Zdravlje 23. svibnja 2011.

I s celijakijom možeš biti gurman

Bezglutenske-Slastice
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celijakiju nazivaju kameleonskom bolešću s tisuću lica, često je neprepoznata, a posljedice neliječenja mogu biti jako opasne. Osobe oboljele od celijakije trebaju se strogo pridržavati bezglutenske dijete, no zabrinjava činjenica da se osim u prehrambenim namirnicama gluten može nalaziti i u lijekovima, ljepilu na markama i ružu za usne

U Tjednu svjesnosti o celijakiji koji se održava od 23. do 29. svibnja, te povodom Međunarodnog dana celijakije 27. svibnja informiraj se o tome zašto se ova bolest ne otkriva na vrijeme te koje su posljedice nepridržavanja bezglutenske prehrane.

Skriveni izvori glutena

Celijakija je kronična bolest tankog crijeva od koje boluje do tri posto stanovništva, a najčešća je u odrasloj dobi. Posljedica je trajne nepodnošljivosti organizma na gluten, protein pšenice koji se nalazi i u ječmu, raži i zobi.

Osobi oboljeloj od celijakije čak i mala količina glutena u hrani narušava zdravlje. Dok 10 mg glutena na dan oboljeli mogu podnijeti, 50 mg dnevno djeluje štetno.

Gluten je sveprisutan i nalazi se u 70 posto industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda. Čak i namirnice koje prirodno ne sadrže gluten mogu biti njime zagađene. Skriveni izvori glutena su lijekovi, ljepilo na markama i ruž za usne.

'Izuzetno je bitno biti discipliniran i provoditi dijetu bez glutena. To u današnje doba nije teško s obzirom da je dostupan sve veći broj kvalitetnih namirnica koje ne sadrže gluten. Ali svjesnost treba postojati! Kao primjer mogu navesti da ruž za usne može sadržavati gluten u tragovima, što može izazvati smetnje', ističe nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Treba napomenuti kako i kod osoba koje nemaju dijagnosticiranu celijakiju gluten može uzrokovati probavne smetnje. U tom se slučaju, kada nije prisutna imunološka reakcija, radi o intoleranciji na gluten.

Bezglutenska prehrana je jedina sigurna terapija

Celijakija se prepoznaje tek kod svake 20. oboljele osobe u Hrvatskoj. Iako se manifestira na niz načina, prečesto je atipična. Prisutna je i aktivna bez jasno vidljivih simptoma poput dugoročne anemije, nižeg rasta djece, bolova u trbuhu ili bolesti kostiju kod mlađih.

U starijoj dobi celijakiju "prikriva" neko drugo ozbiljno stanje koje je njezina posljedica. Zato ju treba tražiti kod pretraga za razne bolesti. Osobe kod kojih celijakija nije prepoznata 40 puta češće umiru od posljedica celijakije - malignih oboljenja. Pravovremenim prepoznavanjem celijakije mogu se izbjeći štetni učinci.

Jedina sigurna terapija kod ove bolesti je bezglutenska prehrana koja nije nimalo štetna za organizam, jer gluten kao protein nije esencijalan. Iako strogo pridržavanje bezglutenske dijete može dovesti do potpunog nestanka simptoma, ne vodi nestanku celijakije.

Važno je odvajati namirnice

Hranu bez glutena važno je pripremati odvojeno od ostalih namirnica kako ne bi došlo do kontaminacije, a kuhinjska pomagala i posuđe treba oprezno počistiti prije upotrebe.

Gluten ne sadrže konzervirano meso, perad, riba i plodovi mora, svježe i adekvatno konzervirano voće i povrće, jaja, sir i drugi mliječni proizvodi. Svi proizvodi napravljeni sa sastojcima bez glutena na sebi imaju oznaku prekriženog klasa.

Proizvodi Dr. Schaer su vodeći bezglutenski proizvodi u Europi. Pripravljeni su isljučivo od prirodnih sastojaka koji ne sadrže gluten, pa su idealni za prehranu osoba kojima je dijagnosticirana celijakija.

Iako su takvi bolesnici često lišeni mogućnosti uživanja u kruhu, tjestenini ili kolačima, Dr. Schaer nudi širok izbor proizvoda bez glutena - od medicinski preporučenog brašna za kruh ili kolače, preko tjestenine i gotovog kruha, do kolača i proizvoda za djecu.

Celijakija ne smanjuje kvalitetu života

Često se pogrešno smatra kako hrana bez glutena nije ukusna. Upravo je zato, kako bi se podignula svijest o celijakiji i pokazalo da hrana bez glutena može biti delikatesna, u četvrtak, 19. svibnja u zagrebačkom bistrou Apetit održan bezglutenski brunch.

Brunch je, uoči Tjedna svjesnosti o celijakiji i Međunarodnog dana celijakije, organizirala tvrtka Pretti d.o.o., generalni zastupnik za bezglutenske proizvode dr. Schaer, u suradnji s Hrvatskim društvom za celijakiju i nutricionisticom dr. sc. Darijom Vranešić Bender.

Chef bistroa Apetit, Christian Cabalier, tom je prigodom pripremio maštovit proljetni meni. Na jelovniku su se našle razne varijante jela od tjestenine – penne sa šparogama, zapečene lasagne s korabicom i radičem, spaghetti s rajčicom, patlidžanima i friganim srdelama, ali i slastice poput tiramisua s marelicama, torte s jagodama ili poznate torte "Čokoladni san".

Pozitivan stav je važan

'Ljudi se jako boje celijakije, jer smatraju da ona pogoršava kakvoću života. No, pravilna i kontrolirana prehrana te higijena kuhanja, odnosno ne-miješanja namirnica s onima koje mogu sadržavati gluten, može znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života', kaže Staša Brozina, direktorica prodaje i marketinga tvrtke Pretti.

'Prošlog tjedna su svi svjetski mediji prenijeli kako je tenisač Novak Đoković počeo nizati dobre rezultate tek nakon što mu je po preporuci nutricionista iz prehrane izbačen gluten.

Promjenom prehrane izgubio je nekoliko kilograma što mu je omogućilo više snage i energije te pokretljivosti. Iako nije potvrđeno da se radi o celijakiji te postoji mogućnost da je Đoković samo alergičan na gluten, primjer potvrđuje kako bezglutenska prehrana ne narušava kvalitetu života. Stoga celijakiji treba pristupiti s pozitivnim stavom', dodaje Staša Brozina.

Informiraj se o celijakiji!

Iako je bezglutenska dijeta za svakog pacijenta izazovna, posljednjih ju je godina lakše slijediti zbog razvoja specijalnih bezglutenskih proizvoda.

Iznimnu ulogu u prepoznavanju celijakije i podizanju svijesti ima udruga oboljelih i dijetetičara, a potrebno je i sustavno educirati javnost i liječnike o novim saznanjima o ovoj bolesti.

Više informacija o događanjima tijekom Tjedna svjesnosti o celijakiji, akcijskom testiranju na celijakiju i besplatnom savjetovanju možeš pronaći na stranicama Hrvatskog društva za celijakiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.