Zdravlje 04. travnja 2011.

Ginekološki pregledi u trudnoći

Trudnica_Pregled_Ginekolog
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napravila si kod kuće test na trudnoću i saznala sretnu vijest? A znaš li kada trebaš otići na prvi pregled kod ginekologa, i što te sve na njemu očekuje? Donosimo ti popis ginekoloških pregleda kroz cijelu trudnoću!

1. pregled svakako je preporučljivo obaviti najkasnije do 12. tjedna trudnoće, a idealno već u 6. ili 7. tjednu. On uključuje:određivanje visine, težina, ginekološki i ultrazvučni pregled, uzimanja papa obriska, određivanje stupnja čistoće, uzimanje bakteriolških obrisaka – ukoliko se smatra potrebnim, laboratorijska obrada - kompletna krvna slika, određivanje razine glukoze u krvi, urin sa sedimentom, (urinokultura po potrebi), krvna grupa i rh faktor, razgovor o bolestima tijekom života, bolestima u obiteljima te eventualnim poteškoćama u dosadašnjim trudnoćama, zanošenju i ginekološkim problemima (ginekološke operacije, papa nalazi, infekcije…), dogovor o provođenju kombiniranog probira za Downov sindrom i druge kromoskomske anomalije u 12. tjednu trudnoće.

2. pregled u 16. tjednu trudnoće - prirast u tjelesnoj težini, određivanje razine proteina u krvi (albumen), krvnog tlaka, srčane akcije bebe, ultrazvučni pregled uz provođenje strukturalnog probira ploda - ocjene razvoja svih organa

3. pregled u 20. tjednu

4. pregled u 24. tjednu

5. pregled u 28. tjednu

6. pregled u 32. tjednu

7. pregled u 35. tjednu

8. pregled u 38. tjednu

9. pregled u 39. tjednu - uz sve navedeno za 2. pregled radi se i amnioskopija - pretraga koja omogućuje ocjenu plodove vode

Ultrazvučni pregledi prema napucima društva za perinatalnu medicini nužni su barem jednom u svakom tromjesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće prije 12. tjedna, između 16. i 20. tjedna, te između 35. i 38. tjedna trudnoće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.