Zdravlje 20. kolovoza 2024.

Izgubila je jezik zbog raka, a novi su joj rekonstruirali od dijela ruke na kojoj je imala tetovažu

Foto: tiktok/jennlynnalex/stackey71
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženi koja je izgubila jezik zbog raka rekonstruirali su jezik tkivom s lijeve ruke - i ima tetovažu na njemu.

Jennifer Alexander, 52, imala je 37 godina kada joj je prvi put dijagnosticiran rak jezika u prvom stadiju. Više od desetljeća prije toga imala je ponavljajuću leukoplakiju – bolnu bijelu mrlju na jeziku uzrokovanu HPV-om. Ali u kolovozu 2009. razvio joj se tumor veličine borovnice i otišla je zubaru gdje joj je napravljena biopsija, piše New York Post.

Nakon što je 21. kolovoza 2009. podvrgnuta operaciji uklanjanja tumora, rak se dva puta vratio – u listopadu 2017. i listopadu 2019. U ožujku 2020. odlučila se na operaciju rekonstrukcije jezika kako bi spriječila ponovni rast tumora – to je uključivalo uklanjanje dijela tkiva s njezine lijeve ruke i njegovo prišivanje na ostatak jezika. Sada je njezin "jezik" komad mesa s tetovažom plave zvijezde  koju je imala na lijevoj podlaktici.

Jennifer je izgubila 60 posto svojih okusnih pupoljaka i morala je ponovno učiti govoriti, pjevati i ponovno jesti.

“Znam da ne izgledam kao osoba koja ima tetovažu u ustima – ali volim to koristiti za educiranje ljudi o raku jezika", rekla je Jennifer, računovotkinja iz Atlante.

@jennlynnalex Replying to @peyton ♬ original sound - Jennifer Alexander

“Nakon moje četvrte operacije u ožujku 2020., nisam mogla izgovoriti ni vlastito ime do 2022. godine. Morala sam posjetiti logopeda kako bih ponovno naučila jesti i govoriti. Izgubila sam 60 posto okusa", objasnila je.

“Ponekad, s određenom hranom poput sladoleda, moram čekati da jednostavno moj mozak pošalje signal da je to hladno, kako bih mogla registrirati to kako treba”, rekla je Jennifer.

Od leukoplakije je počela je bolovati u ranim 20-ima. Leukoplakija je zdravstveno stanje usne šupljine koje karakteriziraju zadebljane, bijele i crvene ranice u ustima, točnije na unutarnjoj strani obraza, na desnima, donjim dijelovima usta. Ponekad se pojavljuju i izrasline na jeziku. Liječnici ne znaju što uzrokuje leukoplakiju, ali se smatra da su glavni krivci duhan, alkohol te stalna izloženost UV zračenju, kao i Candida Albicans ili Humani Papiloma Virus (HPV).

Možda te zanima... Čovjeku se vratio glas nakon što su kirurzi izveli prvu poznatu transplantaciju grkljana na pacijentu s rakom Zdravlje

Imala je veliku bijelu mrlju na jeziku i osjećala je peckanje kad bi nešto pojela ili popila. Iako je znala da mora voditi brigu o tome, Jennifer kaže da je negirala problem sve dok se ta mrlja nije pretvorila u tumor 2009. godine.

Ignorirala je situaciju tjednima - sve dok njezina teta Anne, tada 60-godišnjakinja, nije inzistirala da odvede Jennifer zubaru. “Čim me pregledao, iako nije želio da brinem, rekao je da misli da je to rak”, rekla je.

“Nazvao je ORL specijalista, rekao je da ću biti ok, ali da misli da je to definitivno rak", dodala je. Jennifer je imala biopsiju koja je potvrdila da ima rak jezika u prvom stadiju – uzrokovan HPV-om, što su potvrdili i njezini liječnici.

Zbog rane intervencije liječnika, jedini tretman koji joj je bio potreban bila je operacija kojom bi se uklonio tumor onoliko koliko je moguće – nikada nije trebala kemoterapiju ili radioterapiju.

Liječnici su uspjeli 21. kolovoza 2009. izvaditi dio tumora, ali bolest se vratila dva puta 2017. i 2019. godine. U ožujku 2020. odlučila se na operaciju rekonstrukcije jezika kako bi spriječila ponovni rast tumora – to je uključivalo uklanjanje dijela tkiva s njezine lijeve ruke i njegovo prišivanje na ostatak jezika.

@jennlynnalex Replying to @MrTyler ♬ original sound - Jennifer Alexander

“Jednostavno nisu mogli skroz ukloniti tumor – to je bila ta jedna loša stanica koja se uvijek iznova razmnožavala", rekla je Jennifer.

“Prilikom treće operacije bila sam ljuta, nisam željela biti lice s plakata za rak. Odlučila sam se na jedino konkretnije rješenje – konačno otići na operaciju odstranjivanja  pola jezika i rekonstrukciju istog. Rečeno mi je da ću nakon toga dramatično izgubiti na težini jer neću moći jesti. Nisam se toga bojala – mislila sam, svejedno moram malo smršaviti", ispričala je Jennifer.

Prije operacije u ožujku 2020. Jennifer je dobila 4,5 kilograma, ali kaže da je nakon operacije izgubila oko 32 kilograma – jer je samo mogla konzumirati proteinske shakeove.

Rečeno joj je da će joj  kirurzi odstraniti komad mesa s njezine lijeve ruke, budući da je dešnjak, kako bi joj mogli rekonstruirati jezik. Iako ju je čekala grozna i komplicirana operacija, nije se osjećala nesigurno zbog toga i bila je uzbuđena jer je željela "vratiti svoj život".

“Tri mjeseca nije mogla govoriti niti jesti. Išla sam logopedu kako bih ponovno naučila govoriti. Morala sam raditi vježbe s jezikom, isplaziti ga i vježbati s njim u ustima. Radila sam s nutricionistom kako bih optimizirala svoju prehranu – nisam željela da me se hrani preko cjevčice pa sam živjela na proteinskim shakeovima. Vježbanjem sam morala uvježbati čeljust da ponovno žvačem", ispričala je Jennifer.

"Sada mogu prožvakati manje namirnice poput mrkve i maslina", rekla je Jennifer.

@jennlynnalex Replying to @Valerie♡︎ ♬ original sound - Jennifer Alexander

Jennifer kaže da je najbolja terapija za njezin govor bila vježbanje pjevanja njezine omiljene pjesme Mirande Lambert – "Settling Down".

Njezina nova "tetovaža na jeziku" je uopće ne uznemirava. "Ne smeta me ništa, bilo mi je puno gore i osjećala sam se nesigurnije kad sam imala tumor na jeziku", rekla je Jennifer.

Jenniferin glavni cilj je educirati osobe mlađe od 40 godina o raku jezika – pogotovo o simptomima  na koje trebaju obratiti pozornost.

“Pazite na bilo kakve bijele mrlje. Ako smršavite, a niste ništa promijenili, postoji problem. Ako ne vježbate i ne hranite se zdravije, a izgubite 13 kilograma bez razloga – postoji razlog. Pazite i reagirajte ako primijetite krv u ustima i bolove u čeljusti. Ako su vam dijagnosticirali HPV, idite na godišnji pregled, kontrolirajte bolest. Obavljate redovite godišnje preglede“, upozorava Jennifer.

@jennlynnalex Replying to @teich01 ♬ original sound - Jennifer Alexander

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.