Zdravlje 18. veljače 2011.

Jesu li kontaktne leće za djecu?

Djeca_I_Lece3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Djeca nose kontaktne leće zbog niza razloga, baš kao i odrasli. Ovisno o grešci vida, ponekad je potrebno početi nositi kontaktne leće već u ranoj dojenačkoj dobi, no ukoliko nije riječ o takvoj težoj patologiji, već o uobičajenom nošenju naočala, roditelji su često u nedoumici oko nošenja kontaktnih leća

Da li i kada dijete treba početi nositi kontaktne leće?

Kao i kod svake ovakve odluke potrebno je razmotriti prednosti i mane nošenja kontaktnih leća. Kontaktne leće kod djece nose se iz istih razloga kao i kod odraslih.

Leće ispravljaju greške vida, ugodne su za nošenje, dijete nema kompleks nošenja naočala, a omogućujemo mu slobodu kretanja, bavljenja sportom i rekreacijom.

Ovim razlozima dodajmo i to da učenje skidanja i stavljanja leća kod djece traje vrlo kratko i djeca rado prihvaćaju leće.

Postoje različite opcije nošenja, kao i odgovarajuće leće za pojedini tip nošenja: jednodnevne leće, leće za produljeno nošenje, leće koje se mijenjaju u različitim vremenskim rasponima.

Leće koje liječe astigmatizam

Također postoje, osim klasičnih dioptrijskih, i leće za korekciju astigmatizma i drugih anomalija vida. Doista je uz modernu ponudu teško naći razloge protiv nošenja leća već u ranoj dječjoj dobi.

Kontaktne leće pokazuju naročitu prednost i praktički su nezamjenjive kod djece koja se intenzivno bave sportom. Padanje i oštećivanje naočala, a naročito mogućnost ozljeđivanja dovoljni su razlozi za prelazak na kontaktne leće.

Treba naglasiti također da bavljenje sportovima u vodi nije razlog ne nošenju leća, dapače danas imamo leće s kojima dijete može bezbrižno u bazen ili more.

Psihološki aspekti

Imajmo u vidu i psihološke aspekte - nošenjem naočala dijete je često izvrgnuto poruzi vršnjaka te može imati značajnih problema u razvoju samosvijesti i snažne osobnosti.

Studije ukazuju također na značajan utjecaj nošenja kontaktnih leća na usporavanje povećanja kratkovidnosti.

Postoji još jedan bitan faktor pri odluci o nošenju leća kod djeteta. Riječ je o želji djeteta da se riješi naočala i sposobnosti djeteta da prihvati određene nove obaveze - postavljanje, skidanje i održavanje kontaktnih leća.

Ovdje dolazimo do ključne uloge roditelja koji moraju procijeniti je li njihovo dijete dovoljno zrelo da prihvati novu obavezu. Naravno, potrebno je educirati roditelje, te često nastojati razbiti neke predrasude o mogućim opasnostima nošenja kontaktnih leća.

Ovdje moramo naglasiti da su iskustva oftalmologa uglavnom vrlo pozitivna, te da djeca vrlo brzo uz minimalnu stručnu pomoć i naravno maksimalno zalaganje roditelja brzo prihvaćaju novu obavezu motivirana slobodom koju nošenje leća nudi.

Stručna pomoć u početku je nezamjenjiva, potrebno je obratiti se liječnicima - kontaktolozima koji imaju edukaciju i iskustvo u fitanju leća kod djece.

Ponekad treba prihvatiti mogućnost da dijete može zbog straha ili sličnih razloga imati odbojnost već prema ideji stavljanja stranog tijela u oko. Sustavan i polagan pristup te, po potrebi, odgoda početka nošenja na neko vrijeme, dobar su izbor kod ovakvih slučajeva.

Više info: www.poliklinikaoptotim.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.