Zdravlje 11. svibnja 2022.

Iako ima niz prednosti masaža je u nekim slučajevima opasna po zdravlje

Foto: shutterstock Masaža je uglavnom preporučljiva i dobra za zdravje, ali kod određenih tegoba treba je izbjegavati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se masaža smatra sigurnom terapijom, što uglavnom i jest, ali stvari mogu poći po zlu, pogotovo ako je u pitanju masaža dubokog tkiva.

Sam pojam masaža zapravo obuhvaća široku lepezu različitih vrsta masaže, u rasponu od švedske masaže, do masaža koje imaju ciljanu i specifičnu svrhu, poput sportske masaže, koja je usmjerena na pomoć sportašima za oporavak. Prednosti masaže mogu uključivati:

  • Smanjenje stresa i povećanje opuštenosti
  • Smanjenje boli i bolova u mišićima i napetosti
  • Poboljšanje cirkulacije, energije i budnosti
  • Smanjenje otkucaja srca i krvnog tlaka
  • Poboljšanje imunološke funkcije

Za masažu vam nije potrebna posebna priprema. Prije početka terapije masažom, masažni terapeut bi te trebao pitati o svim simptomima, tvojoj medicinskoj povijesti i onome što se nadate da ćete dobiti od masaže. Terapeut za masažu također bi trebao objasniti vrstu masaže i tehnike koju će koristiti.

Slučajevi u kojima se masaža treba izbjegavati

Iako ima mnoge prednosti, postoje i slučajevi u kojima masaža nije prikladna zbog rizika. U nekim slučajevima, masaža ima suprotni učinak samo za zahvaćeno područje, na primjer otvorenu ranu bilo koje vrste, modrice i opekline, ali može utjecati loše i na ostatak tijela. U nekim slučajevima, međutim, masažu treba u potpunosti izbjegavati zbog rizika koji predstavljaju.

Kod osoba s vrućicom

Za klijente s temperaturom od 38 stupnjeva ili višom, svaka masaža koja bi mogla utjecati na njihovu unutrašnjost “strogo je kontraindicirana jer tijelo prolazi kroz akutni proces ozdravljenja”, smatra Mary Beth Braun, autorica knjige o osnovama masaže. Međutim, dodaje kako vrlo lagana masaža može pomoći klijentima s groznicom da bolje spavaju.

Kod prehlade i gripe

Dok neki terapeuti za masažu vjeruju da za klijente u ranim i akutnim stadijima takvih bolesti masaža može ubrzati početak infekcije i pojačati njezinu ozbiljnost, to nije slučaj prema Tiffany Fieldu iz Touch Research Instituta koja kaže da “masaža potiče prirodne stanice ubojice, a prirodne stanice ubojice ubijaju stanice raka, virusa i bakterija tako da nema šanse da bi masaža pogoršala simptome prehlade”. Zapravo, klijenti koji imaju simptome prehlade i gripe trebali bi odgoditi masažu zbog rizika da će zaraziti druge, a ne zbog bilo kakvog rizika za sebe, iako bi se svaka zagušenja koja su doživjeli zasigurno pogoršala ako bi ležali licem prema dolje tijekom masaže. 

Anemija Možda te zanima... Masaža od 60 sekundi za koju neurolozi tvrde da će otkloniti migrenu Zdravlje

Kod zatajenja jetre

Masaža ima suprotni učinak za osobe sa zatajenjem jetre jer "povećava tekućinu koja se vraća u krv iz edema i/ili ascitesa, što bi dodatno opterećivalo ionako oslabljenu jetru”, smatra maserka Yvonne Zipter. Ascites je nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, što uzrokuje oticanje abdomena. Osim toga, postoji mogućnost nastanka modrica kod osoba s oštećenom jetrom jer jetra kombinira mnoge čimbenike zgrušavanja.

Kod krvnih ugrušaka

Budući da masaža povećava rizik oslobađanja krvnog ugruška, ne smije se raditi duboka masaža tkiva. Međutim, ako je netko u prošlosti imao problema s krvnim ugrušcima ne miora se u potpunosti lišiti masaže, smatra doktor Andrew Weil. No terapeut obavezno mora biti upoznat s povjesti bolesti.

Kod osoba s dijabetesom

Ako je prisutna dijabetička neuropatija, tj. gubitak osjeta, masaža je kontraindicirana jer klijenti ne mogu odrediti je li pritisak prejak. Masaža vrućim kamenjem također je kontraindicirana jer klijenti ne bi mogli osjetiti da li ih kamenje peče. Kod dijabetičara koji ne osjećaju utrnulost zbog oštećenja živaca tijekom masaže treba izbjegavati svako područje na koje je inzulin nedavno ubrizgan jer masaža može ubrzati unos inzulina prenosi Next Avenue

Kod osoba s hemofilijom ili ako uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi

Prema klinici Mayo hemofiliju obilježava odgođeno zgrušavanje krvi s produljenim ili prekomjernim unutarnjim ili vanjskim krvarenjem nakon ozljede ili operacije. Unutarnje krvarenje u zglobovima i mišićima može biti uzrokovano čak i manjom traumom mišića i zglobova kod osoba s teškom i umjerenom hemofilijom. Klijenti koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi poput Varfarina također mogu biti skloniji unutarnjem krvarenju, kao i modricama.

Kod težih slučajeva osteoporoze

Osteoporoza općenito pogađa starije ljude, osobito žene, a karakterizira je gubitak gustoće i mase kostiju, zbog čega su kosti vrlo porozne i krhke. Iz tog razloga, klijenti s teškom ili čak umjerenom osteoporozom mogu doživjeti slomljene kosti kao rezultat masaže, posebno kod masaže dubokog tkiva prenosi Yahoo.

Kod teškog nedostatka trombocita

Prema Američkom nacionalnom institutu za srce, pluća i krv trombocitopenija je stanje u kojem vaša krv ima manji broj fragmenata krvnih stanica zvanih trombociti od normalnog. Iako masaža nije u potpunosti kontraindicirana za osobe s ovim stanjem, imperativ je da se ne koriste, na primjer, duboki tkivni rad ili terapija okidačkih točaka jer bi to moglo uzrokovati modrice.

Kod osoba pod utjecajem alkohola

Alkohol i rekreacijske droge umanjuju sposobnost klijenata da osjete kada je masaža preintenzivna ili preduboka, povećavajući mogućnost ozljeda tijekom masaže. Zapravo, nije dobra ideja masirati nekoga dan nakon što je puno popio. Klijenti koji su mamurni i dehidrirani vjerojatno će se nakon masaže osjećati još više dehidrirano prenosi Chicago Tribune

Kod osoba s autoimunim bolestima

Tijekom upalnih stadija ili akutnog izbijanja autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, skleroderma ili lupus, masažu treba izbjegavati jer koža u takvim trenucima može biti bolna na dodir prenosi Next Avenue

Kod osoba s celulitisom

Celulitis nije isto što i celulit. Celulitis je bakterijska infekcija kože koja se može naći na koži, ali i potkožnom tkivu. Najčešće ga uzrokuj bakterije poput steptokoka i često se pojavljuje na nogama. Područje koje je inficirano često je crveno, osjetljivo i vruće na dodir. Iako crvena mrlja može biti diskretna, jer ovo stanje često prati malaksalost i groznica, masaža cijelog tijela je kontraindicirana smatra terapeutkinja masažom Annie Morien. 

Maderoterapija Možda te zanima... Maderoterapija protiv celulita: Kome se preporučuje, a tko bi je trebao izbjegavati Zdravlje

Kod visokorizične trudnoće

Budući da ne postoje znanstveno dogovorene smjernice za masažu u trudnoći, žene koje su pod visokim rizikom od, na primjer, preeklampsije, pobačaja ili abrupcije posteljice, trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnicima prije masaže. A onda bi masažu trebao dati samo netko certificiran za masažu u trudnoći. Zbog rizika, neki terapeuti mogu zahtijevati odricanje od odgovornosti i pismeni pristanak liječnika prije pružanja masaže prenosi Web MD.

Kod osoba s meningitisom

Meningitis, koji zahvaća mozak i leđnu moždinu, opasan je po život klijenata i može biti zarazan. Masaža je stoga kontraindicirana kada je bolest u akutnoj fazi. Ipak, tijekom remisije, masaža zapravo može smanjiti pogoršanja, opustiti klijenta, smanjiti tonus u krutim mišićima i spriječiti ukočenost i kontrakture smatra maserkaYvonne Zipter.

Možda te zanima... Zmijska masaža: Piton kao glavno sredstvo rješavanja napetosti u leđima! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.