Zdravlje 24. travnja 2016.

Uz biljku vrboliku manje antibiotika

Vrbolika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrbolika je biljka koja zbog svojih antiupalnih i antioksidativnih svojstava već dugo godina uživa reputaciju odlične pomoći u ublažavanju problema prostate i mokraćnog sustava. Nova istraživanja su pokazala da vrbolika u kombinaciji sa uobičajeno korištenim antibioticima može značajno poboljšati liječenje bakterijskih i gljivičnih infekcija

Poboljšava liječenje bakterijskih i gljivičnih infekcija

Vrbolika je biljka koja zbog svojih antiupalnih i antioksidativnih svojstava već dugo godina uživa reputaciju odlične pomoći u ublažavanju problema prostate i mokraćnog sustava. Nova istraživanja su pokazala da vrbolika u kombinaciji s uobičajeno korištenim antibioticima može značajno poboljšati liječenje bakterijskih i gljivičnih infekcija.

U današnje vrijeme svjesni smo da sve više bakterija postaje otporno i na najjače antibiotike što postaje globalnim zdravstvenim problemom. Zbog toga se znanstvenici sve češće okreću prirodi i proučavaju tvari u različitim biljkama koje bi mogle kontrolirati bakterije otporne na više vrsta lijekova.

Antimikrobno djelovanje na određene vrste gljivica i bakterija

Znanstvenici s National Institute of Chemical-Pharmaceutical R&D u Bukureštu proučavali su ekstrakte biljke vrbolike i utvrdili da je bogata fenolnom kiselinom i flavonoidima, tvarima koje imaju antimikrobno djelovanje na određene vrste bakterija i gljivica. Ekstrakte vrbolike u različitim koncentracijama su pomiješali sa serijom antibiotika kako bi utvrdili ima li ova kombinacija moguće antimikrobno djelovanje.

Iznenađujuće, otkrili su da antibiotici i ekstrakt vrbolike zajedno odlično djeluju u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike. Ovo otkriće moglo bi dovesti do smanjenja doza antibiotika, a samim time i manje opasnih posljedica u terapiji protiv otpornih mikroorganizama.

Izvor: Open Chemistry

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.