Zdravlje 10. veljače 2016.

Boli te glava? Uzmi mentol i pusti kosu!

Zena-Glavobolja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji više od 200 vrsta glavobolja ili migrena. Migrena se tipično manifestira kao napadaj jednostrane glavobolje s pulsiranjem u sljepoočici, obično uz mučninu ili povraćanje te snažnu osjetljivost na svjetlo i buku. U akutnom napadaju treba uzeti lijek koji je propisao liječnik, i to odmah na početku napadaja, ne smije se čekati da napadaj sam prođe jer je to vrlo rijetko

Tiha migrena

Atipična glavobolja ne odaje sve simptome, a ponekad nema ni jasne glavobolje. Takva migrena naziva se “tiha” migrena. Akademkinja i neurologinja Vida Demarin kaže da se za prevenciju atipičnih, ali i tipičnih glavobolja, trebaju izbjegavati okidači za migrenske napadaje te se dovoljno naspavati i općenito voditi uredan način života sa što manje stresa. Liječenje je slično kod obje migrene - odmor u krevetu u mračnoj prostoriji, uz dosta tekućine, najbolje blagih čajeva.

Koje su vrste glavobolja koje te trebaju brinuti?

' U akutnom napadaju treba uzeti lijek koji je propisao liječnik, i to odmah na početku napadaja, ne smije se čekati da napadaj sam prođe jer je to vrlo rijetko', savjetuje Vida Demarin. Dokazano je da sir, crveno vino, pivo, čokolada, kiseli kupus, kvasac, sojin umak, agrumi, crno grožđe i avokado utječu na nastanak glavobolje. Dnevnu potrebu za kalorijama treba rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka.

Temperatura hrane također utječe na pojavu glavobolje. Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, javlja se kratkotrajna “sladoledna” glavobolja.

Vrijeme između obroka ne bi smjelo biti dulje od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (snižena razine glukoze u krvi), koja pokreće “tupu” glavobolju s obje strane, koja se obično naziva tenzijskom glavoboljom. Preskakanje obroka, primjerice doručka, tijekom dana može potaknuti razvoj glavobolje, a to se posebno događa mladim ženama. No kod glavobolje može pomoći duboko disanje jer se tako poveća količina kisika i mozak se bolje opskrbljuje energijom.

Preskakanje doručka vodi do glavobolja!

'Mentol iz uljne otopine, primjerice tigrova mast ili iz paprene metvice, ili slična ulja s eukaliptusom izaziva blago proširenje krvnih žila i bolju opskrbljenost krvlju. Često se mentol koristi kod glavobolje uzrokovane problemima sa sinusima', objašnjava Vida Demarin.

Akupresura je odlična za tenzijske glavobolje

Akupunktura je odlična metoda za rješavanje tenzijskih glavobolja. Svjetska zdravstvena organizacija priznala ju je kao metodu za liječenje bolnih sindroma, no nitko je ne može sam raditi već je rezervirana za stručnjake koji znaju koju točku treba stimulirati ili umiriti. I akupresurom, pritiskom prsta, obično palca ili katkad cijelog dlana na određene točke, može se postići sličan učinak kao kod akupunkture, gdje se ubada iglom.

Žene bi trebale raspustiti kosu jer se glavobolja može pojaviti i kod onih koje su sklone vezivanju kose u konjski rep, a koji stegnu previše, pa izazivaju glavobolju zbog napetosti mišića, kaže neurologinja Vida Demarin.

'To može naučiti svatko i primijeniti na sebi', objašnjava neurologinja. Palčevima pritisnite mjesto iza sljepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove točke preventivno se djeluje i zaustavlja većina glavobolja. Glavobolje ćeš se riješiti i pritiskom akupresurnih točaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Stišći noktom, ne jagodicom palca. Tretiranjem ovih točaka poboljšat će se i koncentracija i pamćenje.

Kod noćnih glavobolja koje se javljaju poslije 50. godine života, a mogu biti toliko snažne da bude iz sna, uzrok može biti tzv. bruksizam, odnosno stiskanje zubi, pa ovdje pomaže - zubna udlaga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.