Domaće je najbolje, ako tako misliš napravi svoj jabučni ocat. Jabuke operi i očisti od truleži i kličaka te neoguljene stavi u drvenu ili plastičnu bačvu, istuci drvenim batom, pokrij čistom krpom te stavi na toplo mjesto 1 do 2 dana. Ako nema dovoljno soka, prelij hladnom vodom tako da tekućina bude dva prsta iznad jabuka.
Ponovno prekrij krpom i ostavi na toplom 3 do 4 tjedna. Nakon vrenja ocijedi jabučni sok. Prekrij ga čistom krpom i ostavi da stoji nekoliko dana. Dobiveni ocat ulij u boce.
Pripravak za probavu i protiv mučnine
- Potrebna ti je litra jabučnog octa, 50 do 100 g podanka đumbira i žlica meda.
- Očišćeni đumbir razrezan na tanke štapiće stavi u ocat i ostavi u njemu 2 do 3 tjedna.
- Da bi se smanjila njegova ljutina, octu se prilikom ulijevanja u staklenke dodaje med.
- Ovaj ocat možeš koristiti za poticanje probave, suzbijanje mučnine, ali i kao dodatak salatama.