimbenik rizika za razvoj karcinoma jetre.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dodali su kako je gotovo 90 posto karcinoma jetre moguće prevenirati i to cijepljenjem protiv hepatitisa B, boljom kontrolom zaraze od hepatitisa C i smanjenjem unosa alkohola. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.