Zdravlje 15. listopada 2020.

HZJZ objavio detaljan vodič za nošenje maski

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobrobiti nošenja maski potvrđene su brojnim istraživanjima, osobito u okolnostima gdje je nemoguće održavati distancu od najmanje 1,5 metara - primjerice kod čekanja javnog prometa, u vanjskim okupljanjima većeg broja ljudi i sličnim okolnostima. HZJZ objavio je preporuke tko, kad i gdje treba nositi maske budući da je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima.

HZJZ objavio je preporuke tko, kad i gdje treba nositi maske budući da je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima. Kao najvažnije pravilo nošenja istaknuli su kako bi maska trebala pokrivati i nos i usta. Od obveze nošenja maski izuzeti su pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima i mlađa djeca.

Upute za stavljanje, skidanje i nošenje maski za lice

 • Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih mjera te i tijekom nošenja maske za lice potrebno je održavati razmak između osoba 1,5 metara
 • Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske
 • Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
 • Prije prve uporabe maske za lice, poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala ( u slučaju perivih maski)
 • Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom
 • Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tjesnije pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.
Možda te zanima... Višekratna maska koja navodno ubija virus korone stigla na naše tržište Zdravlje
 • Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
 • Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.
 • Navlaženu masku za lice potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratan su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do 3 sata.
 • Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati te nije preporučljivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 • Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

Cijeli vodič dostupan je OVDJE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.