Zdravlje Simptomi i pomoć 05. rujna 2018.

Gubitak sluha vodi do izoliranosti i depresije: Čuješ li dobro?

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sluh je, nepravedno, jedno od osjetila koje često zanemarujemo. Navika da čujemo, primamo informacije iz vanjskog svijeta i komuniciramo s našom okolinom, toliko je utkana u našu svakodnevicu da nismo niti svjesni koliko se njime služimo. Ali, samo do trenutka kada počinje slabljenje ili gubitak.

Zato Neuroth, tvrtka za akustiku slušnih pomagala, želi podići svijest o važnosti zaštite i prevencije oštećenja sluha uz pomoć Ivana Šarića, Mirele Remi Priselac, Daniela Bilića i Sare Renar. U kampanji “Ne uzimaj sluh zdravo za gotovo”, otkrili su najdraže uspomene, crtice iz svojih života i trenutke kada su shvatili da je sluh, iako često zanemarivan, jedno od najvažnijih osjetila njihove svakodnevice.

 | Author: Promo Foto: Promo

Komičar Ivan Šarić ispričao je kako ga ne veseli samo komedija, već i glazba. Osim ljubavi prema boy bandovima, što se uopće ne srami priznati, ima i omiljeni band za kojeg je spreman u istom danu otputovati u Škotsku i vratiti se doma. Jer ipak, nije mu bitno putovanje, nego uživo poslušati pjesme koje obožava. Mirela Priselac Remi govorila je o uspomenama iz djetinjstva, radosnim trenucima otkrivanja glazbenih televizijskih programa, video spotova i pjesama koje i danas zna otpjevati do zadnje riječi. Sara Renar, kao kantautorica, svakodnevno osluškuje svijet oko sebe i pronalazi inspiraciju za stvaranje glazbe. Prisjetila se svojih glazbenih početaka i pokušala objasniti što glazba znači za nju. Iako je teško riječima opisati ljubav, njezina djela govore za sebe.

 | Author: Promo Foto: Promo

Radijski voditelj Daniel Bilić ne stvara glazbu, ali je svakodnevno pušta na radiju. Shvatio je koliko je sluh važan prilikom upisa na fakultet, kada se suočio s činjenicom da slabo čuje. Danas je glasnoća njegovih slušalica pojačana do maksimuma, a priznaje i kako često ne razumije sugovornike.

Poteškoće sa sluhom pogađaju sve dobne skupine, oba spola i osobe svih zanimanja. Iako su neki ranjiviji, svi bismo trebali osvijestiti važnost zdravlja sluha. Osobe oštećenog sluha često tek razmjerno kasno primijete da slabo čuju, a to znači da negativne posljedice djeluju kroz duže vremensko razdoblje što se loše odražava na organizam i na psihu.

 | Author: Promo Foto: Promo

Osim toga u značajnoj mjeri dolazi do narušavanja društvenog života što dovodi do nesigurnosti, izoliranosti pa čak i depresije. Primijetite li da i v ama sluh donosi nesigurnost, obratite se s povjerenjem Neurothovom akustičaru koji će vam pomoći stručnim i individualnim savjetom i po potrebi vas uputiti nadležnom liječniku. Na taj ćete način zajednički doprinijeti, ne samo boljem zdravlju vašeg sluha, nego i poboljšanju ukupne kvalitete života.Više informacija potražite na internetskoj stranici ili na društvenim mrežama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.