Zdravlje 07. ožujka 2016.

5 stvari koje moraš znati o glavoboljama

Glavobolje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerovala ili ne, postoji više od 200 vrsta glavobolja. Migrena se inače manifestira kao napadaj jednostrane glavobolje s pulsiranjem u sljepoočici, a često se javlja i osjetljivot na buku i svjetlost. Iako to možda već znaš, dobro je ponovno spomenuti kako od migrene više pate žene nego muškarci. Prije nego se posavjetuješ s liječnikom, poželjno je da se upoznaš s par činjenica o glavobolji

  • Sve glavobolje dijele se na primarne i sekundarne, ili na simptomatske glavobolje. Primarne glavobolje predstavljaju samostalno oboljenje, a u ovu grupu ubrajaju se migrena, tenzijska i klaster (cluster) glavobolja. Što se tiče sekundarnih glavobolja, one su gotovo uvijek uzrokovane određenim zdravstvenim poremećajem – upalom sinusa, nosa, zuba, zatim ozljedama glave, akutnim infektivnim stanjima…
  • Koje glavobolje nikako ne smiješ zanemariti? Svaka glavobolja koja se javlja kod osoba starijih od 50 godina ne smije se zanemariti. Opasna je i iznenadna glavobolja praćena jakom boli koju nikad dotad nisi osjetila. Glavobolja čiji se intenzitet, učestalost i trajanje pojačavaju s vremenom može biti potencijalno znak upozorenja. Glavobolja praćena povišenom tjelesnom temperaturom, osipom po koži i osjećajem zatezanja u predjelu vrata može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ozbiljna je i glavobolja praćena poremećajima u neurološkom smislu. Opasnom se shvaća i svaka glavobolja nakon ozljede glave. Novonastalu glavobolju ili promjena karakteristika ranije postojećih glavobolja također trebaš uzeti u obzir.
  • Kako se one najučinkovitije liječe? Na koji način možeš smanjiti njihovu učestalost i intenzitet? Liječenje glavobolja ovisi o uzroku. Primarne glavobolje (migrena, tenzijska ili klaster (cluster)glavobolja) liječe se raznim specifičnim vrstama analgetika. Međutim, akutni napadi mogu se saniratii određenim lijekovima koji u suštini nisu analgetici, kao i primjenom neanalgetskih procedura. Ako često patiš od glavobolje ne smiješ ih sama liječiti, već trebaš slijediti isključivo savjete neurologa. Osim akutne terapije napadaja glavobolje, postoji i profilaktična terapija konkretno primarnih glavobolja, u kojoj se primjenjuju različite vrste neanalgetskih preparata – nekoliko mjeseci u kontinuitetu – da bi se broj i težina napada prorijedili.
  • Koliko često smiješ uzimati analgetike a da ne postaneš ovisna o njima? Preporučljivo je da se analgetici uzimaju onoliko često koliko ti savjetuje neurolog. Pretjerano i nekontrolirano konzumiranje lijekova tijekom dužeg perioda može izazvati određene komplikacije i otežati daljnje liječenje.
  • Zbog čega od migrene više pate žene nego muškarci? Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, čak triput češće pogađa žene. Razlog tome je hormonski poremećaj (varijacije u udjelu spolnih hormona tijekom menstrualnog ciklusa). Druge vrste glavobolja nisu tako dominantne kod žena, premda je tenzijska glavobolja, koja je najčešća, također donekle hormonski uzrokovana.

Saznaj kako možeš otjerati bol u sinusima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.