Zdravlje 06. travnja 2022.

Imate neredovitu stolicu? Ubrzajte svoju probavu!

Otežano pražnjenje crijeva
Foto: Promo Mogući uzroci otežanog pražnjenja crijeva su nedostatak fizičke aktivnosti, puno sjedenja u danu, određeni lijekovi i intolerancija na neki sastojak hrane
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko često čujete da se netko žali na nadutost? Često to kažemo nakon osjećaja sitosti, ali ponekad je to posljedica zatvora ili opstipacije. Nakon što hrana prođe kroz probavni sustav i tijelo uzme sebi potrebne hranjive tvari, ostatak bi se redovito trebao izbaciti u obliku stolice, ali...

Što dovodi do otežanog pražnjenja crijeva?

Pražnjenje crijeva može se odvijati 2-3 puta dnevno, ili pak 2-3 puta tjedno, ovisno o osobi, godinama i prehrani, a proces same probave ovisi o mnogo faktora. Suha i tvrda stolica te izostanak redovite stolice rezultat su najčešće loše prehrane. Preveliki unos prerađene hrane, manjak unosa vlakana i tekućine dovodi do takvih nelagodnih popratnih pojava.  

Ostali mogući uzroci otežanog pražnjenja crijeva su nedostatak fizičke aktivnosti, puno sjedenja u danu, određeni lijekovi i intolerancija na neki sastojak hrane. Ni stres nije zanemariv kao ni promjena okoline i općenito stanja koja usporavaju kontrakcije mišića debelog crijeva. Odgađanje vaše potrebe za obavljanje nužde također može dovesti do zatvora.

Ubrzajte svoju probavu!

Prvi korak do normalizacije probave je izbor primjerene prehrane, odnosno povećanje unosa tekućine i integralnih žitarica, povrća i voća koji obiluju vlaknima, te fermentiranih mliječnih proizvoda, uz naglasak na redovite obroke. Također, dobro je uvijek posegnuti za suhim šljivama ili smokvama i pojačati unos tekućine.

Prunulac | Author: Promo Foto: Promo Poznati pripravak Prunulac u tekućem obliku sadrži laktulozu u vrlo učinkovitoj kombinaciji s ekstraktom šljive i magnezijem

Odličan odabir za učinkovito rješenje može biti i neki laksativ, ali pri takvom izboru treba biti oprezan zbog posljedičnog navikavanja crijeva. Takva djelotvorna tvar, a bez navikavanja je laktuloza koja doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo što se postiže uzimanjem pojedinačne porcije od 10 grama dnevno.

Sinergija laktuloze i šljive

U ljekarnama možete već sada nabaviti poznati pripravak Prunulac u tekućem obliku koji sadrži laktulozu u vrlo učinkovitoj kombinaciji s ekstraktom šljive i magnezijem. Laktuloza doprinosi ubrzanju prolasku sadržaja kroz crijevo, veže vodu te olakšava pražnjenje. Sigurna je za primjenu i kod djece i kod trudnica, a posebno je prikladna osobama s hemoroidima.

Obzirom na to da sadrži i tradicionalno učinkovit ekstrakt suhe šljive i magnezij, Prunulac je svakako jedinstven proizvod na tržištu s tri navedene aktivne komponente. Proizvod ima ugodan okus šljive, može se pomiješati s tekućinom, a po potrebi može se uzimati i dulje vrijeme jer ne izaziva navikavanje. Prikladan je za djecu već od 3 godine!

Potražite u ljekarnama

Prunulac tekući dodatak prehrani dio je Pharmoval linije dodataka prehrani i medicinskih proizvoda i može se kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te s dostavom na kućnu adresu na internet trgovini drogerija.hr. Više o proizvodu potražite na službenim stranicama pharmoval.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.