Zdravlje Zdravlje žena 12. srpnja 2016.

Jedan simptom koji može upućivati na tumor dojke

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema Američkom društvu za savjetovanje protiv raka najuobičajeniji simptom te bolesti su nove izrasline. Dr. Brian Czerniecki, onkolog kaže da je neobično da izraslina bude jedini simptom raka dojke, ali se događa.

Ako je tumor blizu kože može nastati izraslina

Leif W. Ellisen, ravnatelj odjela onkologije bolnice u Massachusettsu, objašnjava zašto su izrasline mogući znak tumora: "Ako se tumor stvara blizu kože, može pogurati kožu. Zato svaka promjena (npr. boja, struktura kože) na tkivu dojke može biti rani simptom abnormalnog rasta stanica, čak i prije nego što se izraslina može osjetiti pod prstima.

Budući da je tkivo dojke sastavljeno od vezivnog i žlijezdanog tkiva te mliječnih kanala, a podložno je promjenama tijekom ciklusa nije uvijek lako uočiti promjene, ako nisu praćene drugim simptomima", kaže Ellisen i savjetuje ženama kako da obave samopregled ispred ogledala.

"Prvi korak pri samopregledu dojki počinje vizualnim promatranjem. Potrebno je pogledati ima li i na jednom njihovu dijelu promjene u boji te neobičnih izraslina. Ako ih uočiš, a ne prođu kroz nekoliko dana najbolje se obratiti liječniku. Izrasline mogu biti vidljivije ako staviš ruke iznad glave. Srećom svaka izraslina ne upućuje na tumor, ali za svaki slučaj otiđi na specijalistički pregled."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.