Zdravlje 25. listopada 2021.

Gunther iz 'Prijatelja' preminuo u 59. godini od raka

Foto: Instagram Glumac James Michael Tyler, koji je glumio Gunthera u sitcomu "Prijatelji", umro je u nedjelju ujutro od raka prostate u svom domu u Los Angelesu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumac James Michael Tyler, koji je glumio Gunthera u sitcomu "Prijatelji", umro je u nedjelju ujutro od raka prostate u svom domu u Los Angelesu, potvrdio je Tylerov menadžer za CBS News. Imao je 59 godina

Tyler je tijekom ljeta javno govorio o svojoj dijagnozi raka. "Bavim se tom dijagnozom gotovo posljednje tri godine", rekao je za emisiju  "Today". Tom prilikom je rekao da je rak u četvrtom stadiju te da će vjerojatno izgubiti bitku. Tyler je ispričao i kako je otkrio bolest: "Prije tri godine bio sam na kontroli kod liječnika i izvadio sam PSA (specifičan antigen za prostatu). Vrlo brzo me liječnik nazvao i rekao m da imam prilično ozbiljan problem."

Na nedavnom ponovnom okupljanju "Prijatelja" Tyler se pojavio virtualno putem Zooma upravo radi bolesti. "Bilo je gorko slatko, iskreno. Bio sam jako sretan što sam uključen", rekao je.

rak prostate Možda te zanima... Rak prostate: Simptomi, prevencija i liječenje Zdravlje

Rak prostate

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta karcinoma u muškaraca. Neke vrste karcinoma prostate rastu sporo i možda im je potrebno minimalno ili čak nikakvo liječenje, dok su druge su vrste agresivne i mogu se brzo proširiti. Rak prostate koji se rano otkrije ima veće šanse za uspješno liječenje.

Opća je preporuka da se, ako nema nikakvih tegoba prvi urološki pregled obavi iza 40. godine, a treba ga ponoviti svake tri godine. Iza 45. godine dobro je obaviti pregled urina i krvi, radi otkrivanja upalnih procesa i određivanja PSA, dok bi nakon 50. godine jednom godišnje trebalo otići na digitorektalni pregled prostate, odnosno pregled opipavanjem. To se prvenstveno preporučuje ljudima u dobi iznad 50 godina, odnosno oko 55 godina jer od tada s godinama raste rizik od obolijevanja, a pogotovo muškarcima koji imaju bližeg člana obitelji koji se liječio ili je umro od raka prostate.

Doznaj koji su najčešći simptomi raka prostate.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.