Zdravlje 16. prosinca 2010.

Imaš HPV i što sad?

One-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

HPV kroničnoj infekciji izloženije su mlade spolno aktivne djevojke koje su često slabokrvne i imaju manjak željeza, preskaču obroke i premalo spavaju, a za izliječenje potrebno je ojačati imunitet i steći zdrave životne navike, otkriva dr. med. Anka Dorić u razgovoru povodom izlaska knjige 'One misle da smo male' koju je napisala zajedno s književnicom Julijanom Matanović

Književnica Julijana Matanović i liječnica Anka Dorić udružile su snage kako bi napisale knjigu koja će doprinjeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Da bi sve potrebne informacije približile ponajprije mladoj populaciji, stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini, s kojom se isprepleće u jednostavnoj formi izloženo stručno medicinsko štivo sa svim ključnim pitanjima i odgovorima na temu HPV-a.

Što žene najčešće pitaju

Na ideju je došla dr. med. Anka Dorić koja je tražila najbolji način na koji će se tema približiti mladoj populaciji i njihovim roditeljima, posebno majkama.

'Godinama odgovaram na pitanja, o HPV virusnim infekcijama, koja postavljaju većinom djevojke i žene u dobi između 17 i 50 godina, njihovi partneri, pa i očevi. Većina se prvi put susretne s pojmom HPV već kada imaju infekciju ili bolest. Savjetujem ih i kako prevladati strah, krivnju, ljutnju, žalost, ogorčenost, sram i nevjericu da se to događa ''baš njima.'' Često uslijedi prava lavina pitanja, od : imam HPV, i što SAD? Jesam li kandidat za rak, hoću li moći imati djecu, da li to znači da me partner vara i slična. To me potaklo da najčešća pitanja složim u knjigu koja će im dati korisne odgovore, a upravo sam knjigu s Julijanom vidjela pravim rješenjem za iznošenje tih tema u javnost'.

Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici...

One ipak nisu male...

Književnica Julijana Matanović objasnila nam je simboliku naziva knjige 'One misle da smo male'.

'U romanu se razbolijeva junakinjina mama. Mama ima samo trideset i četiri godine. Kćerka Matija slučajno čuje dijagnozu kojoj majci na sekretarici ostavlja liječnik. Ukucava dijagnozu na net i dolazi do doktorice Anke Dorić. Piše joj i ona joj daje savjete. U takvim velikim trenucima biografije naše male curice znaju biti puno odraslije od nas. Nisu male. Petnaest godina je vrlo osjetljivo razdoblje, prvi prag odraslosti, prve odluke, prve ljubavi…

'Kad gledam očima majke, znam da se mi najčešće bojimo naših dijagnoza samo zbog toga što strahujemo što će biti s našom djecom ako se mi razbolimo, kako će oni na to reagirati. Pogotovo kada smo same s njima. Na tom mjestu upisala sam nešto i od vlastitih tjeskoba. Djevojčica ne pokazuje samo svojoj mami, pokazuje i meni', objasnila je Julijana koja namjerava za koju godinu i svojoj kćerki Magdaleni dati ovu knjigu koju je napisala zajedno s dr. Dorić kako bi olakšala razgovor između svih mama i kćeri.

'Reakcije mladih djevojaka su odlične i to me raduje. One su ti idealni recipijenti. U našim očima. Zbog njih je pisano', dodaje Julijana.

PAPA test

Predstojnicu Odjela za transfuzijsku medicinu Imunološkog zavoda, dr. Anku Dorić pitali smo koliko često žene trebaju ići na testove prevencije i da li je PAPA test vjerodostojan.

Rak vrata maternice primjer je bolesti od koje ne bi smjela umrijeti niti jedna žena. Uz  najčešće nepostojanja same svijesti o opasnostima kronične, neliječene HPV infekcije cvjetaju dezinformacije, a jedna od glavnih o HPV infekcijama jest da su neizlječive. Druga je česta dezinformacija da će žena koja jednom stekne HPV infekciju onkogenim tipovima virusa obavezno dobiti rak vrata maternice. Također brojne su dezinformacije izrečene protiv cjepiva, kao i o svemogućnosti Papa testa, nepotrebnosti HPV testa i slično.

PAPA - jedan od najboljih testova prevencije

Papa je jedan od najboljih testova prevencije koje je čovječanstvo ikad imalo za neku bolest, nezaobilazno je važan dio prevencije i danas, ali nije svemoguća metoda. U sprječavanju bilo koje bolesti najbolji će učinak prevencije imati kombinacija više metoda.

Redovne rutinske kontrole

Papa je test odličan za masovni skrining žena na rak vrata maternice koje se preporuča svim spolno aktivnim ženama barem svake 3 godine, dakle i kad je žena potpuno zdrava i misli da nema razloga ići ginekologu .

Kao i svaki test ima svoje vrline i mane. Redovan odlazak na rutinske kontrole kod ginekologa ne samo da je potreban, nego i nužan i neprocjenjivo važan za očuvanje zdravlja i života žena s HPV kroničnom infekcijom.

Kod nas organiziranog probira na karcinom vrata maternice još uvijek nema, žene na Papa test idu sporadično, međutim, dobra je vijest da je ove godine naše Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi započelo pilot projekt za nacionalni probir žena na rak vrata maternice, što je hvale vrijedan potez.

HPV DOSJE

Knjiga 'One misle da smo male' želi pridonijeti širenju istinitih informacijama o prevenciji i liječenju HPV infekcija. Donosimo nekoliko njih:

 1. Humani papilloma virusi široko su rasprostranjeni u općoj populaciji te uglavnom uzrokuju 3 tipa kožnih infekcija, najčešće u djece, adolescenata i maladih - obične kožne te tzv. juvenilne i plantarne bradavice. Te promjene su uglavnom bezazlene i prolazne. Posljednjih je godina zamijećen izraziti porast HPV genitalnih infekcija koje su globalno postale najčešća suvremena spolno prenosiva virusna bolest. Najčešće su u dobi između 18 i 35 godina.
 2. Oko 40-ak HPV tipova povezuje se s nastankom genitalnih infekcija u žena. Među njima se 15 tipova povezuje s nastankom karcinoma vrata maternice i drugih lokalizacija , dok ih se 12 niskorizičnih nalazi učestalo u genitalnim bradavicama,, ali i u tumorima grkljana – papilomima.
 3. HPV genitalne infekcije klinički se različito manifestiraju kod muškaraca nego kod žena. U žena nastanu razni stupnjevi reaktivnih i displastičnih promjena u stanicama spolnih sluznica, najčešće na površini i u kanalu vrata maternice, na rodnici i stidnici, dok se kod muškaraca najčešće klinički znakovi infekcije očituju kao razne vrste genitalnih bradavica.
 4. HPV virusima uzrokovane CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) promjene u žena moguće je na vrijeme otkriti probirnim citološkim testiranjem, Papa testom, a virus dokazati HPV-DNK testom kojim se može dijagnosticirati jesu li zarazu uzrokovali HPV virusi visokog ili niskog rizika.
 5. Genitalne se HPV infekcije prenose uglavnom kontaktom s inficiranim dijelovima kože i sluznice spolnih organa seksualnih partnera. Kondom nije dovoljno pouzdano sredstvo zaštite protiv HPV infekcija.
 6. Za prevenciju karcinoma vrata maternice važno je dijagnosticirati što ranije predmaligne i maligne promjene jer se time povećavaju šanse za izlječenje
 7. Protiv HPV infekcije u svijetu i kod nas registrirana su 2 cjepiva, četverovalentno i dvovalentno, kojima su obuhvaćena dva najopasnija onkogena tipa HPV 16 i 18 i dva najčešća niskorizična tipa , 6 i 11 koji su uzročnici genitalnih bradavica. Preporuča se individualno cijepljenje, čime se smanjuje životni rizik od obolijevanja od raka vrata maternice, a preporuča se djevojkama prije nego što postanu spolno aktivne.
 8. Specifični protuvirusni lijekovi protiv HPV infekcija još uvijek ne postoje. Liječenjem se uklanjaju bolesne promjene kože i sluznica koje je uzrokovao HPV virus.
 9. U muškaraca je HPV infekcija bitna i kao spolna zaraza koja može i kod njih prijeći u bolest te kao promiskuitetni čimbenik za povećan rizik od nastanka karcinoma vrata maternice svih njihovih potencijalnih seksualnih partnerica ukoliko su nositelji aktivne HPV infekcije. Svaki muškarac ili žena inficirana HPV-om može biti inficirana i s više tipova virusa odjednom, što znači da može prenijeti svom spolnom pratneru mješovitu HPV infekciju, a uz to i druge spolne zaraze, ako je njima inficirana.

Rizične skupine

Dr. Dorić nam je otkrila koje skupine su u povećanom riziku od HPV infekcija i što treba izbjegavati kako bi umanjili rizik od HPV zaraze.

HPV infekcija najčešća je u mladih u dobi od 18-25 godina (istraživanja pokazuju da je njome u toj dobi, srećom najčešće prolazno, a ne trajno zaraženo oko 80% spolno aktivnih djevojaka). Prerano stupanje u spolne odnose, značajno utječe na kasniju lošu prognozu izlječenja.

Tko je u povećanom riziku?

U povećanom su riziku mlade djevojke koje žive intenzivno, često na dijetama, izlaze i ostaju budne duboko u noć, češće su slabokrvne i anemične, na hormonalnoj su kontracepciji, preskaču obroke, jedu premalo voća i povrća, premalo spavaju, uče za ispite i još uvijek rastu i razvijaju se, što uzrokuje dodatno trošenje željeza, A, B C vitamina i folne kiseline i cinka, sve to uz puno kofeina, cigareta, a na izlascima i sve više alkohola.

Uz školske obaveze potraga za partnerom u toj je dobi najintenzivnija, a rezultira učestalijim promiskuitetom. Sa svakim novim spolnim partnerom rizik od nove HPV zaraze se multiplicira i raste za 15 posto.

Herpes virusi otežavaju izliječenje

Osobito nepovoljan utjecaj na ishod i liječenje HPV infekcija u žena imaju zaraze klamidijom trahomatis i herpes virusima, ali i druge urogenitalne infekcije. Ove zaraze otimaju snagu imunološkom sustavu za kvalitetan obračun s HPV infekcijom.

Uz kvalitetu osobnog imuniteta, urođenog i stečenog, na izlječenje značajno utječe i količina svakodnevnog akutnog i kroničnog stresa kojem smo izloženi, prakticiranje zdravih životnih navika, ali i zdravlje i ponašanje naših partnera, objašnjava Anka Dorić, po struci liječnik specijalist laboratorijske medicine, predstojnica odjela za transfuzijsku medicinu u Imunološkom zavodu i godinama stručna suradnica ECCA-e (Europska udruga raka vrata maternice).

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   jivana

   Draga Martina, puno hvala na odgovoru. Sad mi je lakse :) Pozdrav

  • Default avatar -
   Deleted user

   Draga moja i ja sam prosla istu situaciju.CIN 1 plus HPV..jedino na cemu sam radila je bilo dizanje imuniteta.. bazirala sam se na priirodnim preparatima ..od čistog gela aloe vere..ili sok ..mozeš ga nabaviti u Bio-Bio trgovinama..vino od kupina,tinktura od đumira..uzela mješavine cajeva u biljnim apotekama..ili domaći travar , prehrana sa puno voća i povrca.. vjeruj mi ..sve ce biti ok..evo meni je vec godinu i po papa ok..i cak mi je ginekolog rekao da se CIN i HPV pojavljuju pri padu imuniteta..i da je dok je imunitet ok..on nece pojaviti.. :)

  • Default avatar -
   jivana

   Postovani, Radila sam papa test koji nije bio uredan. Nalazi su kako slijedi. VRSTA STANICA:Skvamozne,metaplasticne.Cilindricne endocervikalne leukocita nesto dalje Bacilus vaginalis flora. Promjene povezane sa hpv. REAKTIVNE PROMJENE :Upala, promjena na stanicama, povrsinska reakcija, parakeratoza, skvamozna intraepitalna lezija (SIL) DYSPLASIA LEVIS CIN 1 PLUS PROMJENE NA HPV DISKERATOZA HIPERKERATOZA Zatim sam u bolnici Merkur radila obrisak cervikasa. Obrisak cerviksa i obojan imunocitokemijskom metodom s CINecPLUS,na p16INK4A i na Ki-67,a od ostalog ucinjena genotipizacija virusa REZULTAT HPV GENOTIPIZACIJE NEGATIVAN-NA GENOTIPOVE VISOKOG RIZIKA Preporuča se samo godišnja kontrola bez terapije,jako sam zbunjena pa Vas molim ako mi možete odgovoriti. Da li potrebna terapija ili nesto drugo jer mi je preriskantno cekati ponavljanje papa testa za godinu dana. Pogotovo obzirom na to da se u roku od 6mj. od urednog nalaza stvorio cin. Molim Vase misljenje! Unaprijed hvala!

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.