Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 18. kolovoza 2022.

HZJZ uputio prijedlog da se ukine izolacija i za covid pozitivne

Foto: shutterstock Žena s FFP2 maskom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako javljaju Jutarnji Hrvatski zavod za javno zdravstvo uputio je voditeljima službi za epidemiologiju u 21 zavod za javno zdravstvo u zemlji da oboljeli od Covida-19 s blagim simptomima ubuduće ne moraju u izolaciju na sedam dana, nego da se mogu slobodno kretati uz nošenje FFP2 maski.

Kako piše Jutarnji list prijedlog je upućen jer visok udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih pokazuje da veliki broj zaraženih osoba hoda okolo. Mnogi se testiraju kućnim testovima i ako imaju blage simptome idu van. Iz HZJZ-a vjeruju kada bi zaraženim rekli da ne moraju u izolaciju i da se mogu kretati slobodno s maskom FFP2 kako bi to mnogi poštovali. Ne misli svi iz HZJZ-a da je to dobar prijedlog i izražavaju sumnje da će zaraženi građani nositi maske.

Ostaje da vidimo hoće li prijedlog biti usvojen.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen 771 novi slučaj zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 6427. Umrlo je osmero ljudi, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Ovo je prvi put od pojave koronavirusa da je izražen ljetni val, a izazvan je vrlo zaraznom varijantom omikron BA.5. Od početka srpnja do 15 kolovoza od korone je preminulo 438 osoba dok su u istom periodu prošle godine preminule 74 osobe.

Podsoj XE Možda te zanima... Broj zaraženih koronom je sve veći unatoč toplom vremenu i boravku vani Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.