Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 19. kolovoza 2022.

HZJZ izdao preporuku tko bi se trebao cijepiti četvrti put

Foto: Guliver/Shutterstock Izdane su preporuke za cijepljenje četvrtom dozom protiv koronavirusa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa, odnosno za četvrtu dozu ili kako oni to ponešto zbunjujuće nazivaju drugim docjepljivanjem.

Pod primarnim cijepljenjem se podrazumijeva dobivanje dviju doza Pfizera, Moderne, AstraZenece ili Novavaxa ili jedne doze Johnson&Johnsona. Primarno docjepljivanje se odnosi na one koji su primili treću, odnosnu drugu dozu ako se radi o Johnson&Johnson cjepivu.

Drugo docjepljivanje o kojem je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao danas preporuke je primanje četvrte doze, odnosno treće ako je osoba primila Johnson&Johnson.

U novoj verziji preporuka navodi se tako da je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. Ranije se navodilo da je preporuka za starije od 80 i starije od 65 koji su korisnici kolektivnog smještaja. Preporučuje im se cjepivo Spikevax (Moderna) li Comirnaty (Pfizer).

I druge se osobe mogu docijepiti drugi, odnosno četvrti put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga. Primarno cijepljene osobe  nakon preboljena mogu se docijepiti jednom dozom ako je prošlo najmanje šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja.

Pročitaj detaljnu preporuku HZJZ-a za cijepljene četvrtom dozom.

Možda te zanima... Sedam stadija teškog oblika COVID-a: Potresna priča liječnice Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.