Zdravlje 17. studenoga 2014.

Izmjeri tlak i preveniraj moždani udar

Iva_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Zagrebu je 14. studenog održan 1. simpozij Kontrola krvnog tlaka - ključan čimbenik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u organizaciji Medikor - Omron Healthcare Europe uz podršku Hrvatskog društva za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora s ciljem osvrta na kardiovaskularne bolesti kao veliki javnozdravstveni problem i važnost kontrole krvnog tlaka u prevenciji istih

 Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti

  • Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta populacije Hrvatske
  • Redovitim mjerenjem krvnog tlaka smanjuje se rizik od moždanog udara
  • Mjerenje krvnog tlaka kod kuće - jedna od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, glavni su uzročnik smrtnosti u Europi. Čimbenici koji dovode do moždanog udara su hipertenzija ili visok krvni tlak te fibrilacija atrija, oblik neregularnog srčanog ritma. Hipertenzija ili visoki krvni tlak, poznata je još i kao tihi ubojica jer u početnom stadiju nema vidljivih simptoma, a pri tom oštećuje vitalne organe i njihovu funkciju. Jedan je od glavnih uzročnika smrti u svijetu, a u Hrvatskoj je u 2013. bila peti najčešći uzročnik smrti. Budući da hipertenzija i fibrilacija atrija nose visok rizik od moždanog udara, od iznimne je važnosti otkriti ih na vrijeme. Kada rezultati mjerenja tlaka rastu iznad 135 mm/Hg rizik od moždanog udara se povećava. Trećina osoba koje imaju povišeni tlak toga nije svjesna, a osobe s visokim vrijednostima krvnog tlaka imaju i do šest puta veći rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila.

Redovito mjerenje krvnog tlaka može spasiti život

Mjerenje krvnog tlaka na svim razinama zdravstvene zaštite, od liječnika, preko ljekarnika, medicinske sestre, pa sve do samostalnog mjerenja od strane pacijenta kod kuće uvelike pomaže u ranom otkrivanju hipertenzije te poboljšanju njezine kontrole. Upravo je mjerenje krvnog tlaka kod kuće jedna od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer bolje predviđa rizik od kardiovaskularnih događaja od ordinacijski izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka budući da nema utjecaja bijele kute i lakše se ponavljaju mjerenja.

Stoga je od izuzetne važnosti preciznost i kvaliteta tlakomjera kojim se provode mjerenja. OMRON digitalni tlakomjeri, čiji je ekskluzivni uvoznik tvrtka Medikor d.o.o., pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti  tako da omogućuju iznimno precizno praćenje vrijednosti krvnog tlaka i srčanog pulsa. Visoka preciznost uređaja dokazana je kliničkom validacijom od strane Britanskog i Hrvatskog društva za hipertenziju.

Omron digitalni tlakomjeri pokazuju realno stanje

Tako pacijenti koji mjere krvni tlak Omron digitalnim tlakomjerima kod kuće mogu biti sigurni da su rezultati mjerenja u skladu s realnim stanjem pacijenta, što je najvažnije kod mjerenja krvnog tlaka. Simpozij Kontrola krvnog tlaka - ključan čimbenik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u organizaciji Medikora okupio je niz stručnjaka iz područja kardiovaskularnih bolesti koji naglašavaju kako redovito mjerenje krvnog tlaka i srčanog pulsa pomaže u boljim kliničkim ishodima te važnostima mjerenja krvnog tlaka na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Gost simpozija bio je i prof. Paul Padfield iz Britanskog društva za hipertenziju koji je s prisutnima podijelio svoja saznanja i stavove Britanskog društva za hipertenziju kao i praksu iz Ujedinjenog Kraljevstva. U svom je predavanju istaknuo da se mjerenjem krvnog tlaka izvan liječničke ordinacije dugoročno bolje kontrolira hipertenzija ili povišeni krvni tlak: Mjerenje arterijskog krvnog tlaka "izvan ordinacije" ima svoje prednosti u odnosu na mjerenja u ordinaciji u smislu pouzdanosti i obnovljivosti. Također se u predavanju osvrnuo i na hipertenziju bijele kute: Razvoj novih tehnologija i korištenje telemetrije uz sve aktivnije isticanje samokontrole promijenit će način u pristupu menadžmentu hipertenzije, vjerojatno s manjim brojem izravnih susreta s liječnikom.

Pridružio mu se cijenjeni hrvatski stručnjak prof. dr. sc. Bojan Jelaković, dr.med., predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju koji je govorio o opasnostima arterijske hipertenzije, dok se mr.sc. Ivan Pećin, dr.med iz Hrvatskog društva za hipertenziju pozabavio sindromom hipertenzije bijele kute i ujedno ukazao na prednosti kućnog mjerenja krvnog tlaka.

Medikor educira ljekarnike

Ovim simpozijem željeli smo dodatno potaknuti raspravu među vodećim liječnicima i farmaceutima o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti redovitim mjerenjem krvnog tlaka na svim razinama zdravstvene zaštite, od liječnika do ljekarnika, medicinskih sestara i mjerenja krvnog tlaka kod kuće. Posebna čast bila nam je ugostiti vrhunskog stručnjaka iz Britanskog društva za hipertenziju prof. Padfielda koji je iznio najnovija saznanja o spomenutoj problematici kao i iskustva iz Ujedinjenog Kraljevstva. Bit ćemo uistinu presretni ako istaknute smjernice potaknu svijest o važnosti mjerenja krvnoga tlaka ne samo kod liječnika, već i kod kuće što dugoročno može rezultirati ranijim uočavanjem nepravilnosti u krvnom tlaku i srčanom pulsu, ranoj detekciji hipertenzije, boljoj kontroli i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, rekla je Iva Kovačević Pihler, zamjenica direktora tvrtke Medikor.

Kao vodeći distributer visokokvalitetnih proizvoda i usluga za zdravlje u Hrvatskoj tvrtka Medikor d.o.o. već dugi niz godina, zajedno s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima u brojnim gradovima u RH, sudjeluje na javnozdravstvenim akcijama mjerenja krvnog tlaka i srčanog pulsa, nudeći besplatno mjerenje i savjete o krvnom tlaku i promovirajući važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti. Medikor radi i na edukaciji ljekarnika, a osmislio je i stanicu za provjeru zdravlja kojom je pokrenuo projekt Provjere zdravstvenog stanja u ljekarnama. U projektu sudjeluje preko 50 ljekarni diljem Hrvatske, a mjerenja uključuju mjerenje krvnog tlaka i srčanog pulsa OMRON digitalnim tlakomjerom te mjerenja težine i udjela masnog tkiva u tijelu OMRON dijagnostičkom vagom.

Tvrtka Medikor ekskluzivni je uvoznik OMRON digitalnih tlakomjera te niza medicinskih uređaja za kućnu uporabu. OMRON je vodeća kompanija u svijetu u proizvodnji digitalnih tlakomjera, a danas svaki drugi korisnik tlakomjera u svijetu koristi OMRON digitalni tlakomjer. OMRON uređaji imaju dokazanu reputaciju visoke kvalitete i pouzdanosti, jednostavnosti korištenja, napredne japanske tehnologije i atraktivnih funkcija. Riječ je o tehnološki naprednim uređajima pomoću kojih ljudi mogu mjeriti i kontrolirati krvni tlak u vlastitom domu, a da su pri tome sigurni u točnost rezultata mjerenja, što je za kontrolu krvnog tlaka od presudne važnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.