Zdravlje Simptomi i pomoć 16. lipnja 2020.

Jeftini lijek deksametazon značajno smanjuje smrtnost od koronavirusa, objavio BBC

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Deksametazon jeftin i široko dostupan lijek na bazi steroida koji usporava upale mogao bi se pokazati kao vrlo uspješan u liječenju koronavirusa, objavio je BBC na temelju preliminarnih rezultata kliničkog pokusa Recovery.

"Da se lijek koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji od početka pandemije, moglo bi se spasiti do pet tisuća života", kažu znanstvenici. Kod pacijenata na respiratoru smanjio se rizik od smrti za trećinu, a kod onih na kisiku za petinu. Lijek se već koristi za smanjenje upale za nizu drugih stanja, a čini se da pomaže zaustaviti neke štete koje se mogu dogoditi kada imunološka rekcija postane prejaka. Pretjerana reakcija tijela naziva se oluja citokina i može biti smrtonosna.

 
 

U pokusu, koji je vodio tim sa Sveučilišta u Oxfordu, oko dvije tisuće bolničkih pacijenata dobilo je deksametazon, a usporedba je rađena s četiri tisuće pacijenata koji nisu primili lijek. Za pacijente na respiratorima rizik od smrti se smanjio s 40 na 28 posto, a kod pacijenata na kisiku rizik od smrti smanjio se s 25 na 20  posto.

Voditelj istraživačkog tima prof. Peter Horby rekao je: "Ovo je do sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je veliki pomak."

"Liječenje deksametazonom traje do 10 dana i iznosi oko pet funti po pacijentu, oko 40 kuna. Znači, liječenje koje spašava život iznosi 35 funti, oko 300 kuna. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini", rekao je prof. Landray i objasnio  da lijek ne pomaže oboljelima s blažim simptomima te da ga se treba bez odgađanja davati samo pacijentima na bolničkom liječenju.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.