Zdravlje Zaštiti se... i uživaj u suncu 20. srpnja 2023.

Istina o after sun kremama: Koji su benefiti i kako djeluju na kožu?

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nemoguće je poništiti štete koje našoj koži nanose sunčeve zrake, no sva sreća da postoje after sun proizvodi čiji umirujući i hidratantni sastojci mogu ublažiti kratkotrajne simptome opeklina!

Gotovo sve plaže na svijetu tijekom ljeta mjesta su na kojima se izmjenjuju sve nijanse ružičastih i crvenih tijela 'sprženih' od sunca. Varljive sunčeve zrake nadmudre čak i one koji s vremena na vrijeme zaštite kožu proizvodima sa zaštitnim faktorima.

Ne postoji zdrava preplanulost!

Svi smo to doživjeli - unatoč tome što smo izašli na sunce s najboljom namjerom, često zaboravimo nanijeti dovoljno kreme za sunčanje ili se ne pokrijemo, što vrlo lako može dovesti do opeklina.

Kada primijetimo da nam koža postaje crvena, pecka ili je osjetljiva na dodir, to je jasan znak da ju je štetno UV (ultraljubičasto) zračenje sunca oštetilo i uništilo gornji sloj stanica kože (epidermu). Čak i ono što mnogi od nas nazivaju 'zdrava preplanulost' zapravo ne postoji - jer svaka promjena boje kože - pri kojoj sunce uzrokuje da naš gornji sloj proizvodi više pigmenta boje, odnosno, melanina - znak je nepopravljive štete od sunca. Ne postoji zdrava preplanulost!

Dok kratkoročni problemi s opeklinama od sunca mogu uključivati bolno tuširanje i nemirne noći, dugoročne posljedice su puno opasnije jer uključuju prerano starenje kože, pa sve do alarmantnog melanoma, odnosno raka kože koji može ugroziti čak i život.

 | Author: Promo Foto: Promo

Kako djeluju after sun proizvodi?

Glavna zadaća svih after sun proizvoda jest vlaženje kože nakon opeklina od sunca te umirivanje crvenila i nadraženosti. Naime, naša bi koža idealno trebala imati između 20% i 30% vode, ali koža opečena od sunca gubi vlagu, te postaje suha, nadražena i perutava.

Ovdje je uloga after sun proizvoda koji nastoje hidratizirati kožu te zadržati što više vode u njoj izrazito važna. U usporedbi s drugim hidratantnim kremama, oni sadrže dodatne sastojke koji će umiriti kožu nakon opeklina, pomoći smanjiti crvenilo te nadoknaditi vlagu izgubljenu izlaganjem sunčevim UV zrakama, poput aloe vere. Upravo je aloe vera jedan od najpopularnijih sastojaka jer ima 'ljekovite moći' - sadrži protuupalna svojstva koja ublažavaju i hlade vruće opekline, a bogata je i antioksidansima, poput vitamina A, C i E3. Svi oni pomažu u liječenju simptoma nastalih od opeklina od sunca.

Mnogi after sun proizvodi također sadrže i ekstrakte krastavca. Ako ste ikada koristili kriške ovog povrća na kapcima, znate da izvrsno umiruju kožu i smanjuju otekline. Kad se nanese na opekline od sunca, krastavac, zahvaljujući hidratantnim ekstraktima, smanjuje i bolove.

Pomažu li after sun proizvodi u održavanju preplanulosti?

After sun losion vam neće pomoći da pocrnite, ali može produžiti preplanulost jer vlaži kožu i time zaustavlja daljnju štetu sunčeva djelovanja. Premda mnogi kupuju after sun proizvode tek nakon što osjete posljedice sunčanja, oni bi zapravo trebali biti sastavni dio rutine njege kože tijekom ljeta.

Najbolje ih je nanijeti na kožu odmah nakon tuširanja! Naime gelovi za tuširanje isprat će s površine kože ostatke kreme za sunčanje, a umasiravanjem after sun preparata u vlažnu kožu pomažete našem najvećem organu da upije što više hidratantnih sastojaka iz preparata. Još bolje, nanesite after sun proizvod obilno na kožu svako jutro i navečer – ili koliko god puta želite – sve dok u potpunosti ne ublažite posljedice sunčanja.  

Inače, većina proizvoda za njegu tijela nakon sunčanja slične je formulacije kao i standardne hidratantne kreme pa ih možete koristiti i dugoročnije. No, takvi 'obični' losioni ne smiju biti zamjena za after sun proizvode. Proizvodi nakon sunčanja ipak su nešto laganije teksture kako bi osigurali da toplina 'izađe' iz tijela, a sadrže i manje parfema koji potencijalno mogu iritirati nadraženu kožu!

 | Author: Promo Foto: Promo

Zaštiti se... i uživaj na suncu

Za sve koji se žele bezbrižno i s puno uživanja prepustiti ovog ljeta raznim aktivnostima na otvorenom preporučujemo besplatne dermatološke preglede u gradovima diljem Hrvatske u sklopu dm-ove inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu". Ovo je popis besplatnih pregleda po gradovima:

  • 1.7. Slavonski Brod
  • 8.7. Pula
  • 15.7. Crikvenica
  • 22.7. Karlovac
  • 29.7. Zadar, dm millennium jump
  • 12.8. Šibenik
  • 26.8. Makarska

A kupiš li tijekom lipnja kremu za sunčanje u dm prodavaonicama možeš ostvariti 10 x više bodova za kupnju dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja. To vrijedi i za kupnju proizvoda u dm prodavaonicama i za kupnju putem dm online shopa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.