Zdravlje 13. veljače 2020.

Ida Prester: 'Drago mi je što su moje gole grudi pomogle ženama'

Foto: Screenshot: Nismo same/YouTube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

#Pinkypromiss javno-zdravstvena je kampanja koja je pokrenuta u suradnji Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU, uz podršku Rochea Hrvatska i komunikacijskih platformi lifestyle portala miss7.

Ida Prester dio je edukativne kampanje čiji je cilj podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Možda te zanima... Zašto se Ida Prester skinula u videu? Zdravlje

"Do sada su mi se javile stotine žena, sretne što o bolesti mogu pričati bez patetike"

Kaže da su joj se do sada javile stotine žena, "većinom se zahvaljuju što se o ovoj temi priča na slobodan i konstruktivan način, bez patetike. Neke od njih su preživjele karcinom dojke, neke su ga tek otkrile, neke su nažalost već izgubile nekog. Ova kampanja je ljude emotivno otvorila i predivno mi je čitati te poruke. Kompliment mi je što svoju intimu imaju potrebu podijeliti sa mnom, osjećaju me kao ‘svoju’ i to je divno", zaključila je majka dvoje djece i voditeljica.

"Moji roditelji su preboljeli karcinom. To kod nas u obitelji nije tabu tema, otvoreno se pričalo o tome. Bez ikakve dileme sam pristala snimiti kampanju. Ako su ičemu ikad moje gole grudi mogle poslužiti, onda je to bilo za ovu priliku".

Efekt je postignut, puno se priča o ovoj kampanji, jako puno se sheralo, puno žena se prvi put pregledalo radi tog videa. Jednostavna i jeftina ideja, a rezultat nevjerojatan. Voljela bih da se i druge javne osobe bez srama priključe sljedećem krugu kampanje. Nije strašno, stvarno, a spasiti nekome život je osjećaj koji se ne može mjeriti ni s čime", navela je Prester.

Možda te zanima... "Bio sam kod stanovnika južnih Andi, kod njih ne postoji rak dojke i prostate" Zdravlje

Pet spašenih života za sada!

Nedugo je na svojem Facebook profilu objavila i fotografiju te ispod nje napisala "Već 5. slučaj spašenog života koji su mi drage cure ili gospođe prijavile. Puno mi znači.. širite dalje, sigurno ih ima još kojima su dani u pitanju" nakon što joj se javila još jedna žena kojoj je video o samopregledu pomogao, a pitali smo ju da li je u kontaktu s njima, na što je odgovorila da ne želi forsirati kontakt s njima. "Nadam se da će se javiti s nekim lijepim vijestima. Nisu imale nikakvu obavezu ni na to prvo javljanje, same su osjetile potrebu da podijele tu informaciju sa mnom, zahvalna sam im na tome. Sve su u relativno početnom stadiju razvoja karcinoma, ali sigurna sam da sad imaju pametnijeg posla od dopisivanja, tako da ih i ja puštam na miru i držim im ogromne fige."

'Nije sve u lovi'

Prester smatra i da influenceri ne bi trebali poticati druge samo na kupovanje kozmetike i čokolade. "Sigurna sam da svi ljudi žele činiti društveno-odgovorne stvari i pomoći drugima, to nam je u prirodi. Uz komercijalne projekte, svi bi trebali odvojiti vrijeme za volonterske i humanitarne akcije. Nije sve u lovi, kad radiš nešto iz srca i vidiš efekt - nema tih para koje mogu platiti to zadovoljstvo i sreću."

"Zato, cure - pregledajte se odmah ako niste. Pogledajte video, sve vam je jednostavno objašnjeno u par minuta. Nije zezancija, rak dojke je prvi po uzroku smrtnosti žena. Širimo svijest o tome, puno je predrasuda, strahova i tabua. Sretno nam svima!", zaključila je Ida!

U sklopu kampanje predstavljen je poseban microsite #pinkypromiss.24sata.hr kao glavni izvor informacija o samopregledu i raku dojke na kojem će se svi zainteresirani moći vrlo detaljno informirati i pronaći odgovore o toj bolesti.

Možda te zanima... Revolucionarno: Umjetnom inteligencijom rak dojke će se otkrivati pet godina unaprijed! Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.